Akraba Olsun Olmasın Çocuklarınızı Başkalarına Sarılması İçin Neden Zorlamamanız Gerektiğini Okumalısınız!

Cinsel istismarla mücadelede ailelere çok büyük bir iş düştüğü yadsınamaz bir gerçek. Bu noktada öncelikle çocuğun bedeninin size değil kendisine ait olduğunu kabul etmelisiniz.

Nasıl ki sizin yetişkin bireyler olarak bedeninizle ilgili sınırlarınız var ise çocukların da bu sınırları oluşturmasına izin verilmeli. Örneğin her ne kadar zorla öpmek ya da öptürmek çok masum gözükse de aslında bu bir sınır ihlali. Bu noktada da bu sınırları ihlal etmemek, çocuklara bedenleriyle ilgili bazı zorlamalarda bulunmamak gerekiyor. 

O ihlallerden biri de çocuğu başkalarına sarılması için zorlamak... Peki neden çocuklarımızı başkalarına sarılması için zorlamamalıyız?  Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği bizim için bu nedenleri sıralamış. Biz de sizlerle paylaşmak istedik.

1. Çocuğunuza, sarılmanın ve fiziksel temas kurmanın bir başkasına sevgi ve değer göstermenin tek yolu olduğu mesajını verir.

2. Kendi bedeni üzerinde kontrol sahibi olmadığını; sizin ve başka yetişkinlerin, bedenine istedikleri zaman ve istedikleri şekilde dokunmaya hakları olduğunu düşündürür.

3. Kendini güvende ve rahat hissettiği alanı yok saymak anlamına gelir; bu da kişisel sınırlarını oluşturmasını zorlaştırır.

4. Başkalarını memnun etmenin, kendi memnuniyetinden daha önemli olduğu hissini uyandırır; bu durum kendini ikinci plana atmasına neden olur.

5. Sosyal gelişiminin doğal ve sağlıklı bir parçası olan tehlike algısının oluşmasını engeller; tehlikelere karşı savunmasız kalmasına neden olur.

6. Çocuğunuz “hayır”ın bir cevap olamayacağı mesajını her aldığında ve istemediği bir davranış için her zorlandığında; sınır ihlali, zorbalık, ayrımcılık ve istismara daha açık hale gelir.

www.bipoloji.com

7. Akrabaların ya da yakınların davranışlarının istismar ya da şiddet olamayacağını düşünmesine neden olur; bu kişilerden gelen istismar ve şiddete karşı savunmasız kalmasına yol açar. Oysa biliyoruz ki, istismar eden ve şiddet uygulayanlar çoğunlukla yakın ve güvenilen yetişkinlerdir.

8. Çocuğunuz, sarılmayı reddetme davranışıyla size düşündüğünüzden daha önemli bir mesaj vermeye çalışıyor olabilir.

9. Çocuğunuzun, istemediği ve “hayır” dediği davranışlarla, başından geçen olumsuz deneyimlerle ilgili sizinle konuşmasını, sizden destek istemesini engelleyebilir.

www.cocukludunya.com

10. Çocuğunuza, başkalarının sınırlarını ihlal edebileceğini, “hayır”ın bir cevap olmadığını, kendisinin de istediği zaman, istediği kişiye, istediği şekilde dokunmaya hakkı olduğunu düşündürebilir.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Bu konuda çocuğunuza ısrar ediyor musunuz? Hadi gelin yorumlara...

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
21.02.2021

el öpeceğiz diye ağzımıza girdi o eller keşke sarılmaya zorlansak :D

Pasif Kullanıcı
22.02.2021

'Mülkiyet Kavramı'. Bu konuyu bilir ve bir çocuğu bu kavram üzerine yetiştirirseniz o çocuk hem kendisinin hem de karşısındakinin mülkiyet kavramı hakkında ihlallerden haberdar olur. Yerlere çöp atan ve tükürenlerden tutun vatan hainlerine kadar, taciz, tecavüz, hırsızlık, haksızlık her türlü sakıncalı durumun temelinde mülkiyet kavramı vardır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ