Adını Duymayan Kalmadı: Babaannelerin Bile Oynamaya Başladığı, Oyunların Instagram’ı Fortnite

Bazı oyunlar vardır, tutkunları arasında bu oyuna dair öyle bir bağ oluşmuştur ki kimse bu iletişimi anlayamaz, bazı oyunlar vardır ki o oyunu hiç oynamamış olanlar bile yükselişine, hayatlarına istemsizce entegre oluşuna tanıklık ederler. Bunlardan en yenisi ve belki de yıllar boyunca anılacak olan Fortnite oyun dünyasında iktidarını ilan etmiş durumda.

Peki iki yıldan kısa bir sürede bu yükseliş nasıl gerçekleşti?

Klavyeyi fareyi bırakın, çayınızı kahvenizi alın. Bir trendin yükseliş hikâyesine kulak verin.

Fortnite'ın yükselişine dair hâlâ fikri olmayanlar varsa seçimler öncesinde Temel Karamollaoğlu'nun mektubunu hatırlayalım.

Şöyle diyordu Saadet Partisi lideri seçim vaatlerini bir bir ortaya atarken biraz da esprili bir biçimde:

'Gençler; bilgisayarınız PUBG kaldırmıyor diye Fortnite'a muhtaç olmayacağınız günler için…Haydi sandık başına.'

Fortnite öncesi hangi oyunun adını daha önce bir seçim vaadinde duymuştuk, hatırlayanınız var mı?

Oyunun yükselişinden önce mantığından biraz bahsedelim. Kısaca, Fortnite bir 'son hayatta kalan olma' savaşı.

100 kişinin çevrimiçi olarak dağıldığı bir harita sürekli daralıyor ve mücadeleyi gerçekleştirebilmek için çeşitli paketler haritada yerini alıyor. Kim daha iyi saklanır ve aynı zamanda saklanan diğerlerini daha iyi alt ederse, o oyunun galibi o kişi oluyor. 

Herkes sıfırdan eşit biçimde başlıyor, stratejik hamlelerle kazanmanın yolunu arıyor.

Rakibi ve ondan yıllar önce oyun tutkunlarının gönlünde yer eden PUBG hemen hemen aynı oyun yapısına sahip olmasına rağmen Fortnite'ın önlenemez yükselişini anlamak zor değil.

Bunun için PUBG'den bir oyun anına bakalım.☝️

Bir de Fortnite'a bakalım. 👇

Karanlık, ciddi atmosferin yeri renkli ve mücadeleye eğlenceli öğeler katmış bir atmosfere bırakıyor bir anda, değil mi?

Hikâyesindeki derinlik bir yana, lise sıralarında adının sık duyulmasını sağlayan en önemli özelliği sonsuza dek oynanabilecek, kazanma şansınızı yeniden ve yeniden yarattığınız bir çizgi film atmosferinin içine çekmesi.

Renkli bir ada, terk edilmiş evler, okullar, oyun sahaları ve birbirinden garip uçan cisimlerle ortaya çıkan bu evren herkesi içine çekmeyi başardı.

125 milyonluk bir oyuncu kitlesini içine çeken bir evrenden bahsediyoruz.

Fortnite'ın başarısını sadece oyunun içerisinde aramak doğru olmaz, yarattığı endüstri de devasa boyutlara ulaştı.

Dünyanın en büyük oyun fuarı olan E3'te gerçekleşen Fortnite turnuvasından tutun, ücretsiz bir oyun olan Fortnite'ın 130 milyar doları aşan endüstriyel ürün satışları ağzı açık bırakacak cinsten.

Farklı platformlarda yayınlandığı gün milyonlarca indirmeye erişen oyun ve yarattığı bu ekosistem, analistlere göre üreticisine ayda 300 milyon dolar kazandırıyor.

Bu kazancın büyük kısmı karakterlerine kostümler, aletler ve bazen dans hareketleri satın almak isteyen oyunculardan geliyor.

Aslında Fortnite piyasaya çıktığında bugünkü şeklinden hayli uzaktı. Rakibi PUBG'nin piyasaya sürmek adına duyurduğu yeni oyun türüne hızla adapte oldular.

Hatta onlara öncü olan PUBG'den bile hızlı adapte oldular.

Temel bazı farklar aradaki makası oluşturdu aslında.

PUBG'de oyuncular bir kargo uçağından mücadele evrenine paraşütle atlıyorken Fortnite'ta Savaş Otobüsü adı verilen bir araç bu görevi yerine getiriyordu.

Oyunun daha genç kitlelere erişmesini sağlayan benzer bir fark da oyuncuların 'elenmesiydi'. PUBG'nin aksine kimse ölmüyordu, temel olarak bu oyunda kan yoktu.

Oyunun başlangıcında tıpkı Minecraft'ta olduğu gibi birbirinden alakasız materyali toplayıp işe yarar bir silah ortaya çıkarma görevi vardı. Mücadelenin yanında keşfetme hazzı da eklemlenmişti Fortnite'a.

Bir rakibi oyunun dışında bıraktığınızda gergin mücadeleye anında dönüş yapmıyorsunuz, zafer dansınızı yapmanız için size ayrılmış bir zaman var.

Oyunun temel vaadi eğlence! 

Ayrıca belirtmek gerekiyor, oyun endüstrisinin son yıllarda çabaladığı sürdürülebilir, tutarlı oyun mekanikleri geliştirme ideali Fortnite'ın yaratıcısı Epic ekibinde pek yer bulmadı. Yani aylar boyunca oynayan biri birkaç gündür oyunu oynayan birinden daha usta olmuyor çünkü hem oyunun evreni hem oyunda kullanılan silahlar, teçhizat, yetenekler sürekli güncelleniyor.

Usta oyuncular arasında yenilme korkusunu oyuna yeni katılacakların zihninden silmesi ve herkesin eşit olduğu düşüncesini oturtması da gün geçtikçe artan oyuncu sayısının bir sebebi olarak görülüyor.

Yurt dışında oyunun turnuvalarında boy gösteren ünlüler ve Fortnite'la ünlü olan oyuncuların yakaladığı başarı büyük bir albeni yaratıyor olmalı.

Ünlü komedyen ve oyuncu, Joel McHale.

Sadece bilgisayar, fare ve klavyeyle birkaç ay içerisinde ünlü olabilme fikri aslında bir cep telefonuyla Instagram'da fenomen olabilme hayaline benzer etkiler yaratıyor.

Sadece oyunu kazanmaktan ibaret değil Fortnite'ın oyunculara vadettiği heyecan. Oyunun birincisi olurken aynı zamanda kendinizle de mücadele etmek, unvanlar, kostümlerin sahibi olmak ve daha da önemlisi dünyanın dört bir yanından oyuncularla sosyal bir etkileşim içerisinde olmak, belli ki bu oyunu uzun bir süre gündemde tutacak.

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
08.08.2018

Eğer Fortnite'ın hikayesinde bir derinlik olduğunu iddia ediyorsanız, hatta Fortnite'ın bir doğru düzgün bir hikayeye sahip olduğunu düşünüyorsanız, kafayı kaldırıp Steam'deki bazı oyunlara bir göz atın. Witcher 3'e bakın, Fallout 4'e bakın, Undertale'a bakın vb.

09.08.2018

Abicim bu yazar kim bilmiyorum ama yazdıklarından anladığım kadarı ile mobil oyunlar (candy crush) daha ilerisine geçmemiş hatta ilk defa fortnite oynayıp biraz araştırmış. Okuduysa yüksek ihtimal saydığın oyunları yeni duydu. not : Fallout 4 serinin en b.ktanı bence new vegas iyidir.

08.08.2018

iyi para...

Pasif Kullanıcı
09.08.2018

virgin adaları...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ