AKDENİZ ATEŞİ İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?
Akdeniz ateşi, vücudun birçok yerinde iltihaplanmaya yol açan genetik bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle çocukluk döneminde teşhis edilir. Kesin olarak bir tedavisi bulunmasa bile tedavi şekilleri ile belirtiler en aza indirgenebilir. Ataklar şeklinde kendini gösteren Akdeniz ateşi hastalığı, 1-3 gün arasında sürer. Atakların süresi kişiye göre farklılıklar göstermektedir. Bazen kişi hiç atak geçirmeyebilir. Enfeksiyonun ve stresin atakları tetikleyebileceği düşünülmektedir. Akdeniz ateşi belirtileri ise şunlardır:
Apandisit ağrısına benzeyen karın ağrıları.
Çoğunlukla diz ve ayak bileğinde görülen eklem ağrıları ve şişkinlik
Tekrarlayan yüksek ateş
Genellikle diz ve ayak bileklerinde kırmızı deri döküntüleri
Testis torbasında hassasiyet ve şişme
Akdeniz ateşi hastalığı için hastanelerin iç hastalıkları ve ramotoloji bölümüne gidilmelidir. Bu hastalık tedavi edilmediği zaman çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Akdeniz ateşi atakları vücutta aşırı derecede bir protein üretimi gerçekleştirebilir. Vücutta fazla olan proteinler birikerek organlarda hasarlara neden olabilir. Bu protein birikimi böbreklere zarar verir. Böbreklerin filtreleme sistemleri hasar gördüğünde netrotik sendrom ortaya çıkar. Bu sendrom idrarda protein kaybına neden olmaktadır. Bu hastalığın vücutta iltihap oluşturması kadınlarda kısırlık yapabilmektedir.
Akdeniz ateşinde kesin tanı, genetik inceleme ile yapılır. Hastalığa neden olan mutasyonların taraması yapılabilmektedir. Atak sırasında hastaya yapılan kan testleri vücuttaki iltihaplanma oranını göstererek bu hastalık hakkında bilgi verebilir. Akdeniz hastalığında kolşisin tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaç düzenli kullanıldığı zaman atakları engeller ya da hafif geçirtir.