Ah Şu Ağrının Bir Dili Olsa da Konuşsa: Kronik Ağrı Çekenlerin Dilinin Ucuna Gelen 19 Şey

Kronik ağrı çekmiyorsanız, kronik ağrı çekenlerin halinden anlayamazsınız. Bir nevi Çin işkencesidir, ağrımadığı zamanlarda bile orada olduğunu bilirsiniz. Sanki birisi bacağınıza, sırtınıza, başınıza bir küp buz koymuş da oranızı dondurdukça hiç erimiyordur… Allah düşmanımıza vermesin.

1. “Amaan bizim de başımız ağrıyor amma da abarttın”… Tabii kardeşim ben abartıyorum.

Sanıyorsunuz ki iki saat çektiğiniz baş ağrısı, diş ağrısı bizim yıllardır çektiğimiz ağrı ile eşdeğer, sanıyorsunuz ki çektiğiniz o ağrı ile bizi anlayabilecek noktaya geldiniz. Gelemezsiniz arkadaşım, seni hiç terk etmeyen bir ağrının ne demek olduğunu bilemezsiniz. Biraz empati lütfen.

2. Hayatımızı hassas bir denge üzerinde yürütmeye çalışıyoruz, bir de siz söylenmeyin.

Her şeyimiz planlı olmak zorunda, ağrının ne zaman geleceğini bilmediğimiz için planlarımızı yaparken kendimize geniş bir alan bırakmak zorundayız. Sizinle buluşma planı yaptığımız gün yataktan kalkmaya bile dermanımız yoksa “söz vermiştin ama” demenizin inanın hiçbir faydası yok.

3. “Bari bir telefon eder insan, mesaj atar… Ayıptır”… Vallahi ayıp değil.

s799.photobucket.com

Bizim çektiğimiz ağrıyı bilseniz, kafamızı yastıklara gömüp ağladığımızı duysanız bu dediğinizden utanırsınız. Bir mesaj, bir alo için bizi kırdığınıza değmez.

4. “E doktora gitsene?!” Bu neden bizim aklımıza gelmedi ki?

Gitmediğimiz doktor, ağrı merkezi kaldı mı diye sorsanıza. Ancak ağrı yönetimi maalesef ülkemizde çok yeni bir konu, tanı dahi koyulamadan yıllar geçirenlerimiz var. Biz de biliyoruz doktora gitmeyi, ama biraz da şans be.

5. Tembellik değil bu bizim yaşadığımız.

Az önce bahsettim hayatımızdaki dengeden, gelemiyorsak, gidemiyorsak bu tembellikten değil. Bıçak gibi giren ağrıdandır büyük ihtimal.

6. “Ya biraz gayret etsen”, bir bilseniz ki elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz…

“E ama hiç hasta gibi görünmüyorsun”, bunu o kadar çok duyuyoruz ki, keşke ağrıyı olduğu yerden çıkarıp da gözünüzün önüne koyabilsek. Korkudan  40 gün uyuyamazsınız.

7. Sadece sizi değil, hiç kimseyi ihmal falan ettiğimiz yok.

Siz bu konuya fazla takıldınız farkında mısınız? Yahu ağrıdan ölmek üzere olduğumuzu, gözümüzü açamadığımızı daha nasıl anlatabiliriz? Ağrım olması sana karşı bir tavır geliştirdiğimden değil. Ağrım var, kendimi unutmuşum, seni mi düşüneceğim zalım insan?

8. Beynimizi normal bir insana göre %50 daha düşük randımanla kullanabiliyoruz.

Çünkü o yüzde 50’de “ağrı” var, onu düşünmekten başka bir şey yapamıyoruz. Dolayısıyla her alanda verimimiz %50 düşüyor, buna sen de dahilsin.

9. Bu derdin bizi hiç terk etmeyeceğini biliyoruz.

Hep orada olacak, kurtulamayacağız. Ömrümüz hep yeni bir şey bulundu mu acaba diye bakınmakla geçiyor. Bulunursa ıskalamayız meraklanmayın.

10. Ağrıyla nasıl başa çıkılacağını öğrenebilmiş, bu konuda uzman falan olmuş değiliz.

Yıllardan beridir bizimle birlikte olduğu için sanıyorsunuz ki artık mücadele etmeyi öğrenmişizdir veya alışmışızdır. Hayır ne alıştık, ne de öğrendik. Her defasında aynı şey…

11. Ağrısız bir gün bizim için tüm nimetlerin ötesinde bir şey.

O gün ne kadar mutlu, enerjik, hiperaktif olduğumuzu eminiz ki sizler de fark ediyorsunuz. Sakın bizi durdurmayım, yadırgamayın. Böylesini bir günü o kadar az buluyoruz ki, bize ayak uydurun.

12. “Madem öyle seni bir daha bir yere çağırmayalım?”

s673.photobucket.com

Bundan daha büyük kötülük olamaz bize. Her zaman çağırın, sadece hayır dediğimizde bizi anlayın.

13. İş yerlerinin bizi anladığı bir dünya hayal ediyoruz.

Patronların bizi işten kaytarmaya çalışan tipler olarak görmediği, iş arkadaşlarımızın “ohh hayat buna güzel valla” demediği, idare edilebildiğimiz, hoşgörü ile yaklaşıldığımız bir iş, iş yeri hayal ediyoruz. Belki çoğumuz sırf bu yüzden işsiz.

14. Ne zaman uğrayacağını inanın biz de bilmiyoruz.

Bilsek ne güzel olurdu aslında, hayatımızı planlamamız çok daha kolay olurdu, ama olmuyor işte. Bir anda, davetsiz misafir gibi çıkageliyor.

15. Haliyle ne zaman biteceği konusunda da hiçbir fikrimiz yok.

s1168.photobucket.com

Yani sizi oyalamaya, kandırmaya, yan çizmeye çalışmıyoruz. Bir avuç ilaç yutmuş olsak dahi ne zaman gideceğine dair en ufak bir fikrimiz olmuyor.

16. Bize acımanızı değil, bizi anlamanızı istiyoruz.

“Senin için çok üzülüyorum”, “ya yazık ama sana”, vb. sözlerinizin hiç yardımı olmuyor desek? Sadece bize anlayış gösterin kafi.

17. “Şeyi denedin mi, o ilaç çok iyi diyorlar”, iyi olsa gittiğimiz 50 doktordan biri verirdi.

Ayrıca emin olun ağrı kesiciler konusunda sizden çok daha fazla bilgi sahibiyiz, sizden böyle bir beklentimiz yok.

18. Bizim yanımızda olduğunuzu bilmek iyi gelebilir.

Ne kadar sizi istemiyor gibi görünsek de, ihtiyacımız yok desek de, gerek yok di,ye diretsek de sizin varlığınızı bilmek bize iyi geliyor.

19. Ve unutmayın yaptığınız her şey için size minnettarız.

Belki bunu gösteremiyoruz, belki size kötü davrandığımızı düşünüyorsunuz ama öyle değil. Her şey için teşekkürler.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Babalık Davasıyla Uğraşan Uğur Dündar'ın Yıllar Önce Verdiği Bir Röportajda Söyledikleri Şoke Etti