Ah Şu “Bakire Yalanlar”: “Sana Yalan Mecburiyetim mi Var?”

İnsanlar neden yalan söyler? Böyle basit bir soru, basit bir cevapla gelmelidir; ama ne yazık ki bu mümkün değil gibi görünüyor. Bununla birlikte, çoğumuzun yalan söylemek için aynı güdüleri paylaştığına dair göstergeler var. Başka türlü kolayca elde edilemeyecek bir ödül elde etmek hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından en sık bahsedilen ikinci güdüdür. Buna bir örnek, işe alınma şansını artırmak için bir iş görüşmesi sırasında iş deneyiminin yanlış olduğunu iddia etmektir. Başka bir kişiyi cezalandırılmaktan korumak kişisel cezadan kaçınmak için yalan söylemede olduğu gibi, güdü niyetle değişmez.

Kendini fiziksel zarar tehdidinden korumak; cezalandırılmaktan farklıdır, çünkü zarar tehdidi bir kabahat için değildir.

Örneğin, evde yalnız olan bir çocuk, kapıda bir yabancıya babasının şu anda uyuduğunu ve daha sonra tekrar geleceğini söyleyebilir. 

Başkalarının hayranlığını kazanmak, popülaritenizi artırmak için yalan söylemek, “küçük beyaz, kısaca “bakire” yalanlardan”, anlatılan bir hikâyeyi geliştirmeye ve tamamen yeni (uydurma) bir kişilik yaratmaya kadar değişebilir.

Hedefin sahip olduğu bilgileri kontrol ederek başkaları üzerinde güç kullanmak; mesela, Hitler tarafından ünlü bir şekilde somutlaştırılan ve yalan söylemek için tartışmasız en tehlikeli güdüdür.

Size yalan söylenip söylenmediğini bilmek ister misiniz?

Yalan söylerken, yüz genellikle iki mesaj içerir: yalancının göstermek istediği ve yalancının gizlemek istediği. Çoğu zaman, bu gizli duygular, gerçek duyguyu açığa çıkaran kısa (yarım saniye veya daha az) istemsiz bir yüz ifadesi olan mikro bir ifade şeklinde sızar.

O muhteşem “bakire yalanlar”ın listesi:

Savunmacı: Yalan söylemenin en yaygın nedeni kendini korumaktır. Bir kişinin kendini savunmaya çalıştığı gerçek bir sonuç olabilir.

Kinci: Bazı insanlar, bir kişi tarafından zarar gördüğünü düşündükleri için başkalarına zarar verme güdüsüyle kasten yalan söylerler. Bunu başka bir kişiye geri dönmenin bir yolu olarak görürler.

Hayal kırıklığı: Bir başkasını ve hatta kendilerini hayal kırıklığına uğratmamak için yalan söylenebilir. Rahatsız edici hayal kırıklığı hissi, aldatmayı haklı çıkarır.

Manipülasyon: Kötü niyetli bir kişi, manipülasyonlarına devam etmek için sürekli yalan söyler. Gerçek ortaya çıkarsa, inkâr en güçlü savunmadır bu durumda.

Gözdağı: Bazen yalan korkutmak için söylenir. Yine, bu aşağılık duygusu o kadar rahatsız edici ki, bunu örtbas etmek için kartopu gibi büyüyen yalan söylemeye devam ederler.

Dikkat arayan: Ne yazık ki, başkalarının dikkatini çekmek için yalan söyleyen insanlar var. İroni şu ki, çoğu dikkati aldıklarında ne yapacaklarını bilmiyorlar.

Merak: Bu, bazı yetişkinlerin içinden çıkamadığı çok çocuksu bir davranıştır. Bunun yerine, başkalarına neden olabileceği zarardan bağımsız olarak ne olacağını görmek için yalan söylerler.

Üstün: Hayattan daha büyük bir egoya sahip olanlar için ve üstünlüklerini korumak için, kendilerini diğerlerinden daha iyi göstermek için yalan söylerler. 

Kaçının: Bazı yalanlar, beladan kurtulmak veya herhangi bir sonuçtan kaçınmak için yapılır. Bu özellikle çocuklar için geçerlidir.

Kapak: Bazı insanlar maske takar ve olmadıkları bir şeymiş gibi davranırlar. Görünüşlerini korumak için, gerçek kişiyi ortaya çıkarmaya yönelik her türlü girişimi örtbas etmek için yalan söylerler.

Kontrol: Ne yazık ki, bazen her şey kontrole gelir. Başka bir kişinin davranışını kontrol etme çabası içinde bir yalan söylenir. Sıkça tesadüf edilen bir durumdur.

Erteleme: Pasif-agresif bir şekilde sorumluluklardan kaçınmak, ertelemedir. Bu yalan, kişinin bir şey yapması gerektiğini bildiği halde kasıtlı olarak ertelediği için daha inceliklidir.

Sıkılmış: Bazı insanlar hayatlarında dramayı severler. Bu yüzden ortalığı karıştırmak ve diğer insanların tepkilerini izlemek için yalan söyler.

Korumak: Başkalarını korumak için yapılan bazı yalanlar vardır. Bazı durumlarda, bir başkasına yardım etme çabasıyla sorumlu olmadığı şeylerin sorumluluğunu üstlenmesi için bir yalan söylenir.

Alışkanlık: Bir süre sonra ve sürekli olarak yapıldığında kötü alışkanlıklar oluşabilir. Bu, tekrar tekrar söylenen bazı yalanlar için geçerlidir. Mesela; “hayatı yalan” olan insanlar vardır.

Eğlence: Bazı insanlar özel eğlence niyetiyle yalan söyler. Onlar için yalan söylemek eğlencelidir çünkü başkalarının nasıl tepki verdiğini izlemekten hoşlanırlar.

Arzu: Yalanın gerçek olmasını isteyen kişi, yanlış algılarına inanmak için derin bir istek duyar.

Zarar: Kararsız olarak başkalarına zarar vermek isteyen insanlar, kim oldukları ve ne yaptıkları hakkında yalan söyler. Bu, başkalarının kaçırılması sırasında yaygın bir taktiktir.

Sempati: Dikkat çekmeye benzer bir şekilde, kişi geçmiş veya güncel bir olay hakkında yalan söyleyerek başkalarıyla empati kurmaya çalışıyor.

Tembel: Bazen, tembel olan ve işini yapmak istemeyen kişi bu yüzden yalan söyler.

Kayıtsızlık: Kişi için bir nokta veya konu önemli değilse, bu konuda yalan söyleyebilir ve aldatma eylemini yaptığında da bunu yanlış bir şey yapmış olarak görmeyebilir.

Algı: Bazı insanlar kendi yalanlarına inanırlar. Gerçeklik algıları doğru değil, bu yüzden onların gözünde bu bir yalan değil.

Yükselt: Bir kişi, başka bir kişinin yüksek ahlak, güçlü iş ahlakı veya mükemmeliyetçi standartlar seviyesine yükselmek isteyebilir, bu yüzden kendilerini yükseltmek için yalan söylerler.

Etkilemek: Başkalarını etkilemenin ve daha iyi bir izlenim bırakmanın bir yolu olarak, bir kişi kim olduğu, ne yaptığı veya nereye gittiği hakkında yalan söyleyebilir.

Açgözlülük: Bir kişi başkalarının sahip olduğu şeyi istediğinde, eşyaya veya kişiye göz diker ve kıskançlıkları hakkında yalan söyler.

Bastırma: Bir sorunu örtbas etme çabasıyla, gerçeği bastırabilir; bu yalan kasıtlı bir harekettir.

Gizle: Bir kişi kendini, başkalarını veya başka şeyleri gizleyebilir ve hesap verebilirlikten kaçınmanın bir yolu olarak bunu yaptığı konusunda yalan söyleyebilir. Bu genellikle bağımlılık davranışı ile birlikte yapılır.

“Bakire Yalanlar” veya başka bir ifade ile insanların yalan söyleme nedenlerinin listesini kısa bir araştırmayla sizin için listeledim.

Akşam haberlerini, siyasi liderleri bu listeye göre izlemenizi tavsiye ederim. Oldukça eğlenceli ama bir o kadar da sıkıcı vakit geçireceksiniz.

Son söz:

Yalanın rengi yoktur!

Instagram

Twitter

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
YORUMLAR
30.10.2022

fazla uzamış,tüm yalancıların aq

27.10.2022

Çok güzel bir yazı

30.10.2022

bazen dayak yememek için?

TÜM YORUMLARI OKU (21)