Afganistan'ın Bu Zamana Kadar Neden Başka Bir Ülke Tarafından İşgal Edilemediğini Açıklıyoruz!

Afganistan'daki son durumları tüm dünya yakından takip ediyor. Taliban'ın Afganistan'da attığı adımlar ve yaşanan durumlar da birçok kişiyi derinden etkiliyor. Konuyla ilgili geçmiş yıllara gittiğimizde Afganistan'ın neden başka bir ülke tarafından işgal edilemediğini sizler için araştırdık. Siz de içeriğimizi merak ediyorsanız sizi şöyle alalım.👇

Amerika Birleşik Devletleri’nin yıllardır Afganistan'da kazanılamaz bir bataklığa saplandığını ancak bölgede başarısız işgal girişimini gerçekleştiren ilk ülke olmadığını söyleyebiliriz.

Hem Britanya İmparatorluğu hem de Sovyetler Birliği sadece halka değil aynı zamanda stratejik olarak konumlanmış bölgedeki rakip güçlere karşı savaştığı için kalıcı üstünlük kazanamadı.

Uzun süredir rakip dış güçlerin merkezi olan Afganistan, 1839-1919 yılları arasında İngilizlerle üç kere savaştı.

Bazı uzmanlar, ilk iki savaşta Britanya İmparatorluğu’nun ülkeyi Rusya’nın baskısından korumaya çalıştığını belirtiyor.

Üçüncüsünün ise Afganistan’ın Osmanlı İmparatorluğu’na karşı korunmak istenmesiymiş.

Benzer şekilde, Sovyetler Birliği'nin 1979 ve 1988 yılları arasında bölgeyi işgali, Soğuk Savaş sırasında Amerika ile rekabetine bağlıydı.

CIA, bu savaş sırasında Afganistan savunucularını gizlice silahlandırdı ve bu durum Sovyetler'in aslında büyük bir ülkeyle savaştığının göstergesiydi.

Afganistan'ın Orta Asya ve Orta Doğu'yu Güney ve Doğu Asya'ya bağlayan stratejik konumu, ülkeyi politik olarak aktif bir yere çeviriyor.

Bu nedenle, büyük imparatorluklar Afganistan'da savaşa girdiğinde diğer ülkelerin bölgedeki kendi güçlerini artırma girişimleri de söz konusu oluyor.

ABD’nin savunucularını gizlice silahlandırması ve NATO’nun İran’ı Taliban’ı silahlandırmakla suçlaması aynı durumun bugün için de geçerli olduğunun göstergesi olabilir.

Afganistan'ı savaş yürütmek için zor bir bölge haline getiren başka faktörler de bulunuyor...

Bölgenin arazi şekli de insanların ve ekipmanların hareketini kısıtlıyor ve arazinin coğrafi faktörlerinin kültürel değerleri etkilediği söyleniyor.

Ülkenin dağları aynı zamanda gerilla müdehalelerine de elverişli bir ortam sağlıyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Afganistan'da Komedyen Olduğu İddia Edilen Nazar Mohammad Taliban Tarafından Öldürüldü
Bir Zamanlar Afganistan: Atatürk ve Amanullah Han
Afganistan'da Gücü Yeniden Devralan Taliban'ın Geçmişten Günümüze Kadınlara Uyguladığı Çağ Dışı Yaptırımlar

Popüler İçerikler

İstanbul Fikirtepe’deki Kentsel Dönüşüm Binaları Tepki Toplamaya Devam Ediyor
Derbiyi İzlemek İçin Nişan Atan Fenerbahçe Taraftarı Viral Oldu
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
YORUMLAR
21.08.2021

napolyon ordular mideleri uzerinde yurur der. gercekdende oyledir. yuzbinlerce kisilik bir orduyu ikame etmek tam bir lojistik kabustur, cephane, yiyecek hercesit ihtiyac surekli olarak tedarik edilmeli. afganistanin kontrolunun zorluguda buradan geliyor, buyuk bir orduyu oraya sokabilirsiniz ama o orduyu beslemek ayakta tutmak icin daglar arasinda gecen dar gecitlere bagimli kaliyorsunuz, ufak bir gerilla kuvveti kolayca o gecitlerde pusu atip lojistik hattinizi aylarca kesebiliyor. afganistanin buyuk sehirlerinin bu dag gecitleriyle birbirlerine bagli olmasi isi dahada guclestiriyor. afganistanin imparatorluklarin mezarligi olmasinin nedeni budur. gelgelelim bu avantaj ayni zamanda merkezi bir otoritenin kurulabilmesinide engellemekde, gecitlere hakim ufak bir grup kolayca merkezi hukumete direnebilmekte. cok kilise bir soylem olacak, gercekten cografya kaderdir. afganistanin dunyanin binlerce yil gerisinde olmasinin, merkezi bir otoritenin kurulamamasinin nedeni cografyasidir

ve abdnin, öncesinde rusyanın o bölgede başarısız olmasınında yegane sebebi

21.08.2021

Bu işgal edilmemiş hali mi amına koyayım

Rusların Afganistan'ı istemesinin nedeni ABD ile didişmesi değil, sıcak denizlere inme hayaliydi. Batıdan Akdeniz'e, doğudan Hint Okyanusuna inme hayali kurdular hep. Sonrada sınırlar ortada birleşecekti güya. İngiltere'de Afganistan'ı işgal etmekten çok, Sovyet işgalinden korumaya çalıştı. Çünkü biliyordu ki Ruslar Afganistan'ı ele geçirirse güle oynaya okyanusa ineceklerdi, çünkü o zamanlar İngiliz sömürgesi olan Pakistan (Batı Hindistan) tarih boyunca hiç savaşmamış, her geleni buyur etmiş bi milletti. Böylelikle İngiliz sömürge imparatorluğu en önemli ayağını Hindistan'ı kaybedebilecekti.

22.08.2021

ironik sekilde yuzlerce yil savasip didinip ulasamadiklari sicak denizler simdi ayaklarina gelecek. kuresel isinma ile kutup buzlari eriyor, dunyanin iki buyuk ekonomik merkezi bati avrupa ile guneydogu asya arasinda yeni bir su yolu aciliyor. onbinlerce yildir buzun altinda olan topraklar yuzyilin sonunda islek liman sehirlerine donusecek. tarim ve ticarete elverisli milyonlarca kilometre kare toprak ortaya cikacak. isin icine baska faktorler girmezse 22yy da yeniden super guc olmalari cok olasi.

TÜM YORUMLARI OKU (11)