AKM'nin Yıkımı İçin Geri Sayım Başladı... Peki Yeni Yapı Nasıl Olacak?

Taksim'de Atatürk Kültür Merkezi için yıkım için geri sayım başladı. Kültür merkezi en son, yıllardır boş olmasına rağmen 58 kişinin çalışmasıyla gündeme gelmişti. Daha önceki dönemlerde de siyasilerin üzerinden yaptığı proje açıklamalarıyla tartışmalara neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapının yerine 'ihtişamlı bir opera binası yapacağız' demişti.

Yeni plana göre dolmuş durakları ve Libya Konsolosluğu’nun bir kısmı yeni yapılacak AKM’ye dahil edilecek.

Detaylara birlikte bakalım...

Yapının 2005 yılında ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle dönemin Kültür Bakanı Atilla Koç tarafından yıkılması önerilmişti. Tepkiler üzerine yıkımdan vazgeçildi. Kasım 2007’de İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu, AKM’yi 1’inci grup kültür varlığı olarak tescilledi.

Şubat 2012’de Sabancı Holding’in 30 milyon lira desteği ile onarıma başlanıldı. Ancak onarımın mümkün olmadığı gerekçesiyle çalışmalar durduruldu.

AKM ile ilgili son olarak da yıllardır boş olmasına rağmen 58 kişinin çalıştığı haberleri basına yansımıştı 👇

Yıllardır Boş Olan AKM'de 58 Kişi Çalışıyor: 'Sabahtan Akşama Kadar Oturuyoruz'

AKM’nin oturduğu parsel 5 bin 794 metrekareden yeni planla 35 bin 206 metrekareye çıkacak.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nda AKM ve çevresi ‘Özel Proje Alanı’ ilan edildi. Önce Maliye Hazinesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait parseller birleştirildi.

İBB’ye ait 750 ada 72, 82, 84 ve 105 sayılı parseller ile Hazine’ye ait 750 ada 30, 33, 51, 52, 53, 54, 55, 83, 93, 104 ve 106 parsel numaralı arsaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devri gerçekleşti. Parsellerin birleştirilmesinden sonra da plan değişikliği için çalışmalar başladı. Şehir Plancısı Mehmet Mustafa Tural tarafından hazırlanan plan değişikliği İBB, Beyoğlu Belediyesi ile Beyoğlu bölgesine bakan İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu’na gönderildi. Ancak İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi, Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planları’nı iptal etti. Koruma Kurulu şimdi nasıl bir karar alacak merakla bekleniyor.

Plan ne getiriyor?

Yeni hazırlanan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’na göre tüm parseller Kültürel Tesis Alanı olarak belirlendi. Gezi Pastanesi’nin bahçesi, dolmuş durakları, katlı otopark ve Libya konsolosluğunun bir kısmı yeni yapılacak AKM’ye dahil ediliyor. Plan notları şöyle:

Opera, tiyatro, sinema, konser, sergi, konferans, kongre salonları ile kütüphane, müze, sanat galerisi gibi tesisler ile bunlara hizmet edecek kafe, restoran gibi ticari üniteler yer alabilir.

Kültürel tesis alanında yapılaşma koşulları Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nca belirlenecek.

Kültür Merkezi projesinin uygulaması kurulca onaylanacak projeler doğrultusunda yapılacak. Planlama alanında her türlü hafriyat, ilgili müze denetiminde yapılacak. Kurul izni olmadan kazı yapılmayacak.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
06.08.2017

adı ATATÜRK ile başlamasaydı yıkmazlardı battı ondan anca bunlarla uğraşın zaten bina sorun değil adı sorun hadi yeni proje çok güzel bişey oldu diyelim adı aynı olmaz zaten demograzi dirölöş bilmem ne falan koyar bu şimdi asdffhlkşadf

06.08.2017

BU İKTİDARIN EN BÜYÜK BAŞARISI ÖNCE İŞLEVSİZLEŞTİRİP SONR YIKMAKTIR....TÜRKİYE CUMHURİYETİNİDE YIKACAKLAR...

07.08.2017

Kesinlikle katılıyorum, bir mesire yerinin (isim vermeyeceğim) ihalesinin yıllarca uzatılıp ertelenip bakımının yapılmayarak/yaptırılmayarak işlevsiz hale getirildikten sonra vasfını kaybettiğine hükmedip düzenlemeyle peşkeş çekildiğini gördü bu gözler.

06.08.2017

Proje gayet güzel, kültürel getirinin yanı sıra turistik getiri dahi sağlayabilir. Fakat her şeyden önce o binanın adında ATATÜRK geçmezse herkes kötü amellerinize çekebilir. Umarım aklınız başınızdadır !

TÜM YORUMLARI OKU (45)