Akıllı Telefonlar Sensörlar Sayesinde Gelecekte Çevre Kirliliğini Algılayabilecek

Avustralyalı ve Çinli bilim insanlarının geliştirdikleri yeni teknikler sayesinde nitrojen dioksitin sağlığı bozacak seviyelere ulaştığını tespit ederek kendimizi korumamız artık mümkün.

Şehirleri kaplayan sisin içerisinde bulunan nitrojen dioksit birçok sağlık problemine yol açıyor. Avustralyalı bilim insanı Kourosh Kalantar-zadeh, kalay disülfitin havadaki nitrojen dioksiti algılayacak bir sensör olarak kullanılabileceğini ifade ediyor. Hamile eşine nitrojen dioksitin de gelişiminde etkili olduğu preeklampsi tanısı konulması, Kalantar-zadeh’e bu keşfinde ilham olmuş. Avustralya Çevre Bakanlığı açıklamasına göre, şehirlerdeki nitrojen dioksitin %80’i araçların egzozlarından salınıyor.

Piyasadaki sensörlardan memnun olmayan Kalantar-zadeh’e yardım ise Çinli meslektaşından gelmiş. Kalay disülfitin başka hiçbir gazı çekmediği biliniyor. Daha da önemlisi, malzemenin ucuzluğu. “Böyle bir sensör yaratmak hiç de pahalıya patlamıyor” diyor Kalantar-zadeh ve bir gün bu özelliğin akıllı telefonlara  eklenmesini dilediğini belirtiyor.

Popüler İçerikler

Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak