AFAD Gönüllüsü Nasıl Olunur, Başvuru Nasıl Yapılır?

İzmir’de yaşanan deprem felaketinin ardından yaşanan mucizelerin tam da merkezinde yer alan AFAD, yine tüm Türkiye’nin gururu ve sevinç kaynağı oldu. Bir çok vatandaş ise olası deprem felaketlerinde görev alabilmek ya da çeşitli faaliyetlere katılabilmek için AFAD gönüllüsü olmak istiyor. Peki AFAD gönüllüsü nasıl olunur, başvuru nasıl yapılır, kimler başvuru yapabilir?

AFAD, AFAD Gönüllülerini şu kelimelerle tanımlıyor; “Tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir.”

E-Devlet şifresi olan herkes AFAD gönüllüsü olmak için başvuruda bulunabiliyor

E-Devlet üzerinden yapılabilen başvuruda kişilerin E-devlet şifrelerini girerek gönüllülük taahhütnamesini onaylaması gerekiyor. Buraya tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

AFAD gönüllüsü olmak isteyenlerin, uzmanlar tarafından verilecek eğitim ve çalışma programını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması bekleniyor.

AFAD’ın çeşitli görevlerine katılacak olan gönüllülerin ise sağlık durumlarının alan çalışması ve seyahate uygun olması gerekiyor.

AFAD Gönüllülük sistemi ise kendi içinde 3 kademeye ayrılıyor. Bunlar sırasıyla Temel AFAD Gönüllüsü, Destek AFAD Gönüllüsü ve Uzman AFAD Gönüllüsü.

Temel AFAD Gönüllüsü

AFAD Gönüllüsünün kim olduğu ve AFAD Gönüllüsüne neden ihtiyaç duyulduğunun farkındalığına sahip, afetlerle ilgili temel kavramları bilen, afet öncesi/sırası/sonrasındaki doğru davranış şekillerini bilen, yangın, tahliye ve ilkyardım konularında önbilgi sahibi olarak farkındalık kazanmış, AFAD Gönüllülük Sistemi uzaktan eğitimlerini tamamlamış ve gönüllülük faaliyetlerine/görevlerine katılım sağlamış, üst yaş sınırı olmayan gönüllüler,

Temel AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanıyor.

Destek AFAD Gönüllüsü

Arama ve kurtarma, sosyal yardım, yangın, ilkyardım gibi konularda, afet ve acil durum hallerinde profesyonel ekiplere destek olabilecek bilgi ve beceriye sahip olan gönüllülerdir. Temel AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve orta seviye bilgi ve yeterliliğe sahip olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler, Destek AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanıyor.

Uzman AFAD Gönüllüsü

Afet ve acil durum hallerinde; kentsel arama ve kurtarma, doğada arama ve kurtarma, akarsu ve selde arama kurtarma, ilkyardım, yangın, eğitim, çeviri, sağlık hizmetleri, basın ve halkla ilişkiler gibi konularında AFAD ekipleri ile koordineli çalışarak, afet ve acil durumlardaki müdahale faaliyetlerini yürütme becerisine sahip gönüllülerdir.

Destek AFAD Gönüllüsü kriterlerini sağlayan ve uzman olmak istediği alanla ilgili eğitimlerini tamamlayan/ geçerli bir eğitimi olduğunu belgeleyebilen gönüllüler, Uzman AFAD Gönüllüsü olmaya hak kazanıyor.

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"