Akıllardaki Soruyu Cevaplıyoruz! Koronavirüs Çocukları da Yetişkinler Kadar Etkiliyor mu?

Tüm dünyada genelinde çocuklar okula tekrardan başlıyor.

Bazı çocukların online eğitim seçeneği varken, çoğu çocuk yüz yüze eğitime başlıyor. Çocukları yüz yüze eğitime başlatmak her ne kadar ruh sağlıkları ve gelişimleri için iyi bir karar gibi görünse de, Covid-19'un çocuklar arasında yayılım durumu ve etraflarına bulaştırıp bulaştırmadıkları konusunda maalesef hala kesin bir bilgi yok.

Dana Smith'in daha önce Elemental'da yayınlanan makalelerinde de bahsetmişti; çocuklar nasıl oluyorsa Covid-19 karşısında yetişkinler kadar savunmasız değil ve sebebi de hala bilinmiyor.

Ancak güncel veriler, pandeminin ilk günlerinde çocukların Covid-19'a bağışıklığı olduğu düşüncesini çürüttü. Şu bir gerçek ki, çocuklar da virüsü yayabilirler ama ne sıklıkla olduğu hakkında kesin bir bilgi yok.

Dünya Sağlık Örgütü, çocukların (18 yaşına kadar) daha hafif hastalıklara ve daha az belirti gösterme eğiliminde olduklarını öne sürse de bulaşma hızını ne şekilde etkilediği hakkında herhangi bir veri yok.

Çocuklarda genellikle hastalık belirti göstermediği için fark edilmeyebiliyor. Ağustos ayının sonunda yapılan bir basın toplantısında, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Müdürü Hans Kluge, çocukların hastalığın bulaşması konusunda temel faktör olmadığı ancak tabii ki etkileri olduğunu dile getirdi.

Bu hafta yayınlanan bir araştırma, çocukların Covid-19'u, herhangi bir belirtileri olmasa bile bulaştırıp bulaştırmayacakları konusunu su yüzüne çıkarttı.

Pazartesi günü Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin yayınladığı raporda, belirti göstermeyen küçük çocukların (10 yaş altı) anaokulu ve kreşlerde hastalığı kapabilecekleri ve aile üyelerine bulaştırabileceklerini anlattı. Utah, Salt Lake City şehrindeki okul öncesi üç okulda salgın hakkında araştırma yapıldı ve Covid-19’a yakalanan 12 çocuk tespit edildi. Bu çocukların, ailelerinden toplamda 12 kişiye daha bulaştırdıkları ortaya çıktı. Semptomu olmayan üç çocuktan ikisi ise virüsü ailelerine taşıyanlar arasında.

Salt Lake County’nin sağlık departmanında epidemiyolog ve aynı zamanda yazar olan Mary Hill, Aspen Public Radio ile yaptığı bir röportajında, "Belirti göstermeyen kişiler de virüsü yayabiliyorlar" dedi.

Çocukların kreş ve anaokullarında Covid-19'lu bir kişiyle bir araya gelmesi durumunda, belirti göstermeseler bile test yaptırmaları gerektiğini söyledi ve araştırmalara göre üç okul öncesinin en az ikisinde hastalık öğretmenlerinden geçtiği için Hill, çalışanlara ücretli izin verilmesi gerektiği düşüncesinde.

İtalya'nın Milano kentindeki araştırmacıların ele aldığı ve pazartesi günü JAMA'da yayınlanan bir araştırma mektubunda, Covid-19'lu çocukların yetişkinlere kıyasla ne sıklıkta virüsü yayabileceklerinden bahsetti.

Bu çalışma, Covid-19 ile ilgili herhangi bir belirtisi olmayan çocukları ve yetişkinleri Milano hastanesinde muayene edilerek yapıldı. Gelen kişilerin herhangi bir belirtisi yoktu ama hastane politikası gereği herkes teste alındı. 1 Mart - 30 Nisan tarihleri arasında hastaneye araştırma kapsamında 83 çocuk ve 131 yetişkin geldi. 83 çocuktan yalnızca birinin Covid-19 pozitif çıktı (tüm çocukların% 1,3'ü ediyor), 131 yetişkinden de 12'sinin testi pozitif çıktı (tüm yetişkinlerin% 9,2'si ediyor).

Araştırmacılar bu veriler, "çocukların SARS-CoV-2'yi belirti göstermedikleri durumlarda hastalığı taşıma risklerini yetişkinlerden daha fazla taşıdıkları hipotezini çürütüyor’’.

Yapılan bu araştırmalar maalesef kesin bir sonuç vermiyor ama çocuklarla Covid-19’u bulaştırıp bulaştırmamaları konusunda insanların kafasında bir taslak oluşmasını sağlayabilir. Mesela çocuklarını okula göndermenin oldukça riskli olduğunu düşünen aileler için rehber niteliğinde olabilir. Bir yandan da şu da bir gerçek ki, okula veya kreşe giden çocukların Covid-19'u orada alıp evdeki insanlara yayabilirler. İki ihtimal de her daim mevcut. Çocukların genellikle taşıyıcı olduğu ama her ne olursa olsun yine de virüsü yayabilecekleri ihtimali mevcut. Bu da Covid-19'lu bir kişiyle temasa geçen çocuklara test yapılması gerektiğini gösteriyor.

Ebeveynlerin çocuklarını okula gönderme konusunda endişeli olmaları elbette ki gayet normal ama maalesef hala kesin bir bilgi verilemiyor.

srv.onedio.com

Dünya genelinde bazı bölgelerde çocuklarda pozitif vakaların artması nedeniyle, 2 yaşından büyük çocukların mutlaka maske takması ve el hijyenlerine maksimum seviyede dikkat etmeleri öneriliyor.

Popüler İçerikler

ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
Gerek Var mıydı? Uraz Kaygılaroğlu'nun Sevgilisinin İlk Sergisi İçin Verdiği Pozlar Büyük Tepki Çekti!
AK Partili Hamdi Çamlı'dan Ahmet Hakan'a Sert Sözler: "Elimizde Büyüyen Gevşek"