Akbank'ta Dünya Tarihine Geçen Sistem Krizi: Yaşanan Kesintinin Detayları Ortaya Çıktı

Akbank'taki sistem arızasının yazılım güncellemesi ile başladığı belirtildi. Güncellemeye bağlı çökmesinin ana bilgisayara sirayet etmesi sonucunda, erişimde kesintilerin yaşandığı ve veritabanının kilitlendiği ifade edildi. 'Domino etkisi' olarak adlandırılan durum, ATM, POS, mobil ve internet bankacılığındaki işlemleri yapılamaz hale getirdi.

Habertürk’ün aktardığına göre, Akbank’ta 5 Temmuz Pazartesi’yi 6 Temmuz Salı gününe bağlayan gece ana bilgisayarda bir yazılım güncellemesi yapılmak istendi. Finans kuruluşları başta olmak üzere büyük kurumsal şirketlerce kullanılan ve IBM tarafından geliştirilen veritabanı yönetim yazılımı DB2’nin yükseltilmesi işlemi sırasında sistem çöktü.

Yazılım güncellemesi sırasında başlayan bu sorunun ardından, yapılan son yükseltme işlemi geri alınmaya çalışıldı. Ancak bu defa de ana bilgisayara erişimde kesintiler yaşanmaya başladı ve veritabanı kilitlendi. Diğer bir ifadeyle yazılım güncellemesi esnasında yaşanan sorun, domino etkisi yaratarak, şubelerin yanısıra ATM, POS, mobil ve internet bankacılığındaki işlemleri yapılamaz hale getirdi ve müşterilerin dünden bu yana süren mağduriyeti başladı.

Bir teknoloji şirketinin destek teklifi reddedilmiş

Ayrıca müşteri bilgileri, işlem kayıtları gibi kritik dataların bulunduğu sistemin yedeğinin işletilmesinde de sorun yaşandı. Akbank’ın bilgi işlem yetkilileri, IBM ve partnerleri bu sorunun da çözümünü üretebilmiş değil. Bu noktada Akbank, kritik bir desteği de geri çevirmiş. Edinilen bilgiye göre sorunu çözemeyen bankaya bir teknoloji şirketi tarafından destek teklif edildi ancak banka yetkilileri 'Şimdilik gerek yok' yanıtını verdi.

Yaşanan sorun, bankanın 'felaket senaryosu'na da hazırlıksız olduğunu ortaya koydu. 2003’te bombalı saldırıda dahi HSBC’nin sisteminin çökmemesi göz önünde bulundurulduğunda bankanın herhangi bir siber ya da fiziki saldırı olmadan bu kadar uzun süre hizmet verememesi soru işaretlerini doğurdu.

BDDK'nın sistem yedekleri ile ilgili yönetmeliği gündeme geldi

Bankanın yarattığı mağduriyetle ilgili gözlerin çevrildiği BDDK’nın 2020’nin Mart ayında çıkardığı ve 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe giren yönetmeliği de iki günlük kesintinin ardından yeniden akla geldi.

Söz konusu yönetmelikte bankaların, tebliğde de yer aldığı üzere, bilgi sistemleri sürekliliğinin sağlanması amacıyla birincil sistemleri ile veri ve sistem yedeklerinin bulunduğu ikincil sistemlerini yurt içinde konumlandırma zorunluluğu ile birlikte birincil sistemlerin tamamen devre dışı kaldığı felaket senaryolarında dahi en geç 24 saat içerisinde faaliyetlerin yeniden sürdürebilir olması gerektiği hususu yönetmelik kapsamında düzenlenmişti.

Tepkiler Artıyor! Akbank'ta 30 Saattir Bankacılık İşlemleri Yapılamıyor
İki Günlük Krizin Ardından Sonunda Normale Döndü: Akbank'tan Flaş Karar!
Akbank Mobil Neden Açılmıyor? Akbank’a Siber Saldırı Mı Var?

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.07.2021

"2003’te bombalı saldırıda dahi HSBC’nin sisteminin çökmemesi" olum ne alakası var ya? Adamlar sanki sunucularda bomba döşedi de bunla kıyaslıyorsunuz. Tek bir şube önünde patlayan bombanın sunuculara ne gibi etkisi olur? Kaldı ki 2003 yılında veritabanı sistemleri bu kadar komplike değildi.

08.07.2021

laf olsun da mantıklı olmasının gereği yok... düşünmenden yazıyorlar işte

08.07.2021

büyük paralar anlamında mağdur olanlar muhtemelen dava açar. ben olsam açardım. düşünsene 300 bin liralık hissen var. o gün elinden çıkaracaksın. bi bakıyosun aa sistem gitmiş. 2 gün o hisse taban yese 52 bin lira zarar yazar.

Fakirin hayali bile fakir :)) Türkiye'de 300bin TL bile büyük para olarak görünmüyor 300 milyon falan desene :)

08.07.2021

Burası Türkiye, burada her şey Zaytung haberi gibi.

08.07.2021

Ay bu yorumun da yorumu yazanin da agzini opeyim:)) mukemmel bir yorum hhahaha ve o kadar dogru ki😂

TÜM YORUMLARI OKU (20)