AKP'den Sosyal Medya İçin 12 Etik Kural: 'Anonim Hesaplar Kullanılmasın'

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisince hazırlanan ve 12 maddeden oluşan 'Sosyal Medya Etik Kuralları'nı açıkladı. Ünal, kurallara AKP mensuplarının uyacağını belirterek diğer siyasi partilerden de aynı hassasiyeti göstermelerini istedi. 

Açıklanan etik kurallar arasında 'Anonim hesaplar kullanmayarak açık kimlikle, gerçek kişiler olarak bulunulması' da yer aldı.

MHP tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan ve Türkiye'deki sosyal medya kullanıcılarını yakından ilgilendiren kanun teklifinde, kullanıcıların sosyal medyaya kimlik numarasıyla giriş yapması gibi bir öneri de yer alıyordu. 

Kanun teklifini Meclis'e sunan MHP'li vekil Halil Öztürk, sosyal medyadaki yalan haberlere ve sahte hesaplara dikakt çekerek birçok kullanıcının bu konuda mağduriyet yaşadığını söylemişti.

Detaylar için 👇

MHP'den Kanun Teklifi: Sosyal Medyaya Kimlik Numarasıyla Girilsin

'Özgürlüklerin sosyal medyada da korunması gerekiyor'

AKP'li Mahir Ünal, hazırladıkları 12 etik kuralı Twitter'dan bir açıklamayla paylaştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sosyal mecralarda etik kuralların belirlenmesinin artık kaçınılmaz hale geldiği ifade edilen açıklamada;

'Bu kuralların eksikliğinden kaynaklanan problemler, her geçen gün kişi ve topluluklara yönelik zararların daha da büyümesine yol açmış, kötü niyetli kişi ya da grupların bu eksiklikten faydalanarak sosyal ağları nefret dilinin egemen olduğu, kişisel ve kurumsal hakların hiçe sayıldığı birer yalan ve iftira aracına dönüştürmelerine neden olmuştur.' denildi.

Açıklamada ayrıca 'Zarar verici sonuçlar üretecek eylemlerin serbest bırakılması özgürlük değil, bizatihi özgürlüklerin kısıtlanması sonucunu doğurur. Bu manada özgürlüklerin sosyal medyada da korunması gerekmektedir.' ifadelerine yer verildi.

AKP'nin 12 sosyal medya kuralı

Açıklamada etik kurallar şu şekilde sıralandı:

  • Saygılı, hakaret ve nefret söylemi barındırmayan bir dil ve üslup kullanılması

  • Diğer kullanıcıların özgürlük alanlarını kısıtlayacak, saldırgan tutumlar içeren paylaşımlardan kaçınılması

  • Kullanıcıların kişilik ve görüşlerine saygılı olunması

  • İnsan onurunun temelinde yatan özel yaşamın gizliliği hakkının ihlal edilmemesi

  • Sözlü şiddet ve tehdit içerikli paylaşımlarda bulunulmaması

  • İfşa, taciz ve siber zorbalık oluşturan eylemlerin yapılmaması

  • Şeffaf olunması, sosyal medya mecralarında, anonim hesaplar kullanmayarak açık kimlikle, gerekli hukuki sorumluluğu üstlenerek ve gerçek kişiler olarak bulunulması

  • Sahte isimler üzerinden paylaşımlarda bulunan hesaplara itibar edilmemesi, bu hesapların görünürlüğünün artırılmaması

  • Kimi hassas dönemlerde toplumda infial yaratacak, genel bir korku ve endişe iklimi oluşturacak paylaşımlardan kaçınılması, paylaşımlarda sağduyunun korunması

  • Teyide muhtaç bilgilerin gerçekliğinden emin olunmadan paylaşılmaması, bilgilerin doğruluğu için meselenin muhataplarının, resmi kurum ve kuruluşların açıklamalarının takip edilmesi, manipülasyon ve yalana prim verilmemesi

  • Alıntı yapılıyorsa, bilginin alıntılandığı kaynağın referans gösterilmesi

  • Toplumsal ahlaka aykırı içerik oluşturulmaması ve bu tarz içeriklerin yayılmaması.

Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar pek çok ülkenin yanı sıra Türkiye'de de hükümete destek, muhalefete saldırı ve gündem değiştirme amaçlarıyla sosyal medyayı kullanılan 'siber birlikler' olduğunu açıklamıştı. 👇

Oxford'dan Küresel Dezenformasyon Raporu: 'Türkiye'nin 500 Kişilik Sanal Birliği Var'

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
01.05.2020

AKP'li bir şeyin etik ve ahlâktan bahsetmesi kadar komik bir durum olamaz. Şu yapılması planlanan hareket tamamen AKP'nin zararlı çıkacağı bir durum olmasına rağmen üzerinde diretmeleri, yargının ellerinde olmasından kaynaklanıyor. Etik kural diye belirttikleri maddeleri ampule iman uğruna çiğneyen zaten kendileri. Süleyman Soylu'nun istifa tiyatrosuna 1.5 milyon bot hesap açıp katkıda bulunan AKP'liler, Ali Erbaş'ın eşcinsellikle ilgili yaptığı açıklamaya destek vermek için böyle bir şeye tenezzül bile etmediler ve inançları gereği kin kusmaları gereken bir konu anca 100 binde kaldı. Farklı alanlarda defalarca tescillenmiş gerçekler burada da kendini gösteriyor. Birincisi, anonim hesap denildiğinde akla ilk gelen AKP'lilerdir. İkincisi, AKP ülkede dinin önüne geçmiştir.

01.05.2020

Keşke şey bile olmasalar. yani cümle içinde bir yere bile yakışmıyorlar çünkü.

Pasif Kullanıcı
01.05.2020

Düşünce özgürlüğü mü var da anonim hesap kullanmayalım ? Sizi hiiiiiç mi hiiiiiiç ilgilendirmez. Yine istediğimizi söyleriz. Hiç bir şey de yapamazsınız. Kimsenin twitter, facebook ve diğer sitelerde anonim hesap açmasına engel olamazsınız... Kimseye de zorla tc no ile hesap açtıramazsınız. Oldu olacak Çin gibi vatandaşlık puanı verin de sevmediklerinizi daha bir güzel hapse tıkarsınız. KATİLLERİ SALIP DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNANLARI ATIN HAPSE de rahat edersiniz.

01.05.2020

Herkes kendi fikirlerini özgürce(!) ve kendi kimlik bilgileri ile sunarsa; O kişileri bulup öldürürler ya da darp ederler. Bundan birkaç ay önce sadece sedat pekere laf söylediği için hastanelik olan ve zorla videosu aldırılan bir kişi vardı hatırlatırım.

TÜM YORUMLARI OKU (40)