Aklınızı Yerinden Oynatacak Mühendislik Harikası 10 Hareketli Köprü

Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü'nün bu yıl 10. sunu düzenlediği DE&CO Uluslararası Çelik Köprü Yarışması'nın yaklaşmasını fırsat bilip sizin için 10 hareketli köprüyü derledik!

Hareketli köprüler içerisinde belki de en ünlüsü olduğundan liste başını Tower Bridge’e ayırdık. Londra’nın en az Big Ben ve London Eye kadar sembolü haline gelen köprünün yapımı 1886 yılından 1894 yılına kadar sürmüş. Taş ve Çelik kullanılarak inşa edilen köprünün uçlarında Gotik Başyapıt sayılabilecek iki kule bulunmakta. Thames Nehrinden geçen gemilere 5 dakika içinde açılıp kapanarak geçiş imkanı sağlıyor.

Köprünün 15 metreye 15 metrelik bölümü, iki adet kol ile 90 derece havaya kaldırılıyor. Hollandalılar bu hareketi nedeniyle köprülerine Uçan Köprü adını takmışlar.  Bu iki kolun daha hızlı hareket etmesi ise klasik yöntemlerin yerine 'uçurma yönteminin' tercih edilmesinin nedeni.

Köprülerine isim takanlar sadece Hollandalılar değil. İngilizler de ödüllü köprülerine şeklinden dolayı Göz Kırpan Köprü adını takmışlar. Newcastle’da bulunan köprünün açılışı 2001 yılında yapılmış.

Fransa’da Garonne Nehri üzerinde bulunan köprünün mühendisleri de yolun belli bir kısmını yukarı kaldırarak ulaşımı sağlamayı seçenlerden. Uçan Köprüden farkı ise raylar yardımıyla, dik olarak kaldırılıyor olması. 2013 yılında açılan köprü 670 metre uzunluğu ile Avrupa’da bu sistemi kullanan köprülerin en uzunu.

Şehrin en güzel yerinde bulunan köprü 2001 yılında kullanıma açılmış. Çalışma prensibi ise basit: bir pin etrafında 90 derece dönerek kenara çekiliyor ve taşıtların geçmesine olanak sağlıyor. Şehrin sakinleri köprüye Kadın Köprü’sü diyorlar. Sizce de dans eden bir kadını andırmıyor mu?

1893 yılında yapılan bu köprü ise bir hayli ilginç. İki şehir arasındaki ulaşımı kıyılar arasında hareket ederek sağlıyor. Bu özelliği ile adeta bir asansör görevi gören köprü UNESCO tarafından da Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış. Köprü 1.5 dakika içinde 6 aracı karşı kıyıya ulaştırıyor.

2013 yılında açılan köprü bisikletlilerin ve yayaların geçişi için kullanılıyor. Bir deniz taşıtı geçerken ise duruma göre tek ya da iki kol birden havaya kalkarak geçiş imkanı sağlıyor.

Şehrin kiremit rengi binaları ile muhteşem bir uyum içinde olan köprü Hull Nehri üzerinde kurulmuş. Bu köprü de bir pin etrafında 90 derece dönerek hem geçişe olanak sağlıyor hem de yayalara biraz eğlence çıkmış oluyor :)

Alman mühendislerin Hörn Nehri üzerindeki ulaşıma bulduğu çözüm ise ilginç. 1997 yılında yapılan köprü katlanabiliyor!

10 numarayı ise 22 köprüye birden ayırdık. Bu köprülerin özelliği Nisan-Kasım ayları boyunca akşam saatlerinde senkronize bir şekilde çalışarak iki kıyı arasındaki ulaşımı neredeyse tamamen durdurması. Bu sayede Baltık denizi ile bizim meşhur Volga nehri arasında ulaşım sağlanmış oluyor. Acil durumlar için ise her zaman bir köprü bağlı durumda.

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!