Onları tanımanız için yardım edelim: Bu kişiler herhangi bir kaygıdan öyle korkuyorlar ki onlar için ailelerinden ayrılmak söz konusu bile değil.
Onları tanımanız için yardım edelim: Bu kişiler herhangi bir kaygıdan öyle korkuyorlar ki onlar için ailelerinden ayrılmak söz konusu bile değil.
Verdiği sözleri tutamayan, altına girdiği işleri yarıda bırakan ve güvenilmez kişiler...
Böyle söylediğimizde çok fazla örnek ortaya çıkıyor olabilir ancak biraz daha özelleştirelim anlatacaklarımızı, Peter Pan Sendromu yaşayan erkeklerden bahsedeceğiz.
1983 yılında psikanalist Dan Kiley'in ortaya attığı çalışma, tahmin ettiğiniz üzere Peter Pan romanından besleniyor. Kiley'nin bahsettiği sendrom her zaman kendini açık etmiyor, özellikle erkeklerin kendileri üstlenmesi gereken görevler ortaya çıktığında kendini gösteriyor.
Küçük yaşlarda ailede yaşanan baskı ve problemlerin körüklediği bu kişilikler yaşlanmaktan ölesiye korkuyor. Hep genç, hatta çocuk kalmak istiyorlar.
Peter Pan'la olan ilgisi de manidar, hikayeye hakim olanlar bilir, Peter Pan Varolmayan Ülke'nin peşinde hayatını geçiriyordu. Sendroma sahip kişiler de iş bulma, evlenme ya da çocuk sahibi olma gibi sorumluluklar yerine varolmayan hayalleri devreye sokuyorlar.
Ailelerinin evinde yaşıyorlar ve sanki bu onların tercihiymiş gibi gösteriyorlar. Onlar da bu sendromla yaşadıklarının ve hayata dair birçok şeyden kaçtıklarının bilincinde değil.
Bu arada erkeklere vurgu yapıyoruz ancak bu durumda olan kadınların sayısı da az değil, sadece çoğunluğu erkekler oluşturuyor.
Her işi aile üyeleri yaptığı için çocuk problemlerle karşılaşmıyor, dolayısıyla hiçbir problemi nasıl çözeceğini bilmiyor. Yetişkin olduklarında bu dünyanın gereklilikleri de onlara bir kabus gibi görünüyor.
Çok basit sorumluluklar sanki dev bir kaos olarak yorumlanıyor ve hızlıca konfor alanlarına kaçıyorlar.
'Bumerang Nesil' olarak tanımlanan nesil de dünya çapında hem sendromun hem de ekonomik zorlukların etkisinde ortaya çıktı.
Adı üstünde, bir süre bağımsız yaşadıktan sonra ailesinin yanına dönüş yapan genç insanlar bu nesli oluşturuyor. Kimi zaman işlerini kaybediyorlar kimi zaman yaşam yükü ağır geliyor.
Bumerang neslinden sıyrılmış olsa bile girdiği sosyal ilişkilerde partnerini annesi gibi gören, sorumluluk paylaşmayı reddeden kişiler başarısız ilişkilerin müsebbibi. Hal böyle olunca insanlar birlikte yaşamayı planladığı kişileri 'büyütme' gibi bir rol de üstlenmek istemiyor.
Mahremiyet kavramından bihaber büyüyen, halen ailesine hesap vermekten gocunmayan bir nesil var artık. Onlarla ilişki kurmak da imkansıza yakın. Bu sendromu yaşayanlara çağrımız olsun, bir uzmanla yaratılacak çözüm size yepyeni bir kapı aralayacak. Bize güvenin.