Akıllı Telefon ve Bilgisayar Başında Çok Fazla Vakit Geçiren Çocuklar Sosyal Becerilerini Kaybediyor mu?

Bütün anne babaların ortak dertlerinden birine açıklık getiriyoruz...

Günümüzde aileler, çocuklarının akıllı telefonlarla çok fazla vakit geçirdiğinden ve diğer insanlarla yeterince ilişki kuramadıkları için asosyal olup çıktıklarından şikayetçi.

Eğer siz de benzer bir sorunla karşı karşıyaysanız, içinizi nispeten rahatlatacağına inandığımız bir haberimiz var. Yapılan yeni bir araştırmaya göre akıllı telefon ve sosyal medya çemberiyle çevrilen çocukların bu ikiliyle harcadığı tüm zamana rağmen, bugünkü gençler sosyal anlamda en az önceki nesiller kadar yetenekli…

Araştırmacılar, 1998 yılında anaokuluna başlayan çocukların (Facebook'tan 6 yıl önce) öğretmen ve veli değerlendirmelerini iPad'in ilk çıktığı 2010 yılında okula başlayanlarla karşılaştırdı.

Sonuçlar, her iki çocuk grubunun da arkadaşlık kurup sürdürme ve farklı insanlarla iyi geçinme gibi kişilerarası beceriler üzerinde hemen hemen aynı derecede olduklarını gösterdi.  Ayrıca bu iki grup öfkelerini kontrol edebilme konusunda da benzer çıktı.

Yani bir başka deyişle Ohio State Üniversitesi Sosyoloji Bölümü profesörü ve çalışmanın baş yazarı olan Douglas Downey’e göre şimdiki neslin çocukları hala iyi durumda.

Downey araştırmayla ilgili, “Yaptığımız hemen hemen her karşılaştırmada, ya sosyal beceriler aynı kaldı ya da daha sonra doğan çocuklar için mütevazı bir şekilde arttı. Ekran maruziyetinin sosyal becerilerin büyümesi için sorun teşkil ettiğine dair çok az kanıt mevcut.” yorumunu yapıyor.

Bu çalışmanın nasıl hayata geçtiğini soracak olursanız, kendisi de bir baba olan Downey’nin pizzacıda oğluyla geçirdiği bir akşam sonrası olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim ebeveynlerin sorunlarını ancak kendisi de ebeveyn olanlar anlar.

1998'de okula başlayan 19 bin 150 öğrenci ile 2010'da başlayan 13 bin 400 öğrencinin karşılaştırıldığı çalışmada iki grup arasında dikkate değer bir farka rastlanmadı.

Tek istisna çevrimiçi oyunlara ve sosyal medya sitelerine günde birden çok kez giren çocukların sosyal becerilerinin biraz daha düşük olmasıydı ancak araştırmacılar tarafından bunun oldukça küçük bir fark olduğu belirtiliyor. Yani çocuğum asosyal olacak çünkü telefonuyla çok oynuyor diye karalar bağlamanıza gerek yok.

Elbette uzun süreli ekran kullanımının vücuda verdiği bazı zararlar var ama en azından bu zararların arasında sosyal beceri olmadığını söyleyebiliriz.

Tabii ki siz her ihtimale karşı çocuklarınızın akıllı telefon ve bilgisayar başında geçirdiği süreyi mümkün olduğunca kısa tutmaya özen gösterin. Sosyal yetenekleri etkilenmese bile başka yan etkileri olacaktır.

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR

evet kaybediyor.

16.04.2020

Kendimizi ele alalım; Biz (sözde) yetişkinler en basitinden bir misafirliğe gittiğimiz zaman yüz yüze, göz kontağı kurarak sohbet etmek yerine elimizdeki elektronik kutulara gömülüyoruz. Samimiyet ve iletişim neredeyse yok. Bizler elektronik cihazlara hapsettiğimiz çocuklarımızın gelecekteki versiyonlarıyız. İbn Haldun şöyle diyor; Çocuğunuzu terbiye etmekle uğraşmayın, zira zaten size benzeyeceklerdir. Kendinizi terbiye edin yeter. Velhasıl kelam, işe önce kendimizden başlamalıyız, bize göre 'yanlış' olanın ne kadar bilincindeyiz. Saygılar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ