Onedio Logo

AİHM'in Ötenazi Kararı

Kapak Görseli

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransa'da Danıştay Mahkemesi'nin, altı yıldır yaşam ünitesine bağlı hastanın tedavisine son verilmesi yolunda aldığı karar ile ilgili olarak yürütmeyi durdurma talebinde bulundu.

Tedavi şansı olmayan, bitkisel hayattaki Vincent Lambert isimli hastanın anne ve babasının, iç tüzüğe uygun acil başvuru mekanizması işletilerek yaptığı başvuruyu derhal değerlendirmeye alan AİHM, dün geç saatlerde verdiği kararda, Danıştay'dan, kendisine yapılan başvuru sonuçlanana kadar yürütmeyi durdurma kararı alınarak ötenazi uygulanmamasını istedi.

Hastanın karısının başvurusunu inceleyen Danıştay Mahkemesi, doktorların, bitkisel hayattaki ve beyni tahribata uğramış hastaya verilen tıbbi desteğin kesilmesine karar verme hakkı olduğuna hükmetmişti. Lambert'in ailesi ise karısından farklı görüş belirterek, oğullarının yaşam ünitesinde tutulması için hem Fransız mahkemesine hem de AİHM'e dava açmıştı.

Lambert, 2008 yılında geçirdiği motosiklet kazası sonucu komaya girmiş ve o tarihten bu yana bitkisel hayattaydı.

Reims hastanesinde tedaviyi sürdüren doktorlar ile Lambert'in eşi, 2005 yılındaki yasayı gerekçe göstererek, ''pasif ötenazi hakkı'' uyarınca hastaya su ve gıda takviyesi yapılmasına son verilmesini istiyordu. Lambert'in koyu Katolik ailesi ise buna şiddetle karşı çıkıyordu.

Danıştay tarafından konu ile ilgili görüşlerine başvurulan uzman doktorlar da hastanın tedavisine son verilmesi yolunda görüş bildirmişti.

Normal süreç içinde iç hukuk yollarının tüketilmesini isteyen AİHM, idam cezası, sınır dışı gibi vahim sonuçlar doğurabilecek bazı davalarda acil prosedürün işletilerek kendisine başvuru yapılmasını kabul edebiliyor.

(AA)

Popüler İçerikler

Beşiktaş'ın Yeni Transferi Orkun Kökçü Üçlü Çektirdi, Coşkusuyla Sosyal Medya Yıkıldı
Beşiktaş'ın Yeni Transferi Orkun Kökçü Üçlü Çektirdi, Coşkusuyla Sosyal Medya Yıkıldı
iShowSpeed’in Olaylı İstanbul Ziyareti: "Biraz Daha Kalırsa Bir Gözaltı Olur Gibi"
iShowSpeed’in Olaylı İstanbul Ziyareti: "Biraz Daha Kalırsa Bir Gözaltı Olur Gibi"
Grok'a Erişim Engeli Geldiği İddialarına İki Çift Lafı Olan X Kullanıcıları
Grok'a Erişim Engeli Geldiği İddialarına İki Çift Lafı Olan X Kullanıcıları