Afet Bölgesi Şimdi de Salgın Hastalık Riski ile Uğraşıyor: Dizanteri Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Afet bölgesinin zor koşulları salgın hastalık risklerinin de ortaya çıkmasına neden oluyor. Uzmanlar günlerdir depremzedelerin dizanteri riskine karşı dikkatli olmaları gerektiği hakkında uyarılarda bulunuyor. Peki dizanteri nedir? Nasıl bulaşır? Dizanteriden korunmak için ne yapmak gerekir? Sizler için anlattık.

Yaşanan Kahramanmaraş merkezli deprem birçok insanın fiziksel, psikolojik, maddi ve manevi zararlar görmesine neden oldu.

Evleri yıkılan depremzedeler çadırlara ya da şehirde yer alan alanlara yerleştiler. Bu alanların sahip olduğu yeterlikler ise ne yazık ki düşük seviyede.

Ülkemizin dört bir yanından depremzedelere yardım gitmesine rağmen yıkılan düzenin bir anda yeniden kurulması ne yazık ki mümkün değil.

Depremden etkilenen kişiler günlerdir belirli miktarlarda yemek ve su ile idare ediyor, duş alamıyor ve zorlu yaşam koşulları ile mücadele ediyorlar. Afet bölgesinde yaşanan bu olumsuzluklar da kişilerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor.

Uzmanlar uyarmıştı! Deprem bölgelerinde yaşanan su ve hijyen problemi salgın hastalık risklerinin artmasına neden oldu.

Özellikle soğuk ile mücadele eden depremzedelerin grip ve zatürre gibi hastalıklara yakalanma riskleri oldukça fazla. Bu hastalıkların yaşanması ve hijyen eksikliği ise dizanteri riskinin günden güne artmasına neden oluyor.

Depremzedelerin sağlığı için risk oluşturan dizanteri nedir?

Dizanteri, bağırsak sisteminde meydana gelen bir iltihaptır ve şiddetli ishal ile ilişkilendirilir. Dizanterinin en büyük nedeni ise shiqella basili ve bakterilerdir. Dizanteri hastalığına sahip olan kişilerde genellikle mide krampları ve ishal görülür. Yeterli tedavi uygulanmadığı zaman ise dizanteri hastalığı ölüm ile sonuçlanabilir.

Dizanteri belirtileri nelerdir?

Dizanteri belirtileri enfeksiyonun etki ettiği bölgedeki temizlik seviyesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak bu hastalık çoğu zaman mide krampları, mide ağrısı ve ishal ile kendini gösterir. Belirtiler enfeksiyon oluştuktan 1 ile 3 gün arasında meydana çıkar.

Dizanteri nasıl oluşur?

Amipler, temiz olmayan yerlerde ve vücut dışarısında uzun zaman boyunca canlı kalabilirler. Bu nedenle de amipler yemekleri ve suyu kirletebilir ve kişiden kişiye doğrudan bulaşabilir. Yine tuvalet sonrasında gerekli temizlik yapılmadığında bu bakteriler insanların ellerine yerleşerek hastalığa neden olabilir. Kişisel hijyene özen göstermek bu hastalığa karşı alınabilecek önlemlerin en önemlisidir.

Depremzedelerin şuan yeterli hijyenik koşullara sahip olmaması ne yazık ki dizanteri ile beraber birçok salgın hastalık riskinin meydana çıkmasına neden oluyor.

Afet bölgesindeki vatandaşlar için Türkiye'nin dört bir yanından gelen yardımlar her ne kadar bazı durumlara çözüm olsa da şuan en önemli şeylerden bir tanesinin sağlık olduğu unutulmamalı ve depremzedeler için gerekli sağlık önlemleri bir an önce alınmalıdır. 

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu içerikleri de okumak isteyebilirsiniz;

Dünya Alarm Verdi: ABD ve Kanada Savaş Jetleri UFO'nun Peşine Düştü!
Hemşire Deprem Anında Çocuklara Sarıldı
Fay Hattı Haritası: Türkiye'deki Hangi İl ve İlçelerin Üzerinden Fay Hattı Geçiyor?

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı