Af Örgütü Şiddet Raporu: '141 Ülkede İşkence ve Kötü Muamele Var'

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 ülkede 21 binden fazla insanın işkenceye dair görüşlerini araştırdı. Araştırmaya göre, Türkiyelilerin çoğunluğu gözaltında işkence göreceğinden emin.

Aralık 2013 ve Nisan 2014 tarihleri arasında yapılan araştırmada, katılımcılardan  ‘Tamamen katılıyorum‘, ‘Kısmen katlılıyorum / Katılmıyorum‘ ya da ‘Kesinlikle katılmıyorum‘ diye şu üç cümleyi yanıtlaması istendi:

  • Gözaltına alınırsam başıma kötü bir şey gelmez.

  • İşkenceyle mücadele önemli, çünkü işkencenin her tür insan onuruna aykırıdır ve insan hakları ihlalidir.

  • Halkı koruyacak bazı bilgilerin elde edilmesi uğruna işkence gerekebilir ve anlayışla karşılanabilir.

Bu sorulara Türkiye’den verilen yanıtlar şöyle oldu:

Gözaltında işkence korkusuyla üçüncü sırada

Türkiye’deki katılımcıların yüzde 58′i gözaltında güvende olmayacağını belirtirken, yüzde 36′sı aksi yönde görüş belirtti. Türkiye yüzde 58′lik oranla 21 ülke arasında Pakistan ve Kenya ardından üçüncü sırada yer aldı. İlk sırada Brezilya’nın (yüzde 80), ikinci sırada Meksika’nın (yüzde 64) yer aldığı listenin son sıralarında ise Kanada (yüzde 21), Avustralya (yüzde 16) ve Britanya (yüzde 15) bulunuyor.

Genel olarak bu soruya cevap veren her 10 kişiden dördü işkence ihtimalinden bahsetti.

İşkence karşıtı yasalar gelmeli

Türkiyeli katılımcıların yüzde 84′ü işkenceyi önlemek için için yasalar getirilmesi gerektiğini ifade ederken, sadece yüzde 13′lük bir kesim bunlara gereksinim olmadığını dile getirdi.

Bu önlemleri en fazla isteyenler Güney Koreliler ve Yunanlar (yüzde 89) olurken, 21 ülke arasında en düşük oran Hindistan (yüzde 73), Arjantin (yüzde 72) ve Peru’da (yüzde 71) kaydedildi.

Araştırmaya katılanların genel olarak yüzde 82′si bu yasalara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yüzde 65 ‘İşkence meşrulaştırılamaz’ diyor

Türkiyelilerin yüzde 65′i işkencenin hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını, yüzde 32′si ise bilgi almak için kabul edilebileceğini belirtti. Türkiye yüzde 65′lik oranla meşrulaştımaya karşı çıkan ülkeler arasında 13′üncü sırada yer aldı.

Çin ve Hindistan yüzde 74′le işkenceyi belli durumlarda kabul edilebilir gören ülkeler olurken, onları Kenya (yüzde 66), Nijerya (yüzde 64) ve Pakistan (yüzde 56) takip etti.

Yunanistan (yüzde 12), Arjantin (yüzde 15) ve İspanya (yüzde 17) ise işkenceye her durumda en çok karşı çıkan ilk üç ülke oldu.

Genel sonuçlara bakıldığında ise, yüzde 60 ‘İşkence kabul edilemez’, yüzde 36 ise ‘Bilgi almak için kabul edilebilir’ dedi.

Araştırmaya Türkiye haricinde Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Endonezya, Kenya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Peru, Rusya, Güney Kore, İspanya, Britanya ve ABD katıldı.

Diken

Popüler İçerikler

Böbreğini Vermişti: Ferdi Tayfur ve 15 Yıl Sonra Kabul Ettiği Oğlu Timur'un Filmleri Aratmayacak Hikayesi!
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!