Aile İşletmesi Kurarken Profesyonel Bir Ortam Oluşturmak İçin Uygulamanız Gereken Öneriler

Ailenizle bir iş kuruyorsanız profesyonel ortamda nasıl birlikte çalışmanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir.

Birbiriniz hakkında birçok şey bildiğiniz için birlikte çok daha uyumlu çalışma ve başarılı olma potansiyeliniz vardır. Bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmek için uygulamanız gereken önerilere gelin bir göz atalım...

1. İşletmenizin hedeflerini ve bireysel sorumlulukları netleştirmelisiniz.

İşletmenizin hedeflerini ve herkesin burada alacağı rolleri netleştirmek herkesin işlerini daha etkin bir şekilde yapmasını ve hedeflere yönelik çalışmasını sağlar. Örneğin, ailenizle bir fotoğraf stüdyosu açmayı planlıyorsanız bir kişinin fotoğrafları çekmekten, diğerinin fotoğrafları düzenlemekten, başka birinin video çekiminden ve birinin de müşteri hizmetlerinden sorumlu olması işlerin daha hızlı ilerlemesini sağlayabilir. Rolleri netleştirmediğinizde aranızda sorunlar otaya çıkabilir.

2. Bir iş tanımı yazmalısınız.

Aile işletmeleri genellikle resmî iş tanımları yazmaya gerek duymazlar fakat bu birçok soruna yol açabilir. İşletmenin amaçlarının, tüm pozisyonların görevlerinin açıkça belirtildiği iş tanımları herkesin öncelikli görevlerini tam olarak anlamasını ve iş esnasında karışıklık veya anlaşmazlıklarının çıkmamasını sağlar.

3. Maaş ve tatil gibi konuları işe başlamadan önce belirlemelisiniz.

İş tanımınızı detaylandırırken maaşınız, potansiyel ikramiyeleriniz ve ücretli izinleriniz gibi ayrıntıları da ele almalısınız. Maaşı hangi günler alacağınızı da kararlaştırmalısınız. Aksi halde para konusunda ve vardiyalar konusunda anlaşmazlıklar yaşanacaktır.

4. İşle ilgili her ayrıntıyı bir dokümana yazmalısınız.

Şirketin misyonunu hedeflerini, ve anlaştığınız ücret planını yazılı olarak belgelemelisiniz. Bu, herkesin beklentiler konusunda net olmasını sağlarken sorunların ortaya çıkması durumunda veya sorumluluklarınızı iki kez kontrol etmeniz gerektiğinde kontrol edebileceğiniz belgeler sağlayacaktır.

5. Kararları kimin alacağını belirlemelisiniz.

İşlerin hızlı ve düzgün ilerlemesi için her işletme gibi aile işletmelerinin de bir lidere ihtiyacı vardır. Aile olduğunuz için bunu belirlemek daha zor olabilir bu yüzden tek bir kişi yerine kararları almak için birkaç kişiyi de seçebilirsiniz. Bunu yapmanız işinizde bir düzen oluşturmanıza ve profesyonel bir ortamın olmasına yardımcı olacaktır.

6. Sorunları büyümeden önce konuşmalı ve halletmelisiniz.

Ailenizi çok iyi tanıdığınızdan ve onlarla güçlü bir bağınız olduğundan küçük sorunları görmezden gelmeye çalışıyor olabilirsiniz. Fakat bu küçük sorunlar zamanla büyüyüp çok daha büyük sorunlara yol açacaktır. Bu yüzden sorunları büyümeden oturup konuşmalı ve halletmelisiniz.

7. Sorunların ortaya çıkmasını önlemek için dikkatlice dinlemeli ve açık konuşmalısınız.

Anlaşmazlıklar kaçınılmazdır. Ancak bunların işletmenizi ve aile ilişkilerinizi etkilemesini istemezsiniz. Sorunların ortaya çıkma ihtimalini azaltmak için karşınızdakini dikkatli bir şekilde dinlemeli ve düşüncelerinizi açıkça söylemelisiniz.

8. Evde iş hakkında konuşmamalısınız.

Aile üyelerinizle evdeyken iş hakkında konuşmamalısınız. Sürekli iş hakkında konuşmak sizi yoracak ve profesyonel ilişkiler ile aile ilişkilerinin ayrımını zorlaştıracaktır. Bu yüzden akşam yemeğinde, kritik iş konularını veya kararlarını tartışmamalısınız. Aynı şekilde işte de evdeki sorunlara değinmemeye dikkat etmelisiniz.

9. İş yerinde profesyonel davranmalısınız.

İş yerinde ailenizle çalışmanız samimi bir ortam oluştursa da profesyonelliği elden bırakmamalısınız. Birbirinize kayınca, abla, abi diyerek seslenirseniz müşterileriniz geldikleri yerde profesyonel bir ortam olmadığını düşünebilir. Bu yüzden birbirinize Ayşe Hanım, Ali Bey diyerek seslenmeniz daha doğru olacaktır. Eğer ailenizdeki kişilere bu şekilde seslenmek size garip geliyorsa karşınızdakinin ismini söylemeden konuşmayı deneyebilirsiniz.

10. İş ve kişisel yaşam dengesini kurmalısınız.

Sağlıklı bir çalışma ilişkisine sahip olmak için işinizle kişisel zamanınız arasında bir sınır oluşturmalısınız. Aksi takdirde işinizde zorlanabilir ve motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Bunun için iş dışında arkadaşlarınızla zaman geçirmeyi, bir müzik aleti çalmak ve resim yapmak gibi hobileri denemeyi düşünebilirsiniz.

11. İşyerinde ve evdeyken net ve etkili bir şekilde iletişim kurmalısınız.

İşletmenizdeki herkes, kişisel duyguların işyerine girmesine izin vermemeyi ve işyerini profesyonel bir atmosferde tutmayı kabul etmelidir. Bunun için, düşüncelerinizi ayrıntılı bir şekilde açıklamalısınız.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

İşletme Sahipleri Doğru Çalışanları Seçmek İçin İş Tanımını Nasıl Yazmalıdır?
Yeni Bir İşletme Kurmak İsteyen Ama Bir Türlü Adına Karar Veremeyenler İçin Altın Değerinde 15 Tavsiye
Küçük İşletmelerin ve Yeni Girişimcilerin Başarısız Olmasına Neden Olan Ufak Ama Önemli Detaylar

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''