Ak Güvercinin Hüzünlü Hikayesi: Cumhur İttifakına Katılan Demokratik Sol Parti'nin Yıllar İçindeki Değişimi

Türkiye siyasi tarihinin hiç kuşkusuz en önemli isimlerinden birisi olan Bülent Ecevit ve Demokratik Sol Parti'nin kuruluşundan bugüne uzanan gerçek hikayesini kaleme aldık, iyi okumalar...

Bülent Ecevit... Türkiye siyasi tarihinin en önemli isimlerinden birisiydi kuşkusuz.

1957'de utangaç, çekingen, genç bir gazeteci olarak ilk kez Parlamento'ya girmiş, İsmet Paşa'nın prenslerinden birisi olmuştu.

Birikimi ve çalışkanlığıyla kısa zamanda Parti içinde yükselip 1961'de kurulan ilk Cumhuriyet koalisyonunda Çalışma Bakanı olarak kabineye girmişti.  

Bakan olduğunda sadece 36 yaşındaydı...

CHP içinde "Ortanın Solu" görüşünü savunan Ecevit, bu süreçte Parti'nin sosyal tabanını genişletmesi ve daha geniş kitlelerin oyunu alması için çaba sarf etti.

8 Mayıs 1972'de istifa eden İsmet İnönü'nün yerine 14 Mayıs 1972 tarihinde genel başkanlığa seçildi. O artık Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı'ydı.

Atatürk'ün, İnönü'nün koltuğuna oturdu.

Kör dövüşünün, kardeş kavgasının, sağ sol çatışmasının, koalisyonların hüküm sürdüğü 70'li yıllar boyunca Başbakan olarak önemli siyasi başarılar elde etti Ecevit.

CHP Genel Başkanlığı öyle bir döneme denk geldi ki, Türkiye bu süreçte çok büyük girdaplara sürüklendi. Kuşkusuz bunların ilk akla geleni, Kıbrıs Barış Harekatı'ydı.

Ada'da Kıbrıs Türklerine yönelik zulm, cinayet ve kırımlara karşı, Başbakan olarak Ada'ya müdahale emrini Ecevit verdi.

'Biz yalnız Türklere değil, Rumlara da barış götürmek için Ada'ya gidiyoruz' açıklaması tarihe geçti.

Kıbrıs Barış Harekatı, ABD ile yaşanan haşhaş krizi önemli atılımları olarak tarihe yazıldı.

1977 seçimlerinde CHP'nin %42 oy almasını sağlayan büyük bir tanınırlık inşa etti. Karaoğlan ismiyle dağlara taşlara ismi yazıldı.

Ancak 12 Eylül 1980 Darbesi sonrası, onun için de yol ayrılığı zamanı geldi.

12 Eylül Darbesi ile tüm siyasi partiler kapandı. Ecevit tutuklandı, uzun süre hapiste kaldı. Artık kendi yolunda yürüyecekti; bu doğrultuda yeni bir siyasi akımın tohumlarını ekti.

14 Kasım 1985 tarihinde Demokratik Sol Parti kuruldu. Ancak yasaklı olduğu için DSP'nin Kurucu Genel Başkanı Bülent Ecevit değil büyük bir aşkla bağlı olduğu eşi, hayat arkadaşı Rahşan Ecevit oldu.

Türk siyasetinde AK GÜVERCİN'in hikayesi bu şekilde başlamış oldu.

Bülent Ecevit, 1987'de yasağı kaldırıldıktan sonra DSP'nin başına geçti. DSP, o günden itibaren siyasetin sol kulvarındaki en önemli aktörlerden birisi oldu.

Türkiye'de 1990'ların başında CHP'nin geleneksel tabanı SHP'ye oy veriyordu. 12 Eylül 1980 darbesinde kapanan CHP, Deniz Baykal tarafından 1992'de yeniden açıldı.

O günlerde merkez sol üç parçaydı: Ecevit'in DSP'si, Erdal İnönü'nün SHP'si ve Baykal'ın CHP'si.

SHP'nin CHP ile birleşmesiyle merkez solda iki kutup kaldı, Ecevit'in DSP'si ve Baykal'ın CHP'si.

Sol kulvarda 90'ların iki büyük rakibi CHP ve DSP; sağın paramparça olduğu o yıllarda eğer birleşmeyi başarabilselerdi, Türkiye'de sol uzun yıllar sonra tek başına iktidar olabilirdi.

Ancak Ecevit de Baykal da çok baskın karakterlerdi ve iki isim de buna hiç yanaşmadı.

Nitekim, Bülent Ecevit, siyasi yaşamına ilişkin en sert eleştirileri, 1990'lı yıllarda Sol oylarını böldüğü iddiaları yüzünden alıyor.

Bülent Ecevit, 1990'ların sonunda yeniden yükselişe geçti. PKK Terör Örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın yakalandığı haberini kamuoyuna Ecevit'in açıklaması, bu süreçte büyük bir destek toplamasını sağladı.

1974'te Kıbrıs Fatihi olarak nam salan Ecevit, bu sefer de Kenya Fatihi olarak haberlerde yer aldı.

Ecevit'in Ak Güvercinli DSP'si, 1999 seçimlerinde birinci parti olarak iktidara geldi. DSP, MHP ve ANAP üçlü koalisyon kurdu.

Ecevit, uzun yıllar sonra yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu. Ancak artık 1970'li yıllarda, yeri göğü inleten, ismi dağlara yazan Karaoğlan'dan eser kalmamıştı. Yaşı ilerleyen Ecevit, koalisyonu sağlıklı şekilde yürütemedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaşadığı kavga, Türkiye'de büyük bir depreme yol açtı. Türkiye, 2001 krizine bu kaotik atmosferde girdi.

Koalisyonun intiharını bilindik bir isim gerçekleştirdi: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye büyük bir ekonomik buhranın altındayken, koalisyonu bozarak erken seçim çağrısı yaptı.

Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla gidilen erken seçimde ise DSP, çok büyük bir hezimet yaşadı. Sadece iki senede %22 oy oranından %1'lere düştü DSP.

2001 Krizi ve Ecevit'in hastalığı, DSP'yi eritmişti.

Siyasetten çekilen Bülent Ecevit, 5 Kasım 2006'da 81 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Ecevit vefat etti ama biricik mirası, partisi DSP siyaset yolculuğuna devam etti. Ecevit sonrası Ak Güvercin'in liderlik koltuğuna Zeki Sezer oturdu.

Ancak artık DSP eski günlerinden çok uzaktı. Sürekli olarak oy kaybetmeye devam etti.

2004 sonrası DSP, daha ziyade yerel seçimlerde CHP'nin aday göstermediği isimleri aday göstererek ismini duyurdu. Mustafa Sarıgül, Yılmaz Büyükerşan gibi tanınmış yerel yöneticiler DSP çatısı altında seçimlere girdi.

Zeki Sezer'in ardından Masum Türker; Türker'in ardından Önder Aksakal partinin yeni liderleri oldular. Parti'nin mevcut genel başkanı Önder Aksakal, 13 Aralık 2015'ten beri bu görevini sürdürüyor.

2023 Genel Seçimleri öncesi DSP'nin hangi adayı destekleyeceği merak ediliyordu.

Beklenen soru kısa bir zaman önce cevap buldu.

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini açıkladı.

Bu desteğin karşılığında ise Önder Aksakal, AK Parti listelerinden milletvekili adayı olarak gösterildi.

DSP Genel Merkezi bu kararı verdi vermesine ama bu karar hem muhalif kamuoyundan hem de DSP içinden çok büyük tepki aldı.

DSP'nin üç genel başkan yardımcısı, Erdoğan'a destek açıklaması sonrası partiden istifa etti.

Çok sayıda eski DSP'li bakan ve milletvekili seçimlerde Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini duyurdular.

DSP'den geriye ise; AK Parti listelerinden milletvekili olmaya çalışacak bir genel başkan ve boynu bükük kalan Ak Güvercin kaldı.

Son Zamanlarda İsimlerini Çokça Duymaya Başladığımız Türkiye İşçi Partisi'nin Hikayesi
2023 Seçimlerinde En Önemli Sınavını Verecek Olan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Yaşamı
Yıldızları Barışmayan Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'nin 20 Senelik Hikayesini Ne Kadar Biliyorsunuz?

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
YORUMLAR
09.04.2023

ahh guzel insan ecevid,hirsiniz yuzunden su an ulke tusiadci katil kapitaiist pedofili esek sken islama sirk kosan allahsiz emevi kokocular tarafindan yonetilecek.tarim hayvancilik turizm bitmis durumda,ucan taksileri bekleyen mukaveleci kurt teali cemiyeti kara carsafli ya da rolex lli kadinlar is basinda.

09.04.2023

Yanlış hatırlamıyorsam rahmetli Ecevit Kontrgerillayi Derin Devleti ilk farkeden ve araştırılmasını isteyen isimlerden de biriydi

12.04.2023

Şimdinin DSP’sine bak. Rahmetli Ecevit’in kemikleri sızlıyor

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ