Akkuyu Nükleer Santrali İçin Deprem Riski Uyarısı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO), yeni yayımlanmış bilimsel makalelerde Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem fay hattına çok yakın olduğu bilgisinin yer aldığını belirterek, “Akkuyu’da tıpkı Fukişama Nükleer Santrali’nde olduğu gibi benzer sorunların ülkemizde de yaşanabileceğine ilişkin kaygılar bulunmaktadır” denildi.

Bilimsel makalede Akkuyu Nükleer Santrali'ninin Ecemiş-Deliler fayı ile bu fayın Akdeniz'deki devamı olan Biruni fayına 3-5 km gibi çok yakın mesafede olduğunun görüldüğüne işaret eden JMO, “Bu yeni gelişme, santralin yer seçiminde, etüt ve proje çalışmalarında gerekli ve yeterli özenin gösterilmediği konusundaki kuşkuları arttırmaktadır” uyarısında bulundu.

"Denetimler yetersiz"

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Jeoloji Mühendisleri Odası, santral inşaatının nitelikli malzeme ve işçilik kullanılmadan yapıldığı, denetim faaliyetlerinin yeterli olmadığı, bu nedenle santralde kullanılan betonların çatladığı, denetimin yetersizliğinden kaynaklı olarak sıklıkla ölümlü iş kazalarının meydana geldiğini belirtti. 

Açıklamada, çalışan personelin özlük hakları ve maaşlarının verilmediği gibi sorunlar nedeniyle imalatların niteliksiz yapıldığına ilişkin eleştirel yaklaşımlar bulunduğu ifade edildi.

"Topumda kaygılı, vazgeçin"

JMO açıklamasında ihtiyaç duyulan elektrik enerjisinin nükleer santral dışındaki kaynaklardan karşılanması gerektiği de belirtilirken, “Toplumlar, sadece bugünü değil, gelecekteki yaşam ve yaşam alanlarını da etkilemesi nedeniyle, ihtiyaç duyulan enerjinin nükleer kaynaklardan karşılanmasına karşı durmaktadır. Toplumun bu kaygısı dikkate alınmalıdır” denildi.

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
03.03.2022

yok and icildi,turkiyenin en guzel ormanlari ve kiyilari akpkktusiad orklari tarafindan yok edilecek,padisah fermani bu,ensar fermani.

Nükleer enerji kötü bir enerji türü değil evet. Düzgün kullanıldığı ve gerekli önlemler alındığı zaman yeterli derecede temiz de bir enerji türü. Füzyon bulunana kadar (Ki deneme bile yapılması için kullanılması gereken elementler ne yazık ki savaş füzelerinde kullanıldığı için hem az hem pahalı) ne yazık ki elimizdeki en iyi enerji üretimi şekli. Benim bu santrale Türkiye'de yapıldığı ve bu hükümet zamanı yapıldığı için güvenim yok. Çernobil faciasının üzerinden daha adam gibi zaman geçmemişken, Japonya, Almanya gibi ülkeler yaşadıkları ve gördükleri sonucu farklı enerji çeşitlerine yönelmişken bu kadar tehlikeli bir şeyin yapılması ne yazık ki sonucun ne olacağını belli ediyor. Geri sayımı başlatın. Sayılı zaman kaldı.

03.03.2022

Enerji savaşları devam edecekse en mantıklı enerji çözümü nükleer enerji. Karbon salınımı yok , yakıt atığı hacim olarak çok az ve yönetilebilir. Eğer iyi planlanır , iyi inşa edilir ve iyi yönetilirse en mantıklı çözüm. Bu gün Fransa elektiriğinin yaklaşık %70'ini nükleer enerjiden sağlıyor. Ayrıca Türkiye Toryum açısından en zengin ülkelerden biri , şu anda İskandinav ülkeleri , Hindistan ve Çin Toryum santrallerini deniyorlar , başarılı olursa enerji hammaddesi açısındanda dışa bağımlılığımız olmayacak.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ