Akıllı Telefon Hastalığı: Tek Elle Telefon Kullananlar 'Başparmak Tendonu Sıkışması' Tehlikesi Altında

Çağımızın vazgeçilmezlerinden olan akıllı telefon kullanımı, bazı ortopedik hastalıklara neden olabiliyor. Geniş ekranlı telefonlarda, uzak noktalara dokunmaya çalışırken meydana gelen 'başparmak tendonu sıkışması' da bu hastalıklardan bir tanesi. 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ, önlem alınmadığı takdirde bu durumun cerrahi müdahaleye kadar gidebileceğini söylüyor. 

Telefonu tek elle kullanmaya çalışmak hastalıklara kapı aralıyor

DHA'nın aktardığı bilgiye göre, geniş ekranlı akıllı telefonların kullanımından ötürü ortaya çıkan ortopedik hastalıklardan bir tanesi olan 'başparmak tendonu sıkışması', önlem alınmadığı takdirde cerrahi müdahaleye kadar giden bir sürece neden oluyor.

Pek çok ortopedik rahatsızlığa neden olan akıllı telefon kullanımında ortaya çıkan hastalıkların ana nedeni, geniş ekranlı telefonları tek elle kullanmaya çalışmak.

Uzak noktaya dokunmaya çalışmak tendonu zedeliyor

Konuyla ilgili açıklama yapan Emsey Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yiğit Erdağ şu ifadeleri kullandı: 

'Başparmağı ilgilendiren bir rahatsızlık baş parmağa giden tendonların yüzük gibi bir halkanın içerisinden geçip, baş parmağa ilerler. O halkanın içerisinde o tendonlar sıkıştığı zaman baş parmağın kullanımı zorlaşır. Şiddetli ağrılarla ortaya çıkar ve biraz uzun dönem sürer. Eğer tedbiri alınmaz ve ilerlerse cerrahi müdahaleye kadar gidebilir'

'6 hafta dinlenmeye aldık parmağımı'

Hastalığa yakalananlar arasında yer alan Hilal Özbağ ise, yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti:

''Şişe tutmakta zorlanıyordum. Bir doktora gittim. O da bana başparmak tendonu sıkışması dedikleri daha çok klavye ve büyük telefon kullanımında ortaya çıkan bir hastalıktan bahsetti. Doktora şikayetlerimi söylediğim zaman bana 'telefonunuzu görebilir miyim' diye sordu. Büyük telefon kullandığımı görünce, büyük telefonları başparmağımızla kullanmaya çalışmaktan dolayı tendonu çok fazla zorladığımızı ve oradaki kanallarda tıkanma yaptığını söyledi. 6 hafta dinlendirmeye aldık parmağımı. Doktor, eğer geçmezse operasyona kadar gidebileceğini söyledi''

Doktorların ortak görüşü, tek elle telefon kullanımının oluşturduğu ciddi risk 📹

Popüler İçerikler

Ölen FETÖ Elebaşı Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yüz Gizleme Çabaları Dikkat Çekti
Gazeteci Hande Fırat, Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan Şartlarını Yazdı: 3 Şart Var!
Terör Saldırısı: Ankara Kazan'da Bulunan TUSAŞ'ta Patlama ve Silah Sesleri!
YORUMLAR
06.08.2019

bu haberi okurken tek elle telefon tutanlar

06.08.2019

sosyal medya hesaplarını dondur, gereksiz whatsapp gruplarında çık, canım sıkıldı dur bi şuna bakayım deyip telefona sarılmak yerine kitap oku, boş vakitlerin için hobi edin, gerekmedikçe telefonu eline alma, arkadaşlarınla yüz yüze görüş ve başparmak tendonu sıkışması riskini minimuma indir. çözüm bu kadar basit.

06.08.2019

Peki bu haberi okurken bile tek elle telefon kullanmamız ne sendromu oluyor acaba?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ