Afet Bölgesi Ne Demek? Afet Bölgesi İlan Edilen İller Hangileri?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan  7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler tüm Türkiye'nin yüreğini dağladı. 6 Şubat'ta yaşanan ve 4. seviye alarm ilan edilen felaketin ardından afet bölgesi konusu araştırılmaya başlandı. 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından 10 ilimiz afet bölgesi ilan edilmişti. AFAD 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' olarak 6 kenti daha dahil etti. Peki genel hayata etkili afet bölgesi nedir? Afet bölgesi ilan edilen iller hangileri?

Kahramanmaraş Pazarcık'ta 6 Şubat Pazartesi günü saat 04:27 sularında meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye'yi yasa boğdu.

Her geçen dakika bilançosunun ağırlaştığı felaketin hemen ardından 4. seviye deprem alarmı verildi. Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından milli yas ilan edildi.

145'den fazla artçı depremin yaşandığı deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları da tam gaz devam ediyor.

107 binden fazla binanın yerle bir olduğu korkunç felakette maalesef ki 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti.

Dondurucu soğuk ve zorlu hava şartları ile mücadele eden ekiplerin enkaz altında vatandaşlara ulaşmaya çalıştığı anlarda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

''Bununla birlikte, yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunla hale getirmektedir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz.''

Afet Bölgesi Nedir?

“Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” 7269 sayılı 'Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun' çevresinde değerlendirilir.

Afet Bölgesi İlan Edilen İller Hangileri?

Depremin etikili olduğu 10 ilimiz afet bölgesi ilan edildi. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerde 6 kentteki hasar gören binaların bulunduğu yerleşim yerlerinin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" kabul edildiğini açıkladı.

AFAD'ın resmi açıklamalarına göre; Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman da afet bölgesi ilan edilen illere dahil edildi.

'Hasar tespit çalışmaları neticesinde Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman'da yer alan bazı yerleşim birimlerinde az, orta veya ağır derecede hasar gören binalar olduğu tespit edildi. Bu nedenle, bahsi geçen illerimizde hasar meydana gelen binaların bulunduğu yerleşim yerleri de Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edildi.'

Bir Yer Hangi Koşullarda Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi İlan Edilir?

Aşağıda (a-f) fıkralarında belirtilen hallerde, durum imar ve Iskan Bakanlığınca takdir edilmek suretiyle afet genel hayata etkili sayılabilir.

a) Afet sebebiyle ölü veya ağır yaralıların bulunması,

b) Tarımürünlerinden en azl/3unun zarar görmüs olması,

c) Büyük ve küçük baş hayvanın telef olması,

d) Oyerde kışların çok şiddetli ve inşaat mevsiminin kısa süreli olması,

e) O yerdeki kamu tesislerinin (Yol, su, elektrik, kanalizasyon v.s.) kullanılamayacak veya çalışamayacak derecede hasar görmüş olması,

f) Ulaşım imkanlarının çok sınırlı olması,

Bir Yer Afet Bölgesi İlan Edilince Ne Olur?

Bir bölge Afet Bölgesi ilan edildiği zaman, orada yaşayan vatandaşlara sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz olara götürülür. Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenenleri yapmak zorunda kılınıyor.

İlginizi Çekebilir

Olağanüstü Hal (OHAL) Ne Demek? 3 Ay OHAL Kararı Alınınca Ne Olur?
4. Seviye Alarm Ne Demek? 4. Seviye Deprem Alarmı Ne Anlama Gelir, Hangi Durumlarda İlan Edilir?

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu