AİHM, Türkiye’de Facebook Paylaşımı Yüzünden Mahkum Olan İmamı Haklı Buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 'PKK militanlarına benzer' kişilerin fotoğrafını Facebook hesabından paylaştıktan sonra, “terörü övmek' suçundan mahkum olan Diyarbakırlı bir imamı haklı buldu.

Resul Üçdağ isimli, 1966 doğumlu Diyarbakır’da yaşayan imamın 2019 yılında yaptığı başvuruyla ilgili kararını açıklayan AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ‘nin (AİHS) adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesi ile ifade ve düşünce özgürlüğünün korunmasıyla ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye karar gereği, Üçdağ’a 6 bin 736 euro tazminat ödeyecek.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

AİHM gerekçeli kararda ne dedi?

Temyiz talebi reddedilen imamın, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı kişisel başvuruda, zaman aşımı gerekçe gösterilerek reddedilmişti.

AİHM gerekçeli kararında, makul bir gerekçe göstermeden sadece Facebook paylaşımı yüzünden terörü övmek ve cesaretlendirme suçundan imamın mahkum olmasının ve Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurunun, “katı bir kuralla zaman aşımı “ gerekçesiyle reddedilmesinin insan hakları için ihlal teşkil ettiğine hükmetti.

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
İstanbul Fikirtepe’deki Kentsel Dönüşüm Binaları Tepki Toplamaya Devam Ediyor
YORUMLAR
31.08.2021

içeriği görmek lazım direkt kim haklı haksız diybilemeyiz ama kasıtlı bir paylaşım varsa bu haberin neyini alkışladınız acaba

31.08.2021

İçerik yok ortada diyenler olmuş. Haberde içerik var arkadaşlar. Biri bir Facebook paylaşımı nedeniyle ceza yemiş. Temyiz yolu da kapatılmış. Bu insan hakları ihlali için yeterli. Sizden yargıçlık yapmanız, adamın paylaşımını yorumlamanız beklenmiyor, Facebookta paylaştığınız bir şey için ceza yemeniz ve bu cezayı temyiz ettirememenizin insan hakları ihlali olduğunu anlamanız bekleniyor.

Bu haber oldukça kısıtlı bilgiye sahip. Daha fazla detayı okuyabilseydik ona göre yorum yapardık ama yorumsuz bırakıyorum. Neler olmuş acaba diye bilgiye sahip değiliz.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ