Ahtapotların Sıra Dışı Görüntüsünün Yanında Birer Doğa Harikası Olduğunu Kanıtlayan 17 Bilgi

Bir ahtapotun 3 kalbi, 9 beyni ve maviye yakın renkte kanı vardır. Kalplerden ikisi solungaçlara kan pompalarken, diğeri de vücudun geri kalanının kan akışını sağlar. Sinir sistemi bir ana beyin ve her bir koldaki hareketi yöneten minik kontrol sistemlerinden oluşur. Kanlarında bulunan hemosiyanin çok düşük ısılarda ve düşük oksijenli yerlerde bile kanda oksijen taşınmasında çok etkilidir. 

İşte bunun gibi birçok ilgi çekici bilgiyi sizler için BuzzFeed'den derledik.

Bu içerikteki tüm bilgiler The Soul of an Octopus: A Surprising Exploration into the Wonder of Consciousness - Sy Montgomery (Bir Ahtapotun Ruhu: Bilincin Harikarlarına Şaşırtıcı Bir Keşif) kitabından alıntılanmıştır.

1. İnsanlarda baskın el olduğu gibi, ahtapotlarda da baskın göz vardır.

2. Derilerinden tat alabilirler.

3. Ahtapolar kendilerini küçücük deliklerden geçecek şekilde kontrol edebilir ve şekil alabilirler.

4. Ahtapot nöronlarının 3/5'i beyninde değil kollarında yer alır.

Bu durum bilim insanları arasında, ahtapotların kendileri hakkındaki bilincin insanlara göre çok daha farklı bir dağılım olduğu şüphesini ortaya çıkarmıştır.

5. Kollarından birini kopması durumunda, kopan kol birkaç saat boyunca hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam eder.

Hatta bu tek başına yüzen kol, bulduğu yiyeceği, ağzının bulunduğu yere götürmeye bile çalışabilir.

6. Her bir kolun birbirinden farklı karakteri olabilir.

Araştırmacılar bir ahtapotun bazı kollarının bilinmeyen yerlere girerken çok daha çekingen ve ürkek, diğer bazı kollarının ise çok daha cesur ve açık olduğunu gözlemlemiştir.

7. Ahtapotların kollarında bulunan kas lifleri onları insan kollarından çok dil organına benzer kılar.

Her bir kol ahtapotun vücut ağırlığının yüzlerce katını çekecek kadar güçlüdür. Kollarda bulunan her bir vantuz, 15 kg'a kadar ağırlık çekebilir.

8. Her bir vantuzu ayrı ayrı kontrol etme yetenekleri vardır. Bu vantuzlar tıpkı bizim baş ve işaret parmağımızla yaptığımız gibi bir nesneyi kıstırabilir.

9. Bastırılarak açılan kavanoz ya da şişe kapaklarını açabilirler.

10. Ahtapotlar birer kamuflaj ustasıdır, saniyeden daha kısa bir sürede renk, desen ve hatta doku bile değiştirebilirler.

Tek bir ahtapot 50 farklı desene girebilir. Repertuvarları sağlam anlayacağınız. 😂

11. Ayrıca derileri üzerinde hareket eden desen ve ışık şovları yapabilirler. Bu desenlerden biri ahtapot hareket etmiyorken bile onu hareket ediyormuş gibi gösterir.

12. Bu kamuflaj o anda gerektiği renk ve ortama göre ahtapot tarafından oluşturulur, hiçbiri rastgele meydana gelmez.

Gizlenmenin yanısıra sadece duygu hallerine göre de renk değişikliği yapabilirler.

13. Ayrıca şekillerini de rahatlıklar değiştirebilirler. Bu gördüğünüz ahtapot aslında yukarıdaki ahtapotun aynısı.

14. Yap-pozları ve oyuncakları seveler.

Bir araştırmacı bir defasında ahtapotların içinde yengeç çıkarabilecekleri bir pleksi oyuncak tasarlamıştı. Ahtapotlar gelip iç içe geçmiş bu oyuncakları çözerek hem oynuyor hem de yiyecek ödülü alıyordu.

15. Her ne kadar harika yaratıklar olsa da maalesef ömürleri sadece birkaç yılla sınırlı.

16. Buyurun size bir de bebek ahtapot! 😍

17. Ve son olarak da yazar Mongtomery'ye göre, ahtapotun İngilizcesi 'octopus' kelimesindeki çoğul karmaşası aslında tamamen yanlış!

Dilbilimcilere göre 'octopus' kelimesinin çoğulu 'octopuses' değil 'octopi' olmalı! Fakat Mongtomery, 'octopus' gibi Yunanca'dan gelen bir kelimeye Latince'den gelen 'i' eki konulamayacağını söylüyor! Yani ona göre ahtapotların doğru çevirisi 'octopuses!

Bu da böyle bir bilgi olsun! 🤗

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
Dilan Çiçek Deniz'in Yaza Damgasını Vuracak Yeni Aşkı Ünlü Yönetmenin Oğlu Çıktı!
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
YORUMLAR
27.08.2017

doğa harikası değil, Allah'ın yaratma sanatı, harikası.. doğa dediğin taş, toprak, su ve hava ... Doğa seçemez, tasarlayamaz, düşünemez.. doğayı ve doğada ki ekosistemi yaratan ve örnek almamız için canlılarda teknolojik özellikler yaratan ilham eden yine Allah'tır. Doğa'da ve canlılarda görülen akıl Allah'ın aklıdır, görmezden gelmeyelim.

27.08.2017

Kardeş din ve tarih bilgisi internetteki birkaç tane basit İslamcı siteye bağlı olmasına rağmen bu tür konularda "İşte tüm bunlar Allahü Teala'nın..." diye konuya girip sofu nutuklar atan dindar ergen profiline tam oturuyorsun farkında mısın? Yunus Suresi 100. Ayet'te der ki, "Allah pisliğini aklını kullanmayanların üzerine bırakır" Bu gökten tezek yağacak anlamına gelmiyor elbet. Eğitim sisteminden akıl ve bilimi dışlarsan herşeye din eksenli bakmaya çalışan niteliksiz bireyler zulüme çanak tutar demek. Bunu bir örnek ile somutlaştıralım, Maide Suresi 38. Ayetinden hırsızlık yapanın elini kesin hükmü varken, antilaik, şeriatçı kesim tarafından "çalıyor ama yapıyor" savunması ile ayeti sallayan iki yüzlü yobaz takımının kul hakkı yenmesine yardım etmesi.

26.08.2017

Dünyadan olmadıkları belli. Ahtopotlar dünya canlılarından hiçbirine benzemez bu yüzden uzaylı olarak bakılır.

Pasif Kullanıcı
26.08.2017

Tereyağlı Ahtapot Güveç te efsane lezzetlidir arkadaşlar. :D

TÜM YORUMLARI OKU (18)