Adım Adım Tuvalet Eğitimi: Çocuğunuz ve Siz Hazır Mısınız? Ne Yapmalısınız, Nasıl Davranmalısınız?

Bezli hayat yavaş yavaş sona eriyor. Kendinizi ve çocuğunuzu hazır hissediyorsanız, buyurun her yönüyle tuvalet eğitimine...

1. Tuvalet eğitiminde en önemli şey zamandır. Uzmanlara göre en uygun dönem 24-36 ay arasıdır. Daha erken başlamak ve bu konuda baskı kurmak ileride ruhsal problemlere yol açabilir. Aynı şekilde, geç başlamak ya da bu eğitimi hiç vermemek de benzer ruhsal sorunlara neden olabilir.

2. Peki çocuğunuzun hazır olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? 24-36 ay arasındaki çocuğunuz yürüyebiliyor, basit emirleri yerine getirebiliyor ve kıyafetlerini kendisi çıkarabiliyorsa tuvalet eğitimi için hazırdır.

3. Bazı bebekler daha erken çağda bezden ya da ıslaklıktan rahatsızlıklarını dile getirirler. Bu, onlar için uygun zaman olabilir.

4. Bazı olumsuz durumlar vardır ki, tuvalet eğitimi için ortadan kaldırılmaları gerekir. Sürekli kabızlık, yaşanan ani değişiklikler (taşınma, yeni kardeş, ölüm gibi) ve eğitimi verecek kişinin hazır olmaması tuvalet eğitimine engel olabilir. Bu durumlarda eğitim bir süre ertelenmelidir.

5. Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Kimisi bir hafta gibi kısa bir sürede tamamlarken, kimisi aylarca sürebilir. İnatlaşmamak ve empati kurmaya çalışmak bu noktada çok önemlidir.

6. Peki eğitimi nasıl vereceksiniz? Öncelikle çocuğunuzu sözlü olarak hazırlamalısınız. Ona artık bezi bırakması ve ihtiyaçlarını tuvalette gidermesi gerektiğini anlatmalısınız. Bu esnada “Sen artık büyüdün” gibi kalıplardan kaçının. Çocuğunuz sırf büyüdüğü için değil, doğal olan bu olduğu için tuvalete gitmelidir.

7. Bir lazımlık edinin ve bu lazımlığı çocuğunuzun sık sık görebileceği bir yere yerleştirin. Öncelikle bu fikre alışmasını sağlamalısınız.

8. Size tuvalette eşlik etmesini isteyebilirsiniz. Anneler genellikle iki arada bir derede, çabucak tuvaletteki işlerini halletmeye çalışırlar. Çocuğunuzu yanınıza alarak hem tuvalette zaman geçirebilir hem de ona neler yaptığınızı anlatabilirsiniz. Sifonu çektikten sonra kakaya el sallamak en sık kullanılan yöntemlerden biridir.

9. Çocuğunuza onun sevebileceğinizi düşündüğünüz iç çamaşırlar satın alın, mümkünse onun seçmesini sağlayın.

10. Tüm bu hazırlıkların ardından çocuğunuzun bezini çıkarın ve kısa aralıklarla tuvalete götürün ya da lazımlığa oturtun. Kısa sürede kalkmasını istemiyorsanız yanında kitap okuyabilir ya da eline bir oyuncak verebilirsiniz.

11. Çocuğunuz oyunu bırakıp tuvalete gitmeyi istemeyebilir. Bunu oldukça doğal karşılamalısınız. Zamanla kasları gelişecek ve kendiliğinden tuvalete gidecektir. O zamana kadar ona eşlik etmelisiniz.

12. Bu süreçte sabırlı olmanız çok önemlidir. Kazalar her zaman olabilir. Çocuğunuzun ya da sizin hazır olmadığınızı hissettiğiniz anda eğitime ara vermekten çekinmeyin. Aşırı tepkiler ve kesin ret inatlaşmaya yol açabilir. Kazalarda mümkün olduğunca tepki vermeyin, çocuğunuzu ayıplamayın, ona kızmayın. Zamanla kasları gelişecek, bunu unutmayın.

13. Eğitim boyunca bezi hiç takmamanız da çok önemlidir. Bez takmak çocuğunuzun kafasını karıştırabilir.

14. Lazımlığını ya da tuvaletini kullandığında ona bir sticker verebilirsiniz. İhtiyacını her giderdiğinde vereceğiniz sticker’lar çocuğunuzu teşvik edebilir. Bu süreçte abartılı bir şekilde tebrik etmekten de kaçınmalısınız. Bunun doğal bir süreç olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Başarılar!

Popüler İçerikler

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
01.12.2017

attım hafızaya, 1 yıl sonra görüşürüz :)

19.07.2018

herşeyden önce çocuğun hazır olması lazım. bu konuda en güzel yazı şu. bakmanızı tavsiye ederim. https://www.cocukludunya.com/uzman-yazilari/tuvalet-egitimi.html

11.09.2020

Çocuğunuza "GÖTÜYLE İNATLAŞAN ALTINA SIÇAR" vecizesini öğretin, gerisini o halledecektir

TÜM YORUMLARI OKU (5)