* Doğruluğundan %100 emin değilsek paylaşmayalım.
* Doğruluğundan %100 eminsek de iyice düşünelim, dinamikler sürekli değişken.
* Olumsuz bir durum paylaşacaksak 2 kere değil, 200 kere düşünelim: 'Bu paylaşımın afetzedeye ne katkısı olacak?' Katkısı olmayacaksa paylaşmayalım.
Bu günlerde itfaiyeci yaklaşımı uygulayalım. Nedir itfaiyeci yaklaşımı?
Yangın çıkmış ortalık yanıyor, yangını mı söndürürsünüz? Alevlerin git gide büyüdüğü ortamda yangını bırakıp neden çıktı acaba diye kafa mı yorarsınız? Önce yangını söndür. Sonra nedenini araştırmaya sıra gelsin.
Sosyal medya mecralarını acıyı çoğaltmak için değil, dayanışma için kullanalım
Deprem görüntülerinin sosyal medya mecralarında düşünmeden paylaşılmasının çok fazla handikapı var. Deprem bölgesi ile ilgili enkaz görüntüleri, yıkılan binalar duygusal müziklerle birlikte paylaşılıyor. Bu tür paylaşımlar, hem afetzedenin travmasını arttırıyor, hem afet alanından uzaktaki vatandaşların da ciddi derecede travmatize olmasına neden olabiliyor. Ayrıca afetzedenin kendilerini bir meta olarak düşünmesine, kendi acısının bir tıklanma, bir popülerlik malzemesi olarak kullanıldığını düşünmesine de neden olabiliyor. İşte o yüzden:
- Afete dair duygusal müziklerle dramatik paylaşımlar yapılmamalı.
- Deprem bölgesinde bir kişi ile sosyal medya üzerinde iletişime geçildiğinde kaygıyla değil, belki teselli, belki sadece “seni anlıyorum” hissiyatını verecek şekilde konuşulmalı.
- Depremi Allah’ın bir cezası olduğu şeklinde yorumlayan kişilerin mesajları paylaşılmamalı.
- Çocuklar ekrandaki deprem dehşetinden uzaklaştırılırken, internet ortamına başıboş şekilde salınmamalı. Birbiri ardında gelen video önerilerinde ekranlardan çok daha travmatik görüntülerle karşılaşabilirler.
Afet durumlarında İletişim teknolojilerini nasıl kullanmamız gerekir?
1- Teknik anlamda şunlar yapılmalı:
*Telefonların acil durum bildirimleri açılmalı.
*İletişim için SMS ve çevrimiçi platformlar tercih edilmeli.
*Telefon görüşmeleri mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve şarj boşa harcanmaktan kaçınılmalı.
*Cihazların konum bilgisi açık olmalı, sosyal medyadan bilgi gönderiyorsanız yer bildirimi ile gönderilmeli.
2- Algısal anlamda şunlar yapılmalı
*Bilgi edinme için; güvenilir kurumların, resmi kaynakların hesapları, teyit ve doğrulama platformları takip edilmeli.
Paylaşım yaparken de, bu şekilde teyit edilmiş bilgiler paylaşılmalı.
*Teyit edilmemiş, kaynağı belli olmayan, somut veriye dayanmayan açıklamaların doğru olmayabileceği her zaman akılda tutulmalı ve bu tür içeriklere şüpheci yaklaşılmalı.
*Manipülatif, yanıltıcı ve hatalı bilgilerin, sahte haberlerin, halkı paniğe sürükleyecek içeriklerin yayılmasına aracı olmaktan kaçınılmalı.
*Hassas içerikler barındıran görüntüler paylaşılmamalı. Çok gerekli ise sansürlenmemiş olarak paylaşılmamalı.
*Sosyal medyanın en önemli handikaplarından bir tanesi yeterlilik kriteridir. Bir konuya dair açıklama yapan hesapların konuyla ilgili uzmanlığına ve bilgiye ulaşabilecek bir konumda olup olmadığına dikkat edilmeli.
Instagram
Twitter
Facebook
Linkedln
Öyle tweetler okudum ki,ağladım sürekli,insanlar enkaz altından adres attılar,etkileşimi fazla olan isimlere,onlar da rt ettiler.Acaba kaçı kurtarılabildi,kaçı hayatını kaybetti,çok üzücüydü.
Sadece afetin mi adaletide oradan sağlıyoruz twitter olmasa halimiz dumandı…