Akademik makaleler üzerine yapılan küresel çaplı bir araştırma, Türkiye'deki makalelerin sayısı ile niteliği arasında büyük fark olduğunu ortaya koydu. Türkiye, akademik makale sayısında dünyada 20’nci, makalelere atıf sayısında ise 239 ülke arasında 167’nci oldu.
20. sıra böyle rezil bir sistemde çok iyi. Ama atıfla karşılaştırılınca yazılan makalelerin teşvik için yazlına niteliksiz kağıt parçaları olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye'de sistem şudur, yayını fazla olan akademisyen iyi akademisyendir. Niteliğe kimse bakmaz. Çünkü nitelik değerlendirecek merciler de yeterli niteliğe sahip değillerdir. Liyakat şart. Akademide liyakat yok.
akademinin içinden biri olarak söylüyorum. yüksek lisans doktora öğrencisine yazdırdığı makaleyi kendi makalesiymiş gibi yayımlatan akademisyen sayısı korkunç. aynısı kitap, çeviri kitap için de geçerli. emek sömürüsü, emek hırsızlığı hat safhada. böyle bir akademiden ne bekliyorsunuz ki. görevini layıkıyla yapanları tenzih ediyorum. ama onların sayısı da o kadar az ki. yazık bu ülkeye. hiçbir kurumda etik ahlak kalmadı.
Makale karşılığı akademisyene para verirsen bakkal yayını yaparlar. Bilim, bilim için yapılmalıdır.