Akıllı Telefon Pazarında Büyüme Sürüyor

Araştırma şirketi IDC'nin bu yılın ilk çeyreğine ait verilerine göre akıllı telefon pazarı dünya çapında büyümesini sürdürüyor. İlk çeyrekte 281.5 milyon akıllı telefon sevkiyatı yapıldı.

Teknolojiyle beraber gelişen akıllı telefon pazarı her yıl daha da büyüyor. Araştırma şirketi IDC'nin son raporu da bu büyümenin devam ettiğini gösteriyor. 2014 yılının ilk çeyreğine ait verilere göre dünya çapında 281.5 milyon adet akıllı telefon sevkiyatı yapıldı. Yine aynı verilere göre akıllı telefon pazarı yıllık bazda yüzde 28.6 büyüme gösterdi.

Akıllı telefon pazarına marka bazında bakılacak olursa sevkıyat anlamında Samsung'un birinciliği ortaya çıkıyor. Marka ilk çeyrekte 85 milyon adetlik akıllı telefon sevkiyatı yapmış. Samsung'u 43.7 milyon adet ile Apple, daha sonra da 13.7 milyon adetle Huawei takip ediyor.

Sevkıyat artışında Lenovo lider

Sevkıyat adedini en çok artıran marka ise dördüncü sırada yer alan Lenovo. Şirket yıllık bazda akıllı telefon sevkiyatı anlamında yüzde 63.3 'lük bir artış gerçekleştirdi. Lenovo'yu ise yüzde 47.3 artış ile Huawei takip ediyor. Her iki marka da özellikle giriş / orta seviye modelleriyle Uzakdoğu'da yüksek satış rakamları yakalayan şirketler. Ancak rapor sevkıyat bazlı (yani piyasaya sürülen ürün adeti baz alınarak) hazırlandığı için bu telefonların hepsinin satıldığı anlamına gelmiyor.

Telefon pazarında da Samsung damgası

Toplam telefon pazarına bakıldığında ise yine Samsung'un hakimiyeti var. Buna göre firma ilk çeyrekte 108.9 milyon telefon sevkıyatı yaptı. Onu 50.5 milyon ile Nokia, 43.7 milyon ile Apple takip ediyor.

IDC'nın raporuna göre bu yılın sonuna kadar yaklaşık 1.2 milyar adet akıllı telefonun sevkıyatının yapılması bekleniyor. Bu tahmin gerçekleşirse yıllık bazda yüzde 19.3'lük bir artış yaşanacak.

Al Jazeera

IDC verilerine göre en büyük 5 akıllı telefon üreticisinin yüzde cinsinden pazar payları

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"