Akıllı Telefonundan Kopamayanlardansanız Beyniniz Bazı Yeteneklerini Kaybediyor Olabilir!

PLOS One'da yayımlanan yeni bir çalışma, akıllı telefonların bilişsel yetenekleri azalttığına dair ön kanıt sundu. Araştırmacılar, yoğun telefon kullanımının özellikle matematik performansının azalmasıyla ilişkili olduğunu belirttiler.

Ayrıntılar içeriğimizde 👇

Ben-Gurion Üniversitesi'nden Aviad Hadar, araştırmaya nasıl başladığını şöyle anlatıyor:

Birçok insanın -kendim de dahil- akıllı telefon aldıktan sonra kişisel etkileşimlerindeki ve sosyal davranışlarındaki değişimi fark ettiğim için akıllı telefon kullanım davranışlarıyla ilgilenmeye başladım. 

Akıllı telefonların dikkatimizi ele geçirdiği, çeşitli psikolojik ve fizyolojik fenomenlerle ilişkili olduğu sır değil. 2013 yılında ilk kez literatür taraması yaptığımda, akıllı telefon kullanımının bilişsel ve davranışsal değişiklere yol açmasıyla ilgili herhangi bir çalışma bulamamıştım. Bu yüzden denemenin ve bu açığı kapatmanın ilginç olacağını düşündüm.

Araştırmacılar, akıllı telefonlarını yoğun bir şekilde kullanan 16 kişiyle hiç kullanmayan 35 kişiyi karşılaştırdı.

Akıllı telefon kullanıcılarının, kullanmayanlara göre basit aritmetik sorularını çözerken daha fazla yanlış cevap verdikleri, daha fevri davrandıkları ve daha fazla sosyal kaygı taşıdıkları gözlemlendi.

İki grubun beyinsel aktivitelerinde de bazı farklılıklar vardı. Araştırmacılar, yoğun bir şekilde akıllı telefon kullanan katılımcıların prefrontal korteksinde uyarılganlığın azaldığını belirtti.

Bir sonraki deneyde akıllı telefon kullanmayan 12 kişiye, 3 aylığına akıllı telefon verildi.

Akıllı telefon verilen kişilerin aritmetik soruları cevaplandırmada önceki deneye göre daha başarısız oldukları görüldü. 

Hadar'ın belirttiğine göre akıllı telefonların yoğun kullanımı, bilişsel becerilerde bazı değişikliklere yol açıyor. Bu değişikliklerin bazılarının zararlı olduğu gibi bazılarının da yararlı olabileceği göz önüne alınmalı.

Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de bu yoğun kullanımın sosyal kaygıları artırabilmesi.

Ama araştırmanın bazı sınırları var.

Örneklemin küçük olması, gözlemlenen davranışsal etkilerin nörobiyolojik değişikliklerine dair kesin kanıt bulunmaması ve akıllı telefon kullanmayanların eski telefon kullanım modellerinin takip edilememesi bu sınırlardan bazıları.

Popüler İçerikler

A Milli Kadın Voleybol Takımımız Milletler Ligi'nde Hollanda'yı Mağlup Etmeyi Başardı!
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
AKP Milletvekili Adem Yıldırım'ın Gündem Olan Konuşması: "5 Milyondan Fazla Türk Vatandaşı Olmuş Arap Var"
YORUMLAR
16.10.2017

sebebi belirtilseymiş, akıllı telefondaki uygulamalar mı buna etken, herşeye erişimin kolay olması mı, nedir yani?

16.10.2017

ben sebeplerini söylüyorum ; - hesap yapman gerektiğinde akıllı telefonu açıp hesap makinası ile hesabı hallediyorsun, aritmetik gücün zayıflıyor. - Düşünmen gereken konu olduğunda google a başvuruyorsun analiz ve anımsama yeteneklerin çürüyor, - Resim atıp az beğeni geldiğinde sosyal endişen artıyor- - Son olarak ''çevrimiçi ama kime yazıyor?'' sorusu yüzünden ciğerin soluyor...

16.10.2017

aritmetik sorularından oluşan bir uygulama var. Şimdi onlar düşünsün!

17.10.2017

Şimdi ben anlayamadım biz telefon kullandığımız için mi oluşuyor beynimiziin yeteneklerini kaybetmesi yoksa beynimiz bazı yeteneklerini kaybettiği için mi telefona meyil ediyoruz?

17.10.2017

Telefon kullandığımız için bilişsel yeteneklerimiz köreliyor. Çünkü yaptığımız çoğu bilişsel islem için kendi beynimizi değil akıllı telefonumuzun beynini kullanıyoruz. Beyin enteresan bi organ. Her şey kullanıldıkça eskiyor ama beyin kullanılmadıkça eskiyor, yeni şeyler öğrenmemek sürekli aynı şeyleri yapmak yani monotonluk onu çok yoruyor (çünkü sürekli aynı şeyleri yaptığımızda sürekli aynı sinirsel bağlantıları kullandığımız için o noktayı eskitiyoruz.) Ancak çalıştığı, en çok da yeni işlevler öğrendiği zaman dinlenebiliyor beynimiz. Ama artık yapmamiza gerek yok. Akıllı telefonlarımız var cünkü.

TÜM YORUMLARI OKU (13)