#AfetBölgesiİlanEdilsin Kampanyaları Sürüyor: Bir Yer Afet Bölgesi İlan Edildiğinde Ne Olur?

Bir süredir Türkiye'nin dört bir yanından art arda büyük doğal afet haberleri alıyoruz. Hepimiz çok fazla üzülüyor ve doğal olarak yetkililerin acilen bir şeyler yapmasını istiyoruz. Bu aşamada atılan en önemli adım, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi oldu. Peki bir bölge afet bölgesi ilan edildiğinde ne oluyor?

Kaynak: Tospa Akademi

Son birkaç haftadır ülkece gerçekten zor zamanlardan geçiyoruz...

Geçtiğimiz haftalarda hepimizin gündeminde yalnızca Türkiye'nin dört bir yanından gelen orman yangını haberleri bulunuyordu.

Birkaç gündür de Kastamonu'nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçelerinde meydana gelen sel felaketi hepimizi derinden üzdü.

Yalnızca Kastamonu değil; Sinop ile Bartın'da da sel ve su baskınları meydana geldi. Sosyal medya sayesinde olayın ne kadar vahim boyutta olduğunu görebiliyoruz. Ancak orada insanlar maddi manevi büyük kayıplar yaşarken elimizden hiçbir şey gelmiyor. Tek yapabildiğimiz, bu bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesi için sosyal medyadan kampanyalar yürütmek, yetkililere seslenmek.

Peki bir bölge afet bölgesi ilan edildiğinde ne oluyor?

İlk olarak afet bölgesi ilan edilmesi için hangi şartın olduğuna değinelim; bir bölgenin afet bölgesi ilan edilebilmesi için nüfusu 50 binden az olan yerlerde en az 50 binanın, nüfusu 10 binden az olan yerlerde ise en az 10 binanın yıkılması veya ağır hasar alması gerekiyor.

Bir başka koşul ise o bölgede su, yol, elektrik, kanalizasyon gibi hizmetlerin kullanılamayacak durumda olması...

Son olarak bahsedebileceğimiz iki koşul ise; ulaşımın oldukça kısıtlanması ve tarım ürünlerinin en az 1/3'ü kadarının zarar görmüş olması. Bu koşullar ortaya çıktığında bölge, afet bölgesi ilan edilebiliyor.

Afet bölgesi ilan edilen bölgelerdeki tüm maddi kayıplar devlet tarafından karşılanır.

Ayrıca her bina için ayrı ayrı hasar tespit raporu oluşturulur. Evleri zarar görmüş veya yıkılmış vatandaşlara ise devlet tarafından yeni bir ev tahsis edilir.

Esnaflara bütün bankalarda faizsiz kredi imkanı verilir.

Kamuda görev alan personellere ise düzenli olarak devlet tarafından avans, yolluk ve harcırah ödenir.

Bölgede yaşayan halkın psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görev alır.

Devlet hastaneleri, özel hastaneler ve askeri hastanelerde ücretsiz hizmet verilir. Bir başka deyişle, bütün sağlık hizmetleri o bölgedeki herkese ücretsiz verilir.

Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenen yardımları yapmakla zorunlu tutulurlar.

Son olarak, bölgede bulunan yapılardaki hasarı tespit etmek için yetersiz kalınırsa bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, afet bölgesi ilan edilmesiyle doğal afetin travmasını yaşayan bölge halkının yükü bir nebze de olsa azaltılabilir.

Umarız dün Cumhurbaşkanı tarafından afet bölgesi ilan edilen bölgenin yaraları bir an önce sarılır. Geçmiş olsun Türkiye!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yandaş Medyanın Türkiye'nin Yangın Başarısı Hakkında Yaptığı Geçmiş Haberleri Okuyunca Şaşkına Döneceksiniz!
Sosyal Medyada Yangın Haberlerine Baktıkça İçiniz Sıkılıyor mu? O Halde Eko-Anskiyete Yaşıyor Olabilirsiniz!
Bozkurt Yok Oldu! Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta Yaşanan Sel Felaketine İsyan Eden Ünlü İsimler

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı