Akıllara Gelen Abuk Soruları Bilim Cevaplıyor: Sadece Bambu Yiyen Pandalar Nasıl Şişmanlıyor?

Pandalar, hareket etmekten hoşlanmayan ve günlerinin çoğunu bambu yiyerek geçiren otobur canlılardır. Hareketsizlikleri kilolu olmalarını desteklese de yalnızca bambu yiyen pandalar nasıl sürekli şişman kalabiliyor?

Pandalar, yiyecek konusunda son derece seçici hayvanlardır.

Sadece yağ oranı son derece düşük olan bambuları tüketen pandalar, garip bir şekilde şişman hayvanlardır. Peki, pandalar nasıl oluyor da kilolarını koruyabiliyorlar?

Bambu protein açısından zengin yeşil filizler üretirken, bağırsak bakterileri, ilkbaharın sonlarında ve yaz başlarında, bambunun en besleyici olduğu zamanlarda değişir.

Bakteriler, pandaların daha fazla kilo almasını ve daha fazla yağ depolamasını sağlıyor; bu da araştırmacıların, bambu bitkilerinin çiğnemek için yalnızca lifli yaprakları olduğu yılın ilerleyen aylarında besin eksikliğini telafi edebileceğini gösteriyor.

Bu konuda araştırma yapan bilim insanları, pandaların taze bambu filizleri yediği mevsimde bağırsaklarında Clostridium butyricum adlı bir bakterinin daha bol olduğunu tespit ettiler.

Bu bakterinin pandanın kilo almasına ve kilo depolamasına yardımcı olup olmadığını anlamak için araştırmacılar, topladıkları panda kakasını laboratuvar farelerine koyarak dışkı nakli yaptılar.

Daha sonra fareleri, pandaların yediklerini simüle eden bambu bazlı bir diyetle üç hafta boyunca beslediler.

Araştırmacılar, filiz yeme mevsiminde toplanan panda dışkısı nakledilen farelerin, aynı miktarda yiyecek tüketmelerine rağmen önemli ölçüde daha fazla kilo aldığını keşfettiler.

Bu da pandalardaki bağırsak bakterilerinin kilo alma ve yağ depolama açısından tek başına çalıştığını gösteriyor.

Nesli tükenmekte olan bir hayvan oldukları için pandalar üzerinde net çalışmalar yapılamasa da yapılan bu kısıtlı araştırma dahi pandaların kilolu olmasının nedenini ortaya çıkarabiliyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Akıllara Gelen Abuk Soruları Bilim Cevaplıyor: Neden Uyuruz?
Akıllara Gelen Abuk Soruları Bilim Cevaplıyor: Neden Ciltteki Morluklar İyileşirken Farklı Renklere Dönüşür?
Akıllara Gelen Abuk Soruları Bilim Cevaplıyor: Neden Saç-Sakal Haricindeki Kıllar Belli Bir Yere Kadar Uzar?

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Anlaşma Sağlandı: Alex de Souza Süper Lig'e Geri Dönüyor!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!