Zihinsel Hastalık Yaşayan İnsanların Çift Yönlü Hayatlarını Gösteren 8 Çalışma

Liz Obert, yaşamı boyunca sabahları uyandı, giyindi, işe gitti ve hayatındaki her şey yolundaymış gibi davrandı. Bir gün eve döndüğünde, kendini yere attı ve depresyonda olduğunu hissetti. 20'li yaşlarında depresyon teşhisi konuldu Liz'e ve o, terapiden meditasyona, birçok çözüm yolunu denedi. Hayatında hiçbir şey düzelmiyordu, ta ki beş yıl öncesine kadar. Beş yıl önce, bir psikiyatrist ona 'bipolar II' teşhisi koydu ve üzerinde duygudurum dengeleyiciler uygulandı.

O günden bugüne, duygu durumunda birkaç kez uçlara kaydıysa da -ki bipolar hastaları için bu durum yaşam boyu kaçınılmazdır- Liz'in söylediğine göre, hayatı artık yoluna girmişti. Akıl hastalığı olan insanların yaşadığı çift yönlü hayatı sonuna kadar deneyimlediğini ve bu tarz bir hayat yaşarken, dış dünyada hayata tutunabilmek için 'semptomların maskelenmesi' gerektiğini söylüyor Liz. Dış dünyadaki insanları bu durum hakkında bilinçlendirmek adına, 2013 yılında bir karar aldı: Bir fotoğraf serisi oluşturmayı ve depresyon ile farklı şekilde mücadele eden insanların hayatlarına dair gerçeklikleri ortaya çıkarmayı planladı. Bunun için, her insanın iki farklı fotoğrafını çekmesi gerekti: Birinci fotoğrafta, kişinin diğer insanlara nasıl göründüğü (yani taktıkları maske); ikinci fotoğrafta ise, kişinin kapalı kapılar ardındaki depresif dünyasında nasıl yaşadığı ve neler hissettiği fotoğraflandı. Bu fotoğraf serisinin adı 'Dualities.' İşte o sekiz akıl hastası insanın gerçek iç dünyaları:

1. Fotoğraf serisinin ilk parçası olarak Liz kendini ve kendi deneyimlerini kullanmayı seçmiş.

2. Kendi fotoğraflarını çektikten sonra, Liz'in yaptığı ilk iş arkadaşlarına bipolar bozukluğu olan birilerini tanıyıp tanımadıklarını sormak olmuş. Şu ana kadar 8 farklı kişiyi serisine katmayı başaran Liz, bu sayıyı ilerleyen günlerde arttırabilmeyi umuyor.

3. "Birçok insan böyle bir fotoğraf serisinde yer almak konusunda oldukça istekliydi ama ben, özellikle, ilk başta bu seriye girmek istemeyen insanları tercih ettim."

4. Kişilerin İki farklı görüntüleri de aynı gün içinde çekildi ve ışık/açı ayarları yapmaktansa, akıl hastası kişilere istediği gibi poz verme özgürlüğü tanındı. Genellikle, hastaların depresyonda oldukları zamanları temsil eden fotoğrafı çekmek daha kolay olmuş.

5. Fotoğraf çekilmeden önce, hastalarla bir kahve içmek üzere buluşuldu çünkü Liz fotoğraflarını çekeceği kişileri daha yakından tanımak istemiş.

6. Liz: "Çekim sürecini uzatmak oldukça önemli çünkü bu esnada, onların nasıl görünmek istedikleri üzerine konuşma şansı bulabiliyorum."

7. Kişileri bu fotoğraf serisine daha aşina bir hale getirebilmek için, hastalardan iki ruh haline dair duygularını bir kağıda yazmaları da istenmiş.

8. Bu fotoğraf serisinin amacı, Liz'in sözleriyle: "İnsalara, akıl sağlığı bozuk olan insanların çift yönlü yaşamına dair bir fikir verebilmek."

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu