Afgan Break Dansçı "Afgan Kadınlara Özgürlük" Yazan Pelerin İçin Olimpiyat Oyunları'ndan Diskalifiye Edildi

Afgan break dansçı Manizha Talash, 9 Ağustos Cuma günü India Sardjoe'ya karşı oynadığı ön eleme karşılaşmasında 'Afgan kadınlarına özgürlük' (Free Afghan Women) yazılı bir pelerin giymesi nedeniyle Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'ndan diskalifiye edildi.

Paris'te Olimpiyat Açılış Töreni'nde gerçekleşen şov büyük bir yankı uyandırmıştı. Politik unsurların olduğu seremoni için özellikle Avrupa'dan güçlü bir destek de gelmişti. Ancak yaşanan bir olay Olimpiyat Komitesi'nin tutumunu bir kez daha sorgulattı.

Sosyal medyada "b-girl Talash" olarak tanınan Manizha Talash, 2021'de Taliban'ın Afganistan'da iktidara gelmesiyle Kabil'den kaçıp İspanya'ya sığınmıştı. Mayıs ayında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kararıyla Paris 2024 Olimpiyatları'na Mülteci Olimpiyat Takımı'nda yer alarak katılmaya hak kazandı.

Dünya Dans Sporları Federasyonu (WDSF), yayımladığı açıklamada, Talash'ın "ön eleme mücadelesi sırasında kıyafetinde bulunan siyasi bir slogan nedeniyle diskalifiye edildiğini" duyurdu. Siyasi slogan olarak tanımlanan yazı ise "Afgan Kadınlara Özgürlük" yazısıydı. Afgan dansçı rakibine elenmiş zaten yarışmaya devam edemiyordu ancak sembolik de olsa alınan bu karar Olimpiyat Komitesi'nin tutumuna karşı öfke uyandırdı.

2016'da İngiltere'de 12 yaşındaki bir kıza tecavüz etmekten suçlu bulunan Hollandalı plaj voleybolcusu Steven Van de Velde'nin yer aldığı olimpiyatta böylesine evrensel bir mesajın verilmesinin diskalifiye sebebi olması sosyal medya kullanıcıları içinde de büyük tepkiye sebep oldu.

1

twitter.com

2

twitter.com

3

twitter.com

4

twitter.com

5

twitter.com

6

twitter.com

7

twitter.com

8

twitter.com

9

twitter.com

10

twitter.com

İlginizi Çekebilir

Paris 2024'ü Unutulmaz Karelerle Uğurluyoruz
Taha Akgül, Başarılarla Dolu Kariyerini Duygusal Bir Mesajla Noktaladı
Paris'e Olimpiyat Oyunlarına Damga Vuran Olaylarla Veda Ediyoruz

Popüler İçerikler

Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
YORUMLAR
11.08.2024

Evet. Türkiye ve İngiltere bu lobinin başını çekiyor.

Ben hakikaten bu paris olimpiyat komitesini anlamış değilim kadın sporcunun Afgan kadınlara özgürlük demesinde ne sakınca var yani bir taraftan güç gerektiren sporlarda güreş boks halter judo ve karete gibi sporları kadın sporcular olacak ve trans sporcular çoğunlukta olacak diye direteceksinşz kesinlikle erkek sporcular olmayacak sanmayın bişeyin farkında deği bir taraftan bir kadın sporcu Afgan kadınlara özgürlük demesinden dolayı diskalifiye edilmesi bu p olimpiyatlar gerçekten cşnsiyetlerin güö gösterisi haline dönmüş amacını aşmıştır yani olimpiyatlarda cinsiyetçilik olmasa olmuyor maskesef

paris olimpiyatlarında neden erkek boksörler güreşçiler judocular yoktu çünkü komite istememiş trans ve kadın sporcu güreşçi ve kadın boksörler çoğunlukta idi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ