Akıllı Telefon Fotoğrafçılığınızı Geliştirmek İçin 11 İpucu

Akıllı telefonlar çıktıktan sonra geleneksel fotoğrafçılık kavramı değişti. Bu olgu fotoğraf paylaşım ve fotoğraf düzenleme uygulamalarını da peşinden getirince, telefon üretimi yapan şirketler her 6-7 ayda bir yeni model telefon çıkarıp insanların kullanımına sunduklarında herkesin beklentisi şüphesiz daha iyi bir kamera oluyor. 

Mobil cihazlar sayesinde haber fotoğrafçılığı ve profesyonel fotoğrafçılık kavramı da değişime uğradı diyebiliriz. 

Instagram'da #Phonegraphy adlı hashtagi ile arama yaparsanız cep telefonları ile çekilmiş çok başarılı fotoğraflar görebilirsiniz. 

Çoğumuz akıllı telefonlardaki kameralarımızı yeteneklerini hafife alıyoruz. Fotoğraf çekmeye meraklı kişiler ise, akıllı telefon kameraları hakkında daha detaylı bilgiler arıyor. Mesela, kameranın gerçek ayarları, açı, ışık bilgilerini gibi. Kısaca ilginç ve daha güzel fotoğraflar yakalama özünü araştırıyor diyerek özetleyebiliriz. 

Cep telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafların kalitesini biraz daha yukarı taşımak için bilmeniz gereken 10 altın kuralı sıralayabiliriz.

Telefonunuzun kamera ayarlarını bilin.

Öncelikle, telefonunuzun varsayılan Otomatik Mod ayarına güvenmeyin. Tabii ki, telefonu odaklanmak istediğiniz yere dokunarak otomatik modda fotoğraflar çekebilirsiniz ancak, çekeceğiniz fotoğrafın konusu üzerine daha fazla ağırlık vermeniz kaliteyi daha artıracaktır. Her telefonun kendine has özellikleri olsa da en çok yapılması gereken kamera ayarlarının, odaklama, pozlama, beyaz dengesi ve ISO kontrolü olduğunu unutmayın. 

Bu ayarları kendi bakış açınıza göre uyarladıktan sonra daha iyi fotoğraflar yakalamak için ilk adımı atmış olursunuz.

Örneğin, bulutlu ya da güneşin olmadığı ortamlarda floresan ve akkor kullanmak yüksek kalite fotoğraflar elde etmenizi sağlar. Telefonlar her ne kadar akıllı olsa da, çoğu model karanlık ortamlarda çekim yapıldığında başarısız bir fotoğrafçılık deneyimi yaşatacaktır.

En yüksek kalite seçeneğini ayarlayın.

Yüksek kalite fotoğraflar elde etmek için elbette bunu yapmanız gerekiyor. Daha iyi kalitede çözünürlük alacağınızı söylemeye gerek yok. 

Bir akıllı telefon kamerası ile fotoğraf çekerken, uzaktaki nesneyi fotoğraflarken zoom yapmak yerine daha yakınına ve uygun açıda yaklaşıp o şekilde fotoğraf çekin. 

O fotoğrafı kırpmanız gerektiğinde çözünürlük sorunu yaşamayacağınızı asla unutmayın.

Elbette yüksek kalite fotoğraf çektiğinizde yer sıkıntı yaşayacaksınız. Ancak bu iyi bir fotoğrafçı olma yolunda size engel olmamalı. 

Ücretli - ücretsiz cloud platformlar olduğunu asla unutmayın. Google, Microsoft, Dropbox, Box, Mega gibi şirketin hayli büyük boyutlarda kullanıcılarına yer verdiğini unutmayın.

Ön kamerayı değil arka kamerayı kullanın.

Her ne kadar ön kamerada fotoğraf çekmek hobi olsa da fotoğrafçılık yolunda bu kabul edilemez bir durumdur. 

Her zaman iyi fotoğraflar çekmek için daha iyi mega piksel ve özelliklerle donatılmış arka kamerayı yan şekilde yatırarak kullanmalısınız. 

Çektiğiniz fotoğrafların insanlar tarafından çok beğenilmesini istiyorsanız bu altın kuralı mutlaka uygulamanız gerekecek. 

İlla özçekim (selfie) fotoğraf çekmek istiyorsanız, arka kamerayı ön kamera gibi kullanmanızı sağlayan uygulamalara göz atın. 

Frontback kamera uygulaması sizi bu imkanı sunuyor.

Lensler ruhunuzun aynasıdır lens kullanın.

Cep telefonunuza o kadar para ödedikten sonra bir de lens mi alacağım diye düşünebilirsiniz. Ancak akıllı telefon fotoğrafçılığı yaygınlaşırken iyi bir lens sahibi olmak size artı puan kazandıracaktır. 

Ünlü bir otomobil markası reklam filmlerini akıllı telefonla çektiğini duyurduğundan beri bu durumun 2 kat daha önemli bir hale geldiğini unutmayın. 

iPhone ve Android cihazlarla uyumlu, uygun fiyatlı lensler bulabilirsiniz. 

Yapacağın ufak bir Google araması sizi bir çok seçeneğin içine götürecektir.

Tripod ve Monopod kullanın.

Çektiğiniz fotoğrafın daha iyi kalitede olmasını istiyorsanız denge en önemli unsur. Bu aparatları kullanmadan çektiğiniz fotoğraflarda netsizlik, bulanıklık olma ihtimalleri çok yüksektir. İyi çektiğinizi düşünseniz bile... 

Selfie Sticklerin yaygınlaşmaya başladığı son dönemlerde profesyonel fotoğrafçıların en büyük yardımcıları olan tripodlar ve monopodlar sizi diğerlerine göre bir adım öne geçirecektir. 

Fotoğrafçılığın bir süre sonra hobi olmaktan çıkıp size ticari kazanç sağlayabilecek potansiyel bir iş olduğunu da unutmayın.

Işığı yakalayın hatta ona doğru gidin.

Çektiğiniz fotoğrafları güneşin kaldığı kısıma doğru çekerseniz karanlık görüntüler alırsınız. Ancak florasan ya da akkor ışık kaynakları olmadan da çok iyi fotoğraflar ortaya çıkarabileceğinizi de unutmayın. 

Işığı doğru miktar ve orantıda yakalarsanız çektiğiniz fotoğrafın tadı daha doyumsuz olacaktır.

Işık kaynağının nereden geldiğini belirlediğinize göre artık kusursuz fotoğraf çekmek için hazırsınız demektir. Unutmayın. fotoğraflarınızı çekerken ışık önleyici etkenleri devre dışı bırakın (insanların arkanızda, sağınızda solunuzda durması gibi) Bu sayede çekeceğiniz fotoğrafa uygun ışığı ayarını tam olarak yaptıktan sonra doku ve derinlik hissini elde edeceksiniz. 

Uygun ışığı yakaladıktan sonra flaş kullanmayın. Aslında flaşı hiç kullanmayın. Kırmızı gözlerle dolu fotoğraf görmek istemez insanlar.

Kompozisyonlar hazırlayın.

Konsept fotoğrafçılık mesleğin en iyi konumunda bulunan türdür. 

Kusursuz açılar, bir sandalye, bir tablo, sevilen bir nesne ile birlikte çekeceğiniz fotoğraflar daima önemli olacaktır ve göze hoş gelecektir. 

Tabi bunu yaparken renk uyumunu da dikkat etmek önemli kurallardan birisidir. 

Ya bir birine tam uyumlu renkler ya da en zıt renkler bir araya getirilmelidir. Kompozisyonların belirli kuralları vardır. Eğer ciddi anlamda Smartphone Photography ile uğraşacaksanız bu detaylara dikkat etmeniz gerekecek.

Panorama ve seri çekim modlarını kullanın.

Artık neredeyse tüm telefonlarda panorama ve seri çekim modu bulunuyor.

Photosynth, Hugin, Photomatix gibi 3. parti uygulamalarla bu gelişmiş modlarla üst düzey görseller elde edebilmek mümkün.

Seri modla çekilmiş yürüyen bir kedi örneği.

Panorama ve seri mod kullanılarak çekilmiş bir adam portresi örneği.

Üçüncü parti kamera uygulamaları kullanın.

Üreticilerin de belirttiği üzere varsayılan kameraların özellikleri kısıtlı olarak geliyor. 

Dünya üzerinde oldukça popüler kamera uygulamaları bulabilirsiniz. 

Bağlantıya tıklayarak Google Play Store fotoğrafçılık kategorisindeki en iyi uygulamalara ulaşabilirsiniz. 

iTunes'da ise fotoğraf ve video kategorisinden yüzlerce uygulamadan birkaçını tercih edebilirsiniz. 

Edineceğiniz bu uygulamalar belirli aralıklarla geliştiriciler tarafından güncellenerek yeni özellikleri uygulamanın içine eklerler. 

Bu aşamadan sonra kendi yaratıcılığınızı da kullanarak ortaya çıkabilecek fotoğrafları hayal etmeye başlayabilirsiniz.

Fotoğraf düzenleme programları kullanın.

Fotoğraf filtreleme işlemini sıkılmadan yapabilen insanlar olduğu kadar bu işten nefret edenlerde olduğunu biliyoruz. 

Instagram, Snapseed, VSCO Cam, Hipstamatic gibi yüksek kalitede uygulamalar olduğunu çoğu insan bilir. Üst düzey ve farklı filtrelerle çektiğiniz o mükemmel fotoğraflara başka boyutlar kazandırabilirsiniz. 

Instagram filtre işleminden sonra fotoğraf kalitesini düşürür. Google'ın geliştiricisi olduğu Snapseed bu işi en iyi yapan programlardan birisidir. Hem ücretsiz hem de Google'a ait bir uygulama olması beklentileri elbette yüksek tutuyor.

Akıllı telefon fotoğrafçılığı ipuçları ve püf noktaları videoları izleyin.

YouTube'da bu konuda işlem gören yüzlerce kanal var. Tek yapmanız gereken site üzerinden mantıklı ve hedef odaklı aramalar gerçekleştirmek. 

Kendilerini fotoğraf çekme işine adamış COOPH adlı oluşumun aşağıdaki 7 farklı ipucu adlı videosuna göz atın. 

COOPH grubu neler yapmış, nasıl fotoğraflar çekmiş diye merak edenler varsa resmi sitelerini ziyaret edebilir.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!