Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 'helal kesim' olarak adlandırılan, hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına ve ayrımcılık içermediğine karar verdi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 'helal kesim' olarak adlandırılan, hayvanların uyutulmadan kesilmesini yasaklayan düzenlemelerin inanç özgürlüğüne aykırı olmadığına ve ayrımcılık içermediğine karar verdi.
Ülkedeki Müslüman ve Yahudi toplumuna bağlı 13 kişi ve kuruluş ise inançlarına uygun kurban kesiminin engellendiği gerekçesiyle konuyu yargı gündemine taşıdı.
Belçika Anayasa Mahkemesi, 2021 yılında helal kesim yasağının anayasaya aykırı olmadığına hükmetti.
Dini kurallara göre kesimin yasaklanması nedeniyle, kurban ibadetini yerine getiremeyeceklerini ve helal et satın alamayacaklarını belirten Müslüman ve Yahudiler yasakların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini vurguladı.
AİHM'e göre, helal kesim yasağı, inanç özgürlüğüne aykırı-ayrımcı bir uygulama değil.
AİHM kararının, Avrupa'da bayıltmadan kesimin yasaklanmasına kapıyı araladığına dair görüşler var.
Karar üç ay içinde temyize gidebilir.
'Toplum, hayvanların çektiği acılara giderek daha fazla önem veriyor ve yasak da bununla uyumlu”
Peki siz AİHM'in 'helal kesim' kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? 👇
mesele ibadet ya da inanç değil. bizim ortadoğulular canavarca hisle birşeyin canını almanın bir haz olduğuna ve hayvanın can çekişmesinin helal olduğuna inanıyorlar. 1600 yıl önceki kafayla bu kadar oluyor tabi
Helal kesim denen yöntem hayvanın boğazına kesik atılıp kan kaybından ölmesinidir. Hala bu yöntemin hayvana acı çektirmediğini iddia eden çöl maymunları görüyorum. Bir keresinde kurban "bayramında" kafası kesildiği halde ve 5 dk sonra ayağa kalkan hayvan görmüştüm. Hayvan ölümün her saniyesini soğuk soğuk hissetti bu mu insanlık? Modern yöntemler denemek dine zarar vermez yobazlık verir. Matbaanın günah olduğunu iddia edip avrupa bize 500 yıl fark atınca bunu anlarsınız sanmıştım.
Diyanetin açıklaması: "...Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir... " Yani helal olmasını engelleyen bir durum yok. Bir grup aşırının gazına gelip sanki tüm İslam-Yahudi alemi illa canlıya eziyet etmek istiyormuş gibi yorumlar yazmayın lütfen. O aşırı gruplardan farkınız olsun.