Uluslararası Af Örgütü, Rojava'nın Serêkaniyê bölgesinde aralarında çocukların da olduğu 15 sivilin katledilmesi ardından BM Güvenlik Konseyi’ni bu katliamı Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşımaya çağırdı.
Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), 29 Mayıs günü Serêkaniyê’nin Tilelliyê köyünde 7’si çocuk 15 sivilin toplu infaz edildiğine dair bilgi elde ettiklerini belirterek, bu alanda başka sakinlerin de saldırıların hedefi olmasından endişe ettiklerini ifade etti.
Amnesty bu çiftçi Arap ailelerin ya YPG’ye destek verdikleri iddiasıyla ya da Ezidî Kürtler sanılarak hedef alındığına dikkat çekti.
Amnesty’nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Müdürü Philip Luther, “Bu soğukkanlı cinayetler, Suriye’de tam bir cezasızlıktan yararlanan savaş suçları ve insanlığa karşı suçların faillerinin sertlik ve insanlık dışılığı beslediğini acı bir şekilde hatırlatıyor” dedi.
Luther, “Uluslararası Af Örgütü IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ile çatışmaya taraf tüm diğer güçleri ve silahlı gruplardan, silahlı çatışma hukukuna uymalarını ve toplu infazlar, işkence ve sivillere yönelik diğer bilinçli saldırılara derhal son vermelerini istiyor” diye belirtti.
Af Örgütü açıklamasında, olayın hemen ardından köye giden bit tanığın ifadelerini de yayınlarken, kurbanların çoğunun başlarına kurşun sıkılarak öldürüldüğünü Serêkaniyê Hastanesi’ndeki bir kaynağa dayandırdı. Amnesty, “Biri göğsü ve oyluğunda yaralı, hayatta kalan iki yaralı kişi de hastaneye götürüldü” diyerek, katliamda iki aileye mensup beş erkek, üç kadın ve yedi çocuğun öldürüldüğünü kaydetti. Bunların, Halep vilayetine bağlı El Sfeera köyü nüfusuna kayıtlı köylü topluluğu mensupları olduğu ve Ezidî Kürtlere ait toprakları işlemekte oldukları belirtildi. Amnesty, IŞİD’in alanı denetime alması ardından Ezidîlerin 2013 yılında köyü terk ettiğini hatırlattı.
Luther, “Bu saldırıların, bu alanda yaşayan nüfusu terörize etmek ve zorla göç etmesini sağlamak amacıyla yapıldığı sanılıyor” diye belirtti.
Amnesty, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, “Tilelliyê’deki gibi savaş suçlarının bağımsız ve tarafsız soruşturmalara konu olabilmesi ve faillerinin tespit edilerek adalet önüne çıkarılması için Suriye’deki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısını devreye koymaya” çağırdı.
Af Örgütü ayrıca Türkiye’den “başta IŞİD üyeleri olmak üzere kendi topraklarında bulunan, Tilelliyê ve Suriye’nin diğer yerlerindeki savaş suçlarına işlemiş ya da emrini vermiş olmasından şüphelenilen bireyler hakkında soruşturma yürütmesini” istedi.
Af Örgütü, “Türk hükümeti ayrıca savaşçıların, IŞİD’e ve Suriye’de suçlu duruma düşen ve uluslar arası insani hukuka zarar veren IŞİD ve diğer gruplara katılmasını engellemeli ve silahların onlara ulaşmasının önüne geçmeli” dedi.
Uluslararası Af Örgütü, Körfez Devletlerinden de “kamuoyuna açık bir şekilde IŞİD ve Suriye’de savaşa suçları işleyen diğer gruplara finansal veya başta silah transferi olmak üzere diğer türlü desteklerde bulunmamaktan vazgeçtiğini açıklamalarını” istedi.
Yüksekova Haber