AİHM, ByLock Davasında Türkiye Aleyhine Karar Aldı: Bakan Tunç'tan Mahkemeye 'Yetkisini Aştı'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM); “ByLock kullanmak”, “Bank Asya’da hesabı olmak” suçlamalarıyla, gizli bir tanığın ifadesiyle mahkum olan öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın 2020 yılında açtığı bireysel davada, Türkiye aleyhine ihlal kararı verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AİHM'in kararına tepki gösterdi.

Şikayetçi Yüksel Yalçınkaya; “ByLock kullanması”, “Bank Asya’da hesabı olması” ve “FETÖ ile bağlantılı olduğu ilan edilen kuruluşlara üye olması” delil sayılarak mahkum edilmesinin, temel insan haklarının ihlali olduğunu söyleyerek AİHM'e başvurmuştu.

BBC News Türkçe'de yer alan habere göre, AİHM Büyük Dairesi davada Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, adil yargılanma hakkını düzenleyen 6. maddesinin 1. fıkrasını, kanunsuz suç olamayacağı ilkesini düzenleyen 7. maddesini ve örgütlenme ve toplanma hakkıyla ilgili 11. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Büyük Daire, 7. maddenin ihlal edildiğine 6'ya karşı 11'e oyla, 6. maddenin 1. fıkrasının ihlal edildiğine 1'e karşı 11 oyla ve 11. maddenin ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

Kararda Türkiye'nin, bireysel başvuruyu yapan Yüksel Yalçınkaya'nın 15 bin euro tutarındaki mahkeme masraflarını, ödemesi gereken vergi ve masrafları da ödemesine hükmedildi.

AİHM, Türkiye yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre ByLock kullanıcılarının sayısının 100 bine yaklaştığını hatırlatarak, bu konuda Türkiye aleyhinde 8 bin 500 civarında şikayet başvurusu yapıldığı kaydedildi.

Söz konusu başvuruda şikayetçinin yargılanmasında ByLock kullanımının temel delil olarak değerlendirilmesine dikkat çekildi ve bu durumda Türkiye’de yerel mahkemelerin, Bylock'u kullanmış olan ve davaları devam eden herkesi yalnızca bu esasa dayanarak mahkum edebileceği uyarısı yapıldı.

Gerekçeli kararda bu sebeple, Türkiye'nin “terör suçlamalarıyla yapılan yargılamalarında” bilhassa Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. ve 7. maddesinin ihlali bakımından çok sayıda insanı ilgilendiren sistematik sorunlar olduğu kaydedildi.

Bu gözlemler çerçevesinde Türkiye'deki yetkili makamların, AİHS'in, imzacı ülkelerin yükümlülüklerini düzenleyen 46. maddesi kapsamında bu davadan sonuçlar çıkararak, halen devam eden davaların selameti için gereken düzeltmeleri yapması istendi.

AİHM Büyük Dairesi 17 yargıçtan oluşuyor ve üst mahkeme niteliği taşıyor.

Öte yandan karara Adelet Bakanı Yılmaz Tunç'tan tepki geldi. Tunç sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Hükümetimizce ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiği ve itiraz edildiği halde, hakkında Türk Yargısınca FETÖ üyeliği suçlamasından iki ayrı yakalama kararı bulunan bir kişiyi Büyük Daire duruşmasında başvuranın temsilcisi olarak kabul eden AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir karar vermiştir" dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
26.09.2023

Bu fetö davaları Türk Yargı sisteminin en büyük kanayan yaralarından biridir. Gerçekten hukuksuz kararların en çok verildiği alan bu dosyalardır. Fetö dosyalarına bakan hakimler bile özel seçilmiştir, ayrıdır, arkalarında başkaca bir güç olduğunu hissedersiniz. Bir telefon uygulamasını kullanmak ve BDDK tarafından lisans verilen bir bankada para bulundurmak başlı başına "terör örgütüne üye olmak" suçuna delil teşkil etmez, edemez. İsnat edilen suçun ispatı için minimum bu uygulama veya başka bir mesaj uygulaması ile terör örgütüne üye olduğuna dair mesajlar, arama kayıtları, finansman sağlamak amacıyla para göndermek gibi açık ve net deliller gerekir. Yalnız demiyorum ki mahkum edilenler fetöcü değildir, evet birçoğu gerçekten fetöcüydü fakat böyle delilsiz, üfürükten teyyare delillerle mahkumiyet kararı verilmesi tabi ki AİHM'de ve diğer hukuk devletlerinde hoş karşılanmaz. Bu davalar ile başlayan hukuksuzluk daha bir çok alana da kısa sürede yayılır, hukuka olan güven zedelenir.

26.09.2023

İşin daha da ötesi vakit geçtikçe anlaşılmaktadır. Şöyle ki belki darbeden önce belki sonra diğer cemaatler tarafından bu boşa çıkacak fetö kadroları paylaşılmıştır. Fetöden atılanların yerine hep diğer cemaatlere mensup elemanlar yerleştirilmiştir. Hala daha diğer cemaatler tarafından yapılan baskılar ile fetö dosyaları yeniden açılmakta, istenen kadrolar temizlenmekte ve bu cemaatlerin elemanları yerleştirilmektedir. Böyle bakınca tüm tiyatronun amacı da bence az çok anlaşılmaktadır.

26.09.2023

Sadece bu bankaya para yatırdığı için hapse giren var be başka hiçbir suçu yok arkadaşım öğretmen sadece bi ezan uygulaması indiriyor o da feto nunmus hiçbir şeyden haberi yok 9 ay hapis yattı şimdi serbest ama yurt dışına çıkma yasağı var örgütle hiçbir alakası yok böyle daha bir sürü haksızlık gördüm

26.09.2023

Birbirleriyle aynı sofrada kemik yalayanlara bişey olmadı, o sofraya su getiren hizmetçi fetöcü diye içeri atıldı, ne adalet ama değil mi

26.09.2023

Fetocu diye hapse yolladığınız 16 yaşındaki subay okulu öğrencileri, bankaya para yatırdı diye hapse atılanlar yada uygulama indirdi diye atılanlar hepsi hapiste iken ,Ne istedinde vermedik diyenler Ülkenin başında duruyorsa o ülkede Adelet yoktur zaten

TÜM YORUMLARI OKU (11)