AKP'nin Ekonomi Kurmayları Listelerde Yer Buldu mu? Eski Bakanlar Nerede?

14 Mayıs 2023 seçimleri için hazırlanan milletvekili aday listeleri gündemin ana konusu. Ancak halkın ana konusu geçim derdi olunca iktidarın ekonomi kurmaylarına da göz atmak gerekiyor. 2021 Aralık ayından bu yana görev yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, memleketi Şanlıurfa yerine Mersin'den aday gösterilince seçilmesi halinde ve seçimden sonra da iktidar el değiştirmezse ekonominin başına kim geçebilir diye bir bakalım istedik.

Mevcut Bakan Nebati ile başlayalım. Kendisi 2 Aralık 2021 tarihinde göreve geldi ve tüm çalkantılara hatta fırtınalara rağmen yerini korudu.

Yüzde 20'lerde aldığı enflasyonu 85'lere taşıdı, döviz, rezerv, faiz döneminde çok tartışıldı. Açıklamaları kâh güldürdü kâh düşündürdü. Damak tadımıza, TL'nin değerine dair söylemleri gündemden hiç düşmezken, 15 Mayıs itibarıyla en çok da gözlerindeki ışıltı hatırlanacak. Çünkü kendisi gelecek dönem için AKP Mersin 1. sıradan milletvekili adayı oldu.

Cevdet Yılmaz, 27. dönemde Bingöl milletvekili olurken, 2023 seçimlerinde aday gösterilmedi. 2015 yılında 3 aylık ekonomiden sorumlu bakanlık görevi üstlenen Yılmaz 5 dönem yaptığı milletvekilliği görevini bu seçimlerde tamamlıyor.

Zafer Çağlayan, 2007-2009 döneminde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, 2009-2011'de Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanlığı ve 2011-2013 Ekonomi Bakanlığı yapan isim 17-25 Aralık süreci sonrası medyadan da siyasetten de uzak kaldı. Halen de uzak duruyor gibi görünüyor.

Nihat Zeybekçi, partisinin iktidarındaki 3 Başbakan ile de çalışarak Ekonomi Bakanlığı yapan isim, Cumhurbaşkanlığı sistemi ile görevini Berat Albayrak'a devretmişti.

Partisinin çalışmalarında halen yer aldığı görülen Nihat Zeybekçi, milletvekilliği öncesinde Denizli Belediye Başkanlığı tecrübesini kullanarak 2018 yılında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmuş, ancak seçimleri CHP'nin adayı Tunç Soyer kazanmıştı.

Mustafa Elitaş, 64. Hükümette Ahmet Davutoğlu Başbakanlığı'nda Ekonomi Bakanlığı yapmıştı.

22, 23, 24 ve 26. dönemlerde milletvekilliği yapan Elitaş, 27. dönemde de vekillik yaparken, özellikle kripto varlıklara yönelik çalışmalarla gündeme gelmişti. 28. dönem için de aday adayı olduğu konuşulan Elitaş'ın adı listelerde yer almadı.

Mehmet Muş, Ruhsar Pekcan'ın yerine 21 Nisan 2021 tarihinde göreve gelirken, 2011 yılında 24. dönede başlamak üzere 25, 26. ve 27. Dönemlerde İstanbul Milletvekilliği görevini sürdürdü.

2014 yılında MYK üyeliğine seçilerek partisinin Ekonomi İşleri Başkanlığı görevinde bulundu. Samsun 1. sıradan milletvekili adayı yapıldığı görüldü.

2015-2018'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yapan Bülent Tüfenkçi, halen sürdürdüğü Malatya milletvekilliği görevi için 2023 seçimlerinde de yine aynı ilde 1. sıradan aday olduğu görüldü.

Nurettin Canikli, 25. dönem hariç son 5 dönemdir milletvekilliği yaparken, 2014-2015 döneminde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yaptı. Partisinin Ekonomi İşleri Başkanı da olan Canikli, yeni dönem için milletvekili adayı olmadığı görüldü.

2015-2018 döneminde Maliye Bakanlığı yapan Naci Ağbal, 2020 yılı sonlarında getirildiği Merkez Bankası Başkanlığı görevi 4 ay sürmüştü.

Sonrasında özel sektörde görev aldığı bilinen Ağbal da milletvekili aday listelerinde yer almadı.

Ağbal ile eşzamanlı dönemde, Berat Albayrak'ın istifası üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atanan Lütfi Elvan, öncesinde Ulaştırma ve Kalkınma Bakanlıkları da yapmıştı. Listelerde adı yer almadı.

Berat Albayrak belki de ülkede Nureddin Nebati sonrası en çok tanınan bakanlardan olmuştu. Bir dönem Enerji Bakanlığı da yapan Albayrak, 2018 sistem değişikliğinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olmuştu.

2020 yılı Kasım ayında olaylı bir istifa süreci olan Albayrak, o günden sonra medyada yer almamayı tercih etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile akrabalık ilişkileri nedeniyle ve Merkez Bankası rezervleri üzerinden çok tartışılan biri isim olan Albayrak aday olmadı.

İktidarın göreve geldiği ilk günlerde ekonomiyi sırtlayan Ali Babacan, artık farklı bir partinin yani DEVA'nın Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nda görev alıyor.

2002-2007 ve 2009-2015 dönemlerinde Ekonomi ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Babacan, artık muhalefet kanadında ve seçiden Millet İttifakı galip çıkarsa Cumhurbaşkanı Yardımcılarından olması planlanıyor.

Mehmet Şimşek, Ali Babacan ile halef-seleflik yaptı. Bir dönem Babacan'ın partisine geçeceği de konuşuldu. Son günlerde ise Erdoğan ile görüşmeleriyle gündemde.

2007-2009 tarihlerinde Ekonomi ve Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı ve 2015-2018 Maliye Bakanlığı görevlerinde bulunan Şimşek, 2018'de Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesinden bu yana sessiz kalırken, geçen aylarda Cumhurbaşkanlığı Erdoğan ile görüşme yapmış ardından da aktif siyasete dönmeyeceğini açıklamıştı. Katıldığı bir yayında Erdoğan'ın ismini anması ve seçim sonrasına yönelik danışmanlık yaptığını belirtmesine karşın perde arkasındaki yerini koruyor. Milletvekilliği için aday olmaması seçim sonrası iktidar kazanırsa Bakanlık için isminin geçmesine neden oluyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Erdoğan, Seçim Sonrası Ekonomi İçin Mehmet Şimşek'in Adını Kullanınca Yorum Yağdı
Bakan Nureddin Nebati, Et Fiyatları İçin Çocukları Suçladı: "Kokuyor Diye Yemiyorlar!"
İhracat Hep Tüm Zamanların Zirvesindeyken Dış Ticaret Açığı Ne Durumda?
Ziraat Bankası Üzerinden Bitmeyen Atışma: Canikli'nin Yazdıklarını Bilge Yılmaz Yine Cevapsız Bırakmadı

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Ahmet Kural'ın Başrolünde Oynadığı TRT Tabii Dizisi Gassal'ın Tanıtım Afişleri Tepki Çekti!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı