Afrikalı Kaçak ve İsyankâr Kölelerin Hüküm Sürdüğü Amazon Ormanları'ndaki Kayıp Krallık: Palmares

'Nasıl yani?!' dediğinizi duyar gibiyiz. Şöyle ki tarihin her dönemine damga vuran gizli toplumlar olmuştur. Palmares yerlileri de onlardan sadece bir tanesiydi 🙌 Delice tutumlar ve kurdukları bir garip krallık sayesinde Palmares halkı adını tarihe altın harflerle yazdırdı. Peki ama biz Palmares yerlilerini neden unuttuk ya da neden hâlâ bilmiyoruz? İşte bilmeniz için hemen anlatıyoruz 🤗

1694'e kadar yaklaşık bir yüzyıl boyunca, köleleştirilmiş binlerce Afrikalı, kaçakların hüküm sürdüğü Palmares'in isyancı krallığına kaçtı.

Üç yüzyılı aşkın bir süredir, milyonlarca Afrikalı Amerika kıtasında esaret altında tutuldu. Esaret altında tutulanların içinde kaçabilecek kadar şanslı ve yetenekli isyancı topluluklar vardı. Bu isyancı topluluklar arasında en çok dikkat çekeni 30.000 nüfusa hip Quilombo dos Palmares'ti. İsyancı deyip geçmeyelim çünkü bu topluluk tarihi farklı bir yöne yönlendirmiş olabilir...

16. Yüzyılda Brezilya'nın Batı Atlantik kıyısında birçok Hollandalı ve Portekizlilerin yerleşim alanı vardı.

Özellikle Portekizli Kaşifler, değerli Brezilya ağacı, şeker kamışı ve verimli topraklar içeren geniş araziler üzerinde hak iddia ettiler.

Oradaki yerel halkı kendileri için çalışmaya zorlasalar da yapılan bu girişmeler sonuçsuz oldu. Portekizliler bunun yerine daha korkunç ve daha ucuz bir çözüm buldular. Bugünün Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Angola'dan binlerce Afrikalı'yı kaçırdılar.

1665'te Portekizliler, Güneybatı Afrika'daki ezeli düşmanları olan Kongo Krallığı ile savaşa girdiler.

Mbwilla Savaşı ile Kongolular çok ağır bir yenilgi aldılar ve savaş meydanında krallarının kafası kesildi. Savaş esnasında esir alınanlar arasında binlerce birliğin başında savaşçı bir prens olan Aqualtune ve daha sonra 'Büyük Lord' olarak bilenecek Aqualtune'nin oğlu da vardı.

Hollandalılar ve Portekizliler Brezilya'daki topraklar için savaşırken bu karmaşadan yararlanan birçok Afrikalı tutsaklar Brezilya ormanlarının derinliklerine kaçmayı başardılar. Kaçmayı başaranlar kısa süre içerisinde Mocambos olarak bilinen bağımsız bir köy kurdular. Bu köy Avrupalılar tarafından 'Büyük Bir Felaket'' olarak nitelendirilecek olan Palmares Krallığı'ydı.

Aqualtune ve oğlu yerleşime kaçtığında onların kraliyet kökenleri halkı etkilemeye yetti ve 1670 yıllarında oğlu halk tarafından Ganga Zumba seçildi.

İlk başta Palmeras halkı beyazları soyarak ve haydutluklar yaparak yaşasalar da kısa süre sonra özlerine dönüp geleneksel yaşam tarzlarına geçtiler.

Palmares yakındaki yerli kabilelerle müttefik olduktan sonra köleleri serbest bırakmak ve silahları ele geçirmek için yakındaki tarlalara baskın düzenledi. Her şey olması gerekenden çok daha iyi gidiyordu. Kaçakların kurduğu ufak bir köyden 30.000 kişilik bağımsız bir devlet olacak kadar iyi gidiyordu hem de...

Portekizli sömürgeciler, Palmares gibi oluşumların kölelere umut vereceğini ve isyanlarla sebep olacağını çok iyi biliyorlardı.

Bu sebeple Avrupalılar bu tomurcuklanan krallığı yok etmeye ve sakinlerini köleliğe geri döndürmeye karar verdiler. Birçok kez saldırı düzenlemelerine rağmen Palmares savaşçıları bu saldırıları def etmeyi başardı. Ganga Zumba'nın saltanatı altındaki sürekli savaşlar Portekiz'in bitmek bilmeyen kaynağı altında artık ciddi bir yük hâline gelmeye başladı.

Ganga Zumba barış için umutsuz olmasına rağmen artık barış teklifi sunmayı düşünmeye başlamıştı. Hatta Palmares'e gelen son kaçakları Portekiz tacına yemin ettirerek geri göndermeyi teklif etmişti bile...

Zumbi, Palmares'in hükümdarı olmak için amcasını devirdiğinde 25 yaşındaydı ve kısa sürede çok büyük ün kazandı.

1678'de bir barış anlaşması imzalanmasına rağmen, sömürgeciler hızla sözlerinden döndüler ve saldırılarına devam ettiler. Bu arada, Ganga Zumba'nın yeğeni Zumbi, amcasının Portekizlilere güvenmesi ve diğer insanları zincire vurma konusundaki istekliliğini eleştirdi. Zumbi amcasını zehirledi, tahta geçti ve Palmares'in bağımsızlığı için savaşa devam etme sözü verdi.

Portekizliler için daha fazla köle getirmek için komşu bölgelere baskınlar düzenleyen Bandeirantes komutasındaki ordu yola koyuldu...

Bandeirantes'in komutası altında, büyük bir kolonici ordusu ve topçuları kaçak şehri kuşattı. Bu kez Palmarianlar ezildi ve savaşta sayısız kayıp verdiler. Birçok köleliğe geri dönmek istemeyen insanlar intihar ettiği iddia edildi... Amerika'daki tek kaçak köle Afrika krallığı olan Quilombo dos Palmares artık yoktu.

Palmares'in yerleşim yerleri yok edilmiş ve halkı acımasızca köleliğe geri döndürülmüş olsa da krallığın efsanesi olan Zumbi çok güçlü bir semboldü.

Son yıllarda Quilombo dos Palmares'in mirası, Siyah Brezilyalılar tarafından sosyal düzene karşı bir meydan okuma sembolü olarak yeniden canlandı.

Bu Olağanüstü isyancı krallık, sömürgeci güç karşısında mahvolmuş olsa da miraslarını geri almaya kararlı milyonlarca Siyah Brezilyalı üzerinde güçlü bir etki bıraktı.

Bu içeriklerimize de göz atabilirsiniz 🤗👇

Orman Yürüyüşçülerinin Kellesini Kopartan Seri Katil Gary Hilton'ın Tüyler Ürpertici Cinayetleri

👇

Yapmayın Böyle Şeyler! Her Gencin Hayallerini Süsleyen Avrupa Ülkelerine Ait Tuhaf Gelenekler

👇

Bildiğiniz Tüm Trendleri Unutun! Tarihin Tozlu Raflarında Kalmış 18 Güzellik Sırrı

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
08.07.2021

Aferin aleyna.sarı dairelere bakıp farklı bağlantılar yakaladığınızı düşündüm zamba zumbi okuyup çıktım.Sanırım bu profesyonel bir şey.altta reklamlarda da ilgi çekmek için aynı taktiği yapıyorlar ama onedio bu kadar küçük duruma düşmez diye düşünmüştüm :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ