Akıllardaki Soruları Yanıtlıyoruz: Okyanus ve Deniz Suyu Neden Tuzludur?

Çocukken denize giden herkes en az bir kez deniz suyunun neden tuzlu olduğunu sorgulamıştır... Peki deniz ve okyanus suyu neden tuzlu? Tuzlu olmasaydı ne olurdu? Açıkladık. 👇

Deniz ve okyanus sularının neden tuzlu olduğunu en az bir kez sorgulamışsınızdır. Bu tuzun kaynağı yeryüzündeki kayaçlardır.

Nasıl mı?

Atmosferdeki karbondioksit suda çözündüğünde karbonik asit oluşur ve bu sebeple yağmur suyu hafif asidik özellik gösterir.

Bu sayede yağmur suyu kayaçlarla etkileşime girdiğinde kayaçların aşınmasına neden olur. Nihayetinde elektriksel olarak yüklü parçacıklar olan iyonlar oluşur.

Akarsu ve nehirlerle taşınan iyonlar denizlere ve okyanuslara kadar ulaşırken, iyonların büyük bir kısmını sudaki canlılar kullanır.

Geriye kalanlar ise suda çözünmüş halde kalır.

Peki deniz sularını besleyen nehir ve akarsular tatlı suyken neden deniz suyu tuzlu?

Bunun cevabı: Su döngüsü!

Bu döngüde su atmosfer ve yeryüzü arasında kesintisiz olarak hareket eder. Güneş’ten gelen enerji deniz yüzeyindeki saf suyun buharlaşarak atmosfere karışmasına sebep olur ve çözünmüş iyonlar da suda öylece kalır.

Bu yüzden zaman içerisinde okyanus ve deniz sularındaki tuz yoğunluğu da artar.

Deniz ve okyanusların suyunun tuzlu olmasının bir sebebi daha var...

Su altındaki volkanları püskürmeye başladıklarında, lavı oluşturan mineraller su ile karışır ve genel tuz seviyesini yükseltir.

Peki okyanus ve deniz tuzlu olmasaydı ne olurdu?

Muhtemelen bugünkü kadar zengin su altı canlı popülasyonu var olmazdı... Belki bu şekilde yaşayan canlılar da olurdu ancak bu kadar zengin olmazdı!

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlara buyurun...

İlginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Rekor Sürede Düşünceleri Konuşmaya Aktaran Yeni Beyin Çipini Tanıttı!
Tasarlanan İlk Testerenin Hangi Alanda Kullanıldığını Öğrenince Bir Miktar Şaşırabilirsiniz
Garip Davranmaya Başlayan Dünya Çekirdeği Tamamen Durmuş Olabilir mi?

Popüler İçerikler

Kayıplara Karışan Köfteci Yusuf Yeni Adımla Ortaya Çıktı
Trabzonspor'un Galatasaray'a Attığı Üçüncü Gol Öncesinde Top Dışarı Çıktı mı?
Antakya Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Skandal Karar: "Kız Öğrenciler Ön Koltukta Oturtulmasın!"
YORUMLAR
05.02.2023

Baykal gölündeki canlı çeşitliliğine bakarakdan denizler tuzlu olmasada canlı çeşitliliğinin pek etkilenmiyeceğini söylemek mümkün. Aslını söylemek gerekirse denizler okyanuslar büyük oranda çöldür. Dünyanın %70sini kaplamasına rağmen canlı biokütlesinin çok ufak bir kısmı okyanuslarda yaşar. Dünyadaki 550gigatonluk toplam canlı biokütlesinin sadece 6gigatonu okyanuslarda bulunur, 470gigatonu büyük kısmı bitkiler olmak üzere kara ekosistemindedir. Okyanuslardaki yaşamın büyük kısmı tabana ışığın ulaşabildiği sığ denizlerde kıtaların kıyı şeritlerinde bulunur. Bunun dışında derin okyanuslarda yaşam çok kısıtlıdır, büyük oranda çöldür. Yaşam için 3 şey gereklidir: sıvı su, mineral ve enerji kaynağı (çoğu durumda güneş ışığı). Okyanus yüzeyinin büyük kısmında su ve enerji boldur hatta sınırsızdır ama mineral azdır, derin okyanus tabanında su ve mineral vardır ama ışık yoktur yani enerji kısıtlıdır dolayısıyla yaşam çok cılızdır.

05.02.2023

Mineralden kastım tuz değil tabi, denizlerde tuz kalsiyum magnezyum bolca bulunsada nitrat ve fosfat gibi mineraller kısıtlı ve su yüzeyindeki planktonlar sınırsız eneji ve su ile bu kısıtlı mineralleri çok hızlı tüketip deniz tabanına deniz karı olarak çökerler. Dolasyısıyla deniz yüzeyi kiritik mineraller açısından hemen her zaman fakirdir. Tropik sıcak denizlerin her zaman berrak masmavi olmasının nedenide budur, sıcak ve kuvvetli gün ışığı ile sudaki mineraller çok hızlı tüketilip çöker, su berraklaşır.

05.02.2023

Tuzlu olmasaydı şişeleyip satarlardı bitirirlerdi….

05.02.2023

tatlı su da olsa arıtma lazım içilebilmesi için. içindeki mikrobu vs yi geçtim ph ayarlanması lazım yoksa herkesin midesi delinir. okyanusu arıtıcak tesis de amerikada bile yapılamadı o yüzden bişey olmazdı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ