TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi Nihat Ali Özcan ise hem ekonomik hem de siyasi nedenlerle hükümetin havalimanının kapalı kalmasını istemeyeceğini düşünüyor.
Özcan 'Siyasi olarak her şeyin normale döndüğü algısının yaratılması önemlidir. Eğer havalimanı kapalı kalırsa olay dallanıp, budaklanır ve konu daha da uzar endişesi olabilir' dedi.
Özcan 'Devlet saldırganlara hemen ayağa kalktık mesajı vermek istemiş olabilir. Terör devleti zayıf göstermeye çalışırken devlet de bunu bertaraf etmeye çalışır. Bu iki taraf arasındaki bir algı yarışıdır' diye ekledi.
Havalimanlarının doğası gereği devamlı savunma durumunda kaldığını söyleyen Özcan sürpriz unsuru nedeniyle havalimanlarının baştan dezavantajlı bir durumda olduğunu da söylüyor.
Özcan 'Hazır kurban yani. Bu da iyi bir psikoloji değil' diyor.
Brüksel havalimanın saldırıdan sonra uzun süre kapalı kalması konusunda Özcan, bunun bütçeyle ilgili bürokratik bir süreç nedeniyle yavaşlamış olabileceğini çünkü fiziki mekân onarımının kapasiteyle ilgili bir durum olduğunu söylüyor.
Mustafa Sani Şener ise Brüksel havalimanı kararının Belçika hükümetine ait olduğunu, havalimanı işletmesinin güvenlik ve onarım konusunda yeteneklerinin bulunduğunu söyledi.
ne kadar çabuk toparlanıp normal "işleyişe" dönülürse o kadar iyi. ancak her şeyi hatalı yaptığımız gibi bunu da hatalı yapmışız. "işleyiş" i tırnak içinealıyorum. biz normale dönmemeliyiz. köprü açılışını mesela 1 hafta ertelesek bir şey olmazdı. hiçbir şey olmamış gibi balonlar müzikler eşliğinde "bayram" (öyle demişti başbakan) havası içinde köprü açmak değildi yapılacak olan şey. çalışanlar tabi ki olacak ama saldırıya şahit olan ya da saldırıda hayatını kaybeden ve/veya yaralananlara yakın olanların işe gelmesini beklemek hatalı olmuş. psikolojik boyutuna dikkat edilmeliydi. özet: yine sıçtık.
Güç gösterisi yapacaklar ya açmasalardı olmazdı(!)
yeter ölen onca lanet olsun sizin gibi hükümete be defolun artık bıktık sizden.