Ağız Şapırdatma Sesinden Aşırı Rahatsız Oluyorsanız Çok Zeki ya da Yaratıcı Biri Olabilirsiniz!

İnsanların yemek yerken, sakız çiğnerken, bir şeyler içerken ağzından çıkardığı sesler sizi rahatsız ediyor mu? Bazı bilimsel araştırmalar bunun beyindeki fazla çalışmadan kaynaklandığını kanıtladı bile! Sizler için Wet Paint Life'dan derledik.

WebMD'ye göre bunun bir tıbbi rahatsızlık olduğunu ve misofoni olarak tanımlandığını biliyor muydunuz?

Misofoni, birtakım seslere karşı duyulan ya da bu seslerle tetiklenen aşırı duyarlılık ve rahatsızlık olarak tanımlanıyor, yani bir başka deyişle ses hassaslığı sendromu diyebiliriz. Bu seslerin çoğu ise ağızdan çıkan sesler.

Bu durum oldukça negatif görünse de, Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, belirli seslere aşırı duyarlı olan bireylerin daha yaratıcı olabileceğini tespit etti.

Çalışmanın lideri Darya Zabelina, seslere karşı hissedilen aşırı duyarlılığın, beynin ortalama bir insandan daha fazla bilgi işlemesi ile yaratıcılığın artmasına yol açabileceğini ifade etti.

Zabelina teorisini, çalışma arkadaşları ile birlikte 2 farklı düşünce testi gerçekleştirerek destekledi.

İlk testte, katılımcıya bir dizi 'bip' sesi dinletildi ve beyin aktiviteleri kayıt altına alındı. Bu çalışmanın sonunda beyin çalışmasının arttığı gözlemlendi. 

Bu bulgunun yanı sıra, ünlü Fransız romancı Marcel Proust'un tüm duvarlarını şişe mantarı malzemesi ile kaplayıp, sesi ortadan kaldırdığı oldukça sık bilinen bir gerçektir.

İnsanı genellikle hayatı boyunca etkileyen bu sendrom, 9 ile 13 yaşlarında başlıyor ve kız çocuklarında erkeklere oranla daha sık görülüyor.

Öte yandan, misofoni rahatsızlığına çoğu zaman obsesif kompulsif bozukluk ya da bipolar kişilik bozukluğu olarak yanlış tanı konduğu oldukça sık görülen bir durumdur.

Misofoninin basit bir seviyesinden muzdaripseniz bu sizi çok fazla etkiliyor olmayabilir. Fakat insanların ağızlarından çıkan seslere karşı ciddi bir rahatsızlık duyuyorsanız nefret, öfke, korku ve duygusal sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sizin sosyal hayatınızı kötü yönde etkileyebilir.  

Misofoni rahatsızlığı konusunda yardım almak mümkün! Örneğin tinnitus eğitiminden faydalanabilirsiniz.

Healthline'a göre, tinnitus retraining terapisi, insanlara sese karşı tolerans göstermeyi öğretir. Bu tedavi zor olabilir, çünkü sizi rahatsız eden seslere sürekli maruz kalırsınız.

Bunun yanı sıra bazı bilişsel davranışçı terapileri de deneyebilirsiniz.

Oregon Odyoloji Kliniği'nde odyolog olarak görev yapan Dr. Marsha Johnson, yirmi yılı aşkın bir süredir misofoni üzerine çalışıyor. 

Doktor Johnson'a göre misofoni ile başa çıkarken kullanılabilecek en iyi yöntem, semptomların %85'inden fazlasını ortadan kaldıran bir cihaz. 

Bu cihazı kulağınıza taktığınız zaman sadece doğa sesleri ve diğer beyaz gürültü sesleri duyuyorsunuz.

Misofoni rahatsızlığının üzerine giderek çözmek mümkün ama unutmayın eğer misofoni rahatsızlığınız varsa siz de aşırı yaratıcı bir beyine sahip olabilirsiniz!

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
19.09.2018

5. sınıfa giderken ailemle yemek yerdik.Babamda hep ağzını şapırdatırdı.5.sınıftan sonra bir daha aynı sofraya oturmadık çünkü yemek bitene kadar çıldırıyordum ama umursamadılar hala şımarıklığım yüzünden olduğunu düşünüyorlar

20.09.2018

bana da aynı şeyleri söylediler tedaviye gittim ciddiye aldılar

Arkadaş şu araştırmalara göre de dünyada dümdüz biri hiç yok herkes ya çok zeki ya çok yaratıcı..

19.09.2018

benim kardeşimde de vardı küçükken şu an hapiste harbiden çok zekiymiş şu an en güvenli yer

30.05.2019

manyak mısın aq

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ