AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay, 15 Eylülde seçim sürecinin başlatılacağını, 16 Eylülde delege dağılım listelerini ilan edeceklerini söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığının AOÇ'ta yapılan yeni binaya taşınmasıyla ilgili açıklamasını değerlendirirken, 'Bunlar bir mekan paylaşımıdır. Böyle bir karar verilmiş, hepsi bizim mekanımız, hepsi değerli. Mekanlar paylaşılır, mekanların değeri kaybolmaz. Çankaya daima bir değere sahiptir'' dedi.
Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, dün toplanan Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) alınan kararlarla ilgili bilgi verdi.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da tercihiyle bundan sonra her hafta MYK'nın toplanacağını bildiren Atalay, gelecek hafta Meclis çalışmaları nedeniyle bu toplantının 10 Eylül Çarşamba günü yapılacağını, genişletilmiş il başkanları toplantısının aylık devam edeceğini, bu ayki toplantının ise 26 Eylül Cuma günü gerçekleştirileceğini söyledi.
Atalay, Bakanlar Kurulu'nun da haftalık toplanacağını anımsattı.
Türkiye'nin çok hızlı bir değişim geçirdiğini, Cumhurbaşkanlığında devir teslim olduğunu ifade eden Atalay, bunun örnek, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanlığına yakışır bir bir devir teslim olduğunu söyledi.
Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül seçildiği dönemde bu devir teslimin yapılmadığını anımsatarak, bundan sonrası için gelenek oluşturması dileğiyle görkemli, Türkiye'ye yakışır bir tören yapıldığını belirtti.
Yapılan olağan üstü kongreyle AK Parti Genel Başkanı'nın değiştiğini de anımsatan Atalay, hükümetin yenilendiğini, MYK'da yenilikler olduğunu, takvimin adeta 'tıkır tıkır yürüdüğünü' vurguladı.
Atalay, 1 Eylül Pazartesi günü yeni hükümetin programının TBMM'de okunduğunu, yarın da bununla ilgili görüşmeler olacağına dikkati çekerek, dünkü MYK'da bunun da gündeme geldiğini, diğer partilerle grup başkan vekillerinin görüştüğünü belirtti.
Program üzerinde AK Parti Grubu adına Grup Başkan Vekilleri Mustafa Elitaş ve Naci Bostancı'nın, hükümet adına da Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın konuşacağını belirten Atalay, 8 Eylül Cumartesi günü de güven oylaması yapılacağını anımsattı.
Daha önce Meclis'in 3 gün çalışması konusunda karara varıldığını belirten Atalay, dünkü MYK'da bununla ilgili bilgi sunduğunu söyledi.
Torba Yasa Tasarısı
Atalay, TBMM'nin daha önce 7 Eylül'de Torba Yasayı görüşmek için toplantıya çağrıldığını ancak CHP'nin olağanüstü kongresi nedeniyle tarihin 8 Eylül'e çekildiğini ifade etti.
Meclisin kısa bir tatil yaptığını, Torba Yasa sonrası biraz daha tatil zamanı olacağını kaydeden Atalay, '1 Ekim'de Meclis normal toplantısına başlıyor, yeni yasama yılı toplantısına. Ama peşinden kurban bayramı tatili var, zaten orada bölünmeler var. Yani şöyle böyle Ekimin 12'sine kadar Parlamento'da çok hızlı bir çalışma olamayacak. Dolayısıyla bizim düşüncemiz, planımız şu anda 8'inde 9'unda en geç Meclis'te Torba Yasa tamamlansın, ondan sonra da milletvekillerimiz tatile girmiş olsunlar ve bu tatillerini kurban bayramıyla birleştirmiş olsunlar' dedi.
Torba Yasa Tasarısı'nın bir an önce yürürlüğe girmesi konusunda toplumsal bir beklenti olduğunu, dolayısıyla bunun bir an önce çıkarılması gerektiğini dile getiren Atalay, söz konusu yasanın kapsamı içinde 40 bin öğretmen atamasıyla ilgili kadro tahsisinin yanı sıra madencilerle ilgili düzenlemeler bulunduğunu söyledi.
Torba Yasa'nın çıkarılması konusunda muhalefete de görev düştüğünü ifade eden Atalay, siyaset kurumunun toplumsal beklentileri gidermek, karşılamak, talepleri dinlemek ve yerine getirmek durumunda olduğunu vurguladı.
Atalay, 'Muhalefet partileriyle birlikte bu toplumsal beklentiyi karşılamak istiyoruz. Onlarla da bugün bu şekilde görüşmeler yapılmış olacak' dedi.
CHP Kongresi
CHP'nin hafta sonunda yapılacak kongresiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Atalay, başarı diledi.
Anamuhalefetin demokrasiler için önemine işaret eden Atalay, kongreden daha güçlü ve Türkiye demokrasisi için dirayetli bir Anamuhalefet partisinin kendi sorunlarını da çözmüş olarak çıkması temennisini dile getirdi.
Atalay, bu kongreyi yakından izlediklerini, Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın buraya AK Parti'yi temsilen katılacağını bildirdi.
AK Parti Olağan 5. Kongre takvimi
Olağan 5. Kongre takviminin de MYK'da görüşüldüğünü bildiren Atalay, 'Olağan 5. Kongre takvimimizi başlatıyoruz' dedi.
Atalay, geçen hafta Merkez Karar Yönetim Kurulunun (MKYK) bu konuda Merkez Yürütme Kuruluna yetki verdiğini, MYK'nın da bu süreci başlatması için teşkilat başkanlığına görev verdiğini söyledi.
Bugün teşkilat başkanlığının bütün teşkilatlara bu duyuruyu yaptığını ifade eden Atalay, olağan kongrelere, önce beldelerden başlayarak illere kadar bütün kongreler tamamlandıktan gidildiğini anımsattı.
Atalay, 15 Eylül 2014 Pazartesi seçim sürecinin başlatılacağını, takvimin belirlendiğini dile getirerek, 16 Eylül Salı günü delege dağılım listelerini ilan edeceklerini söyledi.
Belde kongrelerinin 1 Kasım'da başlayacağını ve 16 Kasımda tamamlanacağının altını çizen Atalay, şu bilgileri verdi:
'Ekim ayında daha çok delege seçimleri olacak. 11-30 Ekim arasında. Delege seçimleri siyasi partilerde çok önemlidir. Delege seçimlerinin tamamlanmasından sonra da 1 Kasım'dan itibaren 1-16 Kasım belde kongrelerimiz yapılacak. 1 Kasım-31 Aralık beldesi olmayan ilçe kongrelerimiz yapılacak.15 Kasım- 31 Aralık beldesi olan ilçe kongrelerimiz yapılacak ve 22 Kasım Cumartesi günü de il kongrelerimizi başlatmış olacağız. İlk defa buradan teşkilatlarımıza da sizler aracılığıyla duyurmuş oluyoruz. 22 Şubat 2015 Pazar günü de il kongrelerimizi tamamlamayı planlıyoruz. Biraz hızlandırılmış bir takvim çünkü seçim var sonrasında dolayısıyla Şubat ayının 22'sinde kongrelerimiz tamamlanmış olacak. Kongreler şunun için önemli, partinin bütün mekanizmalarının bir dinamizm içine girmesi söz konusu. Bütün teşkilatların ya yeniden seçilmesi veya seçimle yenilenmesi. Şu süreçlerde bazı teşkilatlarımızda değişiklikler olmuştu, görevden düşme, görevden alma gibi. Bunların da kongrelerde seçimli hale gelmesi bizim için esastır. dolayısıyla genel seçim öncesi bütün kongrelerimizin yapılması ve bütün teşkilatlarımızın seçimle gelmiş teşkilatlar olması bizim için önemli. 2015 son baharında bir tarihte de Olağan 5. Kongremiz yapılmış olacak.'
AK Parti'nin Türkiye genelinde teşkilatı çok geniş bir parti olduğunu, bütün beldelerde, ilçelerde, illerde teşkilatı bulunduğunu kaydeden Atalay, '81 il, 970 ilçe, 396 belde, 31 bin 734 mahalle ki mahalleler önemli, delege seçimleri biliyorsunuz mahalle bazında ve köy bazında oluyor ve 18 bin 337 köyde delege seçimlerimiz ve kongrelerimiz olacak' ifadesini kullandı.
Nüfusu 5 binin altında olan beldelerde kongre yapılmadığı için 36 beldede kongre yapılacağını kaydeden Atalay, bununla birlikte 970 içenin tamamı ve 81 ilde teşkilatları bulunduğunu ve tümünde kongre yapılacağını söyledi.
Atalay, AK Parti Teşkilat Başkanlığının bugün teşkilatlara yazı yazdığını, 5 bölgede hemen toplantılara başladığını, bölge toplantılarının 11 Eylülden itibaren yapılacağını, teşkilatların bilgilendirileceğini ve hızlı dinamik sürece girileceğini bildirdi.
Bu konuda bazı ilkeler getirdiklerini, teşkilat başkanlıklarına veya teşkilatlara seçilecek kişilerin ilk genel seçimde milletvekilliğine aday olmayacağını belirten Atalay, bunların düşünülerek aday olunması gerektiğini söyledi.
Atalay, şunları kaydetti:
'Biz genel olarak teşkilat olarak çok dikkatli çalışırız. Mevzuatımız çok olgunlaşmıştır. Her atacağımız her adımın ilkeleri bellidir. Dolayısıyla Türkiye genelinde çok disiplinli bir partiyiz. Büyük bir aileyiz. İnşallah bu kongrelerimizle daha da büyümüş olacağız ve o heyecanla 2015 seçimine gideceğiz diye düşünüyoruz. Dünkü MYK'nın en önemli konusu buydu. Uzunca detayları çalışıldı, nihai kararlar verildi. Bu il kongrelerimizle vesaire ile ilgili daha detay takvimler ileride sizlerle paylaşılır. Şöyle de planlıyoruz, özellikle il kongrelerinin büyük kısmına yeni Genel Başkanımızın da katılmasını doğrusu arzu ediyoruz, o yönde planlamalar yapmaya çalışacağız.''
Atalay, konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun ''HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin IŞİD ile savaşan PKK'ya silah verebileceği yönünde bir açıklama yaptı, siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, Atalay ''Öyle bir şey sayın Demirtaş'ın bir düşüncesidir. Benim fazla buna cevap vermeme gerek yok'' yanıtını verdi.
Hükümetteki değişim nedeniyle, çözüm sürecine ilişkin yol haritasında bir gecikme olup olmayacağının sorulması üzerine, Atalay, bugün hükümet sözcüsü Bülent Arınç ile sabah bir toplantılarının olduğunu hatırlatarak, bu konuları biraz paylaştıklarını, bundan sonra da haftada bir biraraya geleceklerini söyledi.
Atalay, ''Hem gruptan bir arkadaşımız, hem hükümet, hem parti olarak bu konuları üçlü paylaşacağız. Bizim bir zaten ortak üslup toplantımız oluyordu, onu devam ettirmiş olacağız. Sanıyorum buradan da Mehmet Ali Şahin bey, Hukuki, Siyasi İşler Başkanımız da katılacak. Şimdi tabii bundan sonrasında mümkün olabildiğince hükümetle ilgili sorularla hükümet sözcüsünün veya ilgili Bakanın detaylı, daha ayrıntılı cevap vermesi tercihimizdir.'' dedi. Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:
''Bu konu, tabi çözüm süreci benim konum olduğu için şunu söyleyeyim: Çözüm süreci ile ilgili biliyorsunuz, atılabilecek en ileri adım TBMM'den bir yasanın çıkmasıydı ve bu yasa çıktı. Türkiye Cumhuriyeti devleti çözüm sürecine ne kadar önem verdiğini göstermiş oldu. Çözüm süreci içinde yapılacakları da o yasa içinde belirledi. Orada yetkilendirmeleri de yaptı. Yetki, Bakanlar Kurulu'ndadır, Bakanlar Kurulu bu konularda görevlendirmeler yapacaktır. Ondan sonra da bu işi yürütülenler olarak, o yasanın öngördüğü şekilde biz bir yol haritası çalışması başlattık ve o devam ediyor. O çalışma devam ediyor. Daha büyük kongremizden 5 gün önce, biz yine benim başkanlığımda toplandık. Şimdiki Başbakanımız,o zaman Dışişleri Bakanı olarak sayın Davutoğlu da katıldı, ilgili arkadaşlar da katıldı. Yol haritasının zaten yine üzerinde çalıştık. O çalışılıyor, tamamlanmadı, o bitecek, kurumlarımızla paylaşılacak. Bakanlar Kurulu ile görüşülecek, muhataplarla görüşülecek. Oradaki takvimi de şöyle görmek lazım, bir niyet olarak, belki bir beklenti olarak, temenni olarak, yani Meclis açılmadan, 1 Ekim'den önce, Eylül sonuna kadar, bir yol haritası çıkarılabilirse iyi olacak. Benim kendi ifademdir o. Yoksa kesinleşmiş tarihler verme anlamında değil o. Ama yasa çıktıktan sonra yaz dönemini daha çok yol haritası ve eylem planı çalışması şeklinde biz planladık. Şu anda da bir aksama olmaz''
Atalay, Başbakanın bizzat bu işin koordinasyonunu üstlenmesinin önemli olduğunu belirterek, ''Ne kadar önem verileceğinin bir ifadesidir. İlgili arkadaşlarımız şu anda zaten bu çalışmanın içindeydi, önceden beri de içindeydiler. Dolayısıyla ben burada hiç bir aksama görmüyorum. Esasen yasa çıktıktan sonra, ki Meclis'in yüzde 80'inin desteği ile çıkmıştır, bu konuda bundan sonra da bir zaaf olmaz. Bunu biz çok ciddiye alıyoruz, bu yürüyecektir'' ifadesini kullandı.
Bir başka soru üzerine de çözüm sürecine ilişkin yol haritasının üzerinde çalışıldığını bitmediğini yineleyen Atalay, bütün kurumlarla da paylaşılacağını söyledi.
Cumhurbaşkanlığının taşınması
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığının AOÇ'ta yapılan yeni binaya taşınmasına ilişkin sözlerinin sorulması üzerine Atalay, bunların bir mekan paylaşımı olduğunu ifade etti. Atalay şunları kaydetti:
''Yeni bir tesis yapıldı oraya , çok güzel bir tesis. Bütün yeni teknolojiyi içeren, yeni çalışma şartlarını taşıyan bir tesis. Böyle bir karar verilmiş, hepsi bizim mekanımız, hepsi değerli. Hükümetin Cumhurbaşkanımızla birlikte verdikleri bir karardır. Benim çok burada değerlendirme yapmam da doğrusu gerekmiyor. Başkentimizde mekanlar paylaşılır, mekanların değeri kaybolmaz. Çankaya daima bir değere sahiptir. Çankaya Köşkü, Çankaya.. Orasının biliyorsunuz müze özelliği de vardır. Onlar yine tabi değerini korur. Ama yeni çalışma mekanı olarak sayın Cumhurbaşkanımız yeni yapılan binayı tercih etmiş oldu, yeni açıklamasıyla. Zaten kendisinin de biliyorsunuz, ifadesi var, 'yeni dönem, yeni teamüller oluşturacağım, yeniler olacak' diye. Dolayısıyla yenilerden birisi olarak bakabiliriz.''
Arazinin ne gibi bir kullanım alanı olacağının sorulması üzerine de Atalay, ''Hepimiz görelim, ben de o detayda size doğrusu yanlış bilgiler vermek istemem'' dedi.
AA