Ağız Yaralarına Hangi Bölüm Bakar?

Toplum içinde çoğu insanda görülen ağız yaraları, oldukça acı veren bir durum haline gelebilmektedir. Ağız içinde oluşan yaralar bazı psikolojik problemlerden kaynaklanabileceği gibi, ciddi hastalıklardan dolayı da oluşabilir. Kişinin yaşadığı stres, duygudurum bozuklukları, depresyon gibi sorunlar ağız yaralarına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda iltihaplı bağırsak hastalıkları, crohn ve çölyak hastalığı da bu yaraların oluşumuna zemin hazırlar. Nadirde olsa cilt kanserinin belirtileri arasında ağız yaraları da gösterilir. Ağız yaraları, beslenme ve yutkunma gibi durumları engelleyen bir problemdir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Yaralar tedavi edildiği takdirde, genellikle 1 veya 2 hafta içerisinde iyileşme gösterir. Peki ağız yaraları için hangi bölüme/ doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

Ağız yaraları denildiğinde dil, dudak, damak, diş gibi yerlerde gelişebilen yaralardır. Bu yaralar değişik şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Üzeri beyaz, etrafı kırmızı yaralar aftöz ülser olarak bilinir. Aftöz ülserler genellikle ağız içine yerleşir ve bağışıklık sisteminin zayıflığından kaynaklanan bir durumdur. Dudak ve dudağın çevresinde ortaya çıkan yaralar ise uçuktur. Bunlar içi sıvı dolu kabarcıklar olarak kendini gösterir. Ayrıca oldukça ağrılı da olabilmektedirler. Gribal enfeksiyonlarda uçuk çok sık görülen yaralardan biridir. Bir mantar türü olan pamukçuk, özellikle bebeklerde çok sık görülür. Sarı ya da beyaz yumuşak ağrısız lezyonlardır. Bağışıklık sisteminin baskılanmasından kaynaklanır. Bir diğer yara ise sigara kullanımına bağlı olarak gelişen, sarı beyaz renkte üzerine pütürlü lezyonlar olarak ortaya çıkan lökoplaktır. Genellikle dilde ve ağız içinde görülür. Sigara kullanımı kesildiği anda lezyonlarda da iyileşmeye başlar. Birçok türü bulunan ağız yaraları için hangi bölüme gidilmesi gerekildiğini sizler için derledik..

Nedenleri ve Belirtileri

Ağız yaraları hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerden kaynaklı ortaya çıkabilmektedir. Genetik ve sistematik hastalıklar, vitamin ve mineral eksikliği, ilaç kullanımı, hormonal değişiklikler, besin ve ilaç alerjileri, aşırı sıcak ve soğuk besinlerin tüketilmesi, tütün kullanımı, diş ve diş eti hastalıkları, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sert besinlerin tüketilmesi gibi durumlardan dolayı ağız içinde birtakım yaralar oluşabilir. Ağız yaraları belirtileri ise şunlardır:

  • Ağız içinde kızarıklık ya da beyaz görünümlü yaralar

  • Lezyonda iltihaplanma

  • Yaranın olduğu bölgede şişlik, ağrı ve hassasiyet

  • Lezyona bağlı ağrı ve batma hissi, konuşma ve çiğnemede güçlük

  • Diş fırçalama sırasında ağrı, acı, kanama

  • Ateş

  • Boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğü

  • Ağrı nedeniyle iştahta azalma

  • Ağrı olan bölgede yanma ve  karıncalanma hissi

Ağız Yaralarına Hangi Bölüm/ Doktor Bakar?

Ağız yaraları için hastanelerin dermatoloji ( cildiye ) bölümüne başvurulmalıdır. Ağız da görülen yaralara kolaylıkla tanı koyulabilmektedir. Eğer doktor gerek görürse kan testi ve biyopsi gibi tetkiklerde isteyebilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Sadece Ağız Yarası Olanların Anlayabileceği 7 Şey
Ağız Yaraları Nasıl Geçer?

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
11.10.2021

bu aftlara en iyi tedavi oral medic diye bi ilaçtı. direk üzerini yakıp kapatıyodu. ilk başlarda fiyatı iyiydi de onlarda abarttı artık.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ