Aile Terapisi ve Evlilik Terapisi Nedir? Nasıl Uygulanır? Aile Terapisti Hangi Konularda Yardımcı Olabilir?

Aile terapisi konusu hala insanlarımızın mesafeli yaklaştığı, tüm detaylarına hakim olmadığından çekindiği bir yöntemdir. Burada önemli olan ihtiyaçlarımızı tespit edip, konu hakkında kafamızdaki tüm soru işaretlerini ortadan kaldırmaktır. Aile Terapisi nedir, nasıl uygulanır, ne kadar sürer?

Kaynak: 1 , 2 ,3 ,4

Öncelikle ‘Aile Terapisi’ nedir?

Aile terapisi, aile içinde yaşayan problemleri ve kopuklukları aile bireyleriyle birlikte çözüme kavuşturmak ve aile içi iletişimin kalitesini arttırmak için yapılan bir terapi çeşididir. Aile terapisi, her bir bireyi ailenin aralarındaki etkileşim ve iletişim biçimine göre değerlendirir. Aileyi bir bütün olarak ele alır. Problem tek bir aile bireyi üzerinden çözülmez, sorun tek bir kişiye yüklenmez. Burada sorunun çıkış noktasından çok sorunu sürdüren etkenler ele alınır.

Normal bir terapiden farkı nedir?

cf.nearsay.com

Bireysel olarak alınan psikolojik tedavide o bireyin duygu dünyası ve fikirlerine odaklanılırken, buradaki odak noktası aile ve ilişkileridir. Çözüme ulaşılamayan problemlerde her bir bireyin rolü ve o sorun üzerindeki etkisine odaklanılır.  Bunun sonucunda aile içindeki sosyal uyum ve düzen sağlanarak ‘sağlıklı aile’ ortamı oluşturulur.

Sağlıklı aile ortamı nedir?

Yaşanılan bir problemi birlik içinde çözüme kavuşturabilen, ailenin tek bir bireyinden kaynaklanan sorunların sürdürülerek kronik hale gelmesi durumunun üstesinden gelebilen, saygı ve sevginin bozulmadığı aile ortamıdır. Aile içindeki rollerin ve görevlerin birbirine karıştığı, problemlere karşı çözümsüz kalındığı, iletişimin tamamen koptuğu ailelerde aile terapisinin oldukça faydası olacaktır. Çünkü aile içindeki genel problemler zamanla her bir bireyin kendi psikolojik sorunlar yaşamasına sebep olabilmektedir. Aile içinde tamamen kendi içine kapanan ya da tam tersine bütün aile bireylerini etkisi altına alan birey zaten var olan sorunların daha da çözümsüz bir hal almasına sebep olabilir.

Aile Terapisi hangi konularda yardımcı olabilir?

  • Aile içindeki iletişim sorunları.

  • Aile bireyleri arasında yaşanan huzursuzluklar.

  • Çocuklarda görülen yeme bozukluğu, okulda uyumsuzluk, bir anda değişen huylar.

  • Ergenlik ile ilgili yaşanan uyumsuzluk problemleri.

  • Zararlı alışkanlıklar.

  • Yaşanan büyük travmalar ya da kazalar (Doğal afetler ya da kazalar büyük psikolojik sorunlara yol açabilir. Bazı aileler bu durumu birbirlerine destek olarak atlatabilirler. Fakat bazı insanlarda için bu tarz travmalar kalıcı psikolojik sorunlara sebep olabilir. Tüm aile üyelerinin bu travmayı yaşamış olması gerekmez. Tek bir aile ferdinin yaşadığı travma konusunda da aile terapisinden yardım alınabilir.)

  • Yaşamın büyük dönüm noktalarına hazırlık durumlarında (taşınma, göç, doğumlar, kayıplar, evlat edinme süreçleri ya da büyük sağlık sorunları gibi).

  • Büyük bir değişime ya da alınan radikal bir karara hazırlık sürecinde.

  • Aile bireylerinden herhangi birinin ya da birkaçının yaşadığı psikolojik problemler. 

  • Boşanma kararı alma.

  • Cinsel sorunlar.

  • En önemlisi de aile içi şiddet.

Aile terapisi nasıl uygulanır?

Aile terapisi genel olarak tüm aile üyelerinin bir arada olduğu seanslarla uygulanır fakat duruma göre tek tek ya da ailenin birkaç üyesiyle de yapılabilir. Odak noktasının çocuk olduğu terapilerde, çocuğun öğretmenlerindeni bakıcılarından ya da çocukla ilgilenen diğer bireylerden de terapiye katılmaları istenebilir.

Ne kadar sürer?

srv.onedio.com

Terapi, ailenin ihtiyacına göre 10 ila 20 seans arasında değişir. Seanslar haftada bir ya da 2 haftada bir uygulanır ve her seans yaklaşık 1 - 1,5 saat sürer.

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR

Aslında baktığınız zaman sadece bir hakem belirleniyor , evde iken kavga sözlü şiddet birbirine saygı duymayan bireyler vs vs .. Fakat terapi ortamında birbirinize saygı göstermek zorunda kalıyorsunuz hatta bazen nezaketi o kadar üst seviyelere çıkartıyorlar ki sanarsınız evde tatlı tartışmalar halindeler :) bu biraz da karşı tarafı suçlu çıkarmak adına yapılan işler Nerden mi öğrendim bi arkadaşım aile terapistiydi bir kaç görüşmesine tanık oldum :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ