Ağız Kokusuna Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Tıpta halitozis olarak da adlandırılan ağız kokusu, kişinin hem sağlığını hem de sosyal yaşantısını olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Kişiler genellikle ağız kokusunu sakız, gargara, şeker gibi ürünleri kullanarak geçirmeye çalışır. Ancak bu ürünleri kullanmak sadece geçici bir çözüm sunar. Bu sorunun altında yatan tıbbi hastalıkların bulunması oldukça önemlidir. Tedavi edilmeyen hastalıklar zamanla diş kaybına ya da enfeksiyona yol açabileceği gibi vücutta bazı hastalıklara da sebep olabilir. Peki, ağız kokusu için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

Ağız kokusu, nefes verme ile birlikte dışarıya salınan kötü kokular olarak tanımlanır. Yetişkinlerin en az %50'sinde hayatlarının belirli dönemlerinde görülebilen bir durumdur. Yapılan araştırmalara sonucunda kadınlara nazaran erkeklerde daha sık görülmektedir. Bazı kişiler ağız kokusunu az da olsa fark ederken, bazı insanlar kendi ağız kokularının farkına varmayabilir. Fark edilmeyen ağız kokularına koku paradoksu denilmektedir. Ağız kokuları genellikle diş ve diş etki hastalıklarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Ancak bazı durumlarda üst solunum yolları enfeksiyonları, gastroözofageal hastalıkları da bu duruma yol açabilmektedir. Rahatsız edici bir durum olan ağız kokuları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Ağız Kokusu Hakkında

Ağız kokusu oldukça rahatsız edici bir durumdur. Genellikle kişinin diş sağlığının bozulmasından kaynaklanır. Ağız kokusunun nedenleri ise şunlardır:

  • Dişlerin arasında ya da etrafında biriken yiyecek parçacıkların parçalanması sonucunda bazı bakteriler üreyebilir. Ayrıca soğan, sarımsak ve bazı baharatlar ağız kokusuna sebep olabilmektedir.

  • Sigara tütün ürünlerini kullanmak ağızda istenmeyen kokulara neden olabilmektedir. Bu ürünler diş eti hastalıklarına da zemin hazırlar.

  • Düzenli olarak dişlerin fırçalanmaması veya diş ipinin kullanılmaması kişilerde ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Dişlerde renksiz ve yapışkan bir şekilde varlığını sürdüren bakteriler yeterince iyi temizlenmediği durumlarda diş etleri hasar görebilir. Aynı zamanda dilde bu bakteriler için yaşam alanı oluşturabilir. Yanlış takılmış ve temizlenmeyen protezlerde bakteri oluşturup ağız kokusu yapabiliir.

  • Tıpta kserostomi olarak da bilinen ağız kuruluğu, tükürük üretiminin azalmasına neden olabilir. Tükürük, partikülleri temizlenmesine yardımcı olur. Yeterince salgılanmayan tükürükler ağızda kötü kokusu oluşumuna sebep olur.

  • Diş çekilmesi gibi cerrahi işlemler sonrası ağızda kötü olabilir. Ayrıca dişlerde çürük, iltihaplanmalarda bu duruma yol açan faktörlerdir.

  • Sinüzit, geniz akıntıları, boğaz enfeksiyonları, reflü gibi mide hastalıklarının da ağızda rahatsız edici bir kokuya yol açtığı bilinir. Kanser hastalığı bulunan kişilerde ağız kokusu görülmektedir.

Ağız Kokususu İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Ağız kokusu yaşayan kişilerin ilk olarak hastanelerin ağız ve diş sağlığı bölümlerine gitmeleri gerekir. Eğer bu koku diş ve diş etlerinden kaynaklanıyorsa gerekli tedaviler uygulanır. Ancak bazen, başka etkenlerden dolayı ağız kokusu gelişebileceği için diş hekimi, kulak burun ve boğaz bölümüne de yönlendirebilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Kötü Ağız Kokusunun Neden Oluştuğunu ve Nasıl Önlenebileceğini Biliyor muydunuz?
Ağız Kokusunu Yok Edip Rahat Nefes Alıp Vermenizi Sağlayacak 13 Ferahlatıcı Besin
Çocuklarda Ağız Kokusu Neden Olur? Çocuklarda Ağız Kokusu Tedavisi

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman