Adı Gibi 'Bilge': Uluslararası Bilim Kadınları Ödülü'nü Kazanan Bilge Demirköz ile Tanışın!

Kişisel olarak, özellikle ülkemizden bir kadın bilimsel, akademik, sanatsal ya da sportif bir başarı kazandığında son derece mutlu oluyorum.

Sadece genç kızlar için değil, aynı zamanda erkekler için de örnek olacak bir bilim insanını tanıtacağım size. Başarıları ile göğsümüzü kabartan ve bir rol model olarak gösterdiği tutumla her türlü takdire şayan bir bilim insanı...Huzurlarınızda Doçent Dr. M. Bilge Demirköz!

L’ORÉAL desteğiyle düzenlenen UNESCO Uluslararası Bilim Kadınları Ödül Programı 1998 yılından beri tüm dünya genelinde bilim kadınlarını destekliyor ve ilk kez bu yıl, Türkiye’den bir bilim kadını olarak Doçent Dr. M. Bilge Demirköz, "Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü"nü kazandı.

Demirköz, Fransa’nın Başkenti Paris’te düzenlenen törende ödülünü L’ORÉAL Vakfı Başkanı Isabel Marey Semper’den aldı. 

'Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var' mottosu ile 19 yıldır verilen burs aracılığıyla bilim kadınlarını destekleniyor ve bilimdeki cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi hedefleniyor. 

Konuya ilişkin kampanyalar yürütülüyor; bilim dünyasının yetenekli isimleri desteklenerek, bilimsel çalışmaları yüreklendiriyor.

ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Bilge Demirköz uzay radyasyonu hakkında yaptığı çalışmalarla ödüle layık görüldü.

Her yıl 15 genç bilim kadınına verilen Uluslararası Yükselen Yetenek Ödülü, bu yıl ilk kez Türkiye’den bir bilim insanına verildi.

Peki Bilge Hoca kimdir? Gelin isterseniz birlikte daha yakından bakalım.

Bilge Demirköz, İstanbul Amerikan Robert Lisesi'nden mezun. Henüz bir lise öğrencisiyken TÜBİTAK proje yarışmasında, matematik dalında Türkiye'de verilen ilk ödülü kazanmış.

Bugünkü başarılarının ilk emarelerini o günlerden göstermeye başlamış anlayacağınız...

Bilge Hoca mezuniyetinin ardından, tam burslu olarak dünyaca ünlü MIT'ye kabul ediliyor. MIT’de anadal olarak fizik, yandal olarak matematik ve müzik okuyor. Yüksek lisansını yine MIT'de tamamlıyor.

Doktora derecesini ise Oxford Üniversitesi'nden alıyor.

Müthiş bir akademik kariyer gerçekten!

Doktorasının ardından, Cambridge Üniversitesi’nde ve Barselona Yüksek Enerji Enstitüsü’nde çalışıyor.

Hocamız bir proje kapsamında da NASA ile dört yıl boyunca çalışmış.

Çalıştığı diğer bir önemli kuruluş ise Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN.

Projesini Türkiye’de geliştirilmiş özgün malzemelerin ve elektronik bileşenlerin, uzay için toplam doz etkisi (TID) radyasyon testleri altındaki etkilerinin araştırılması ve dayanıklılığının artırılması olarak tanımlıyor.

Böylece ülkemizin uzaya gönderdiği uydularda kullanılan malzemelerin, uzayda radyasyona maruz kaldığında mümkün mertebe dayanıklı olması için uğraşıyor.

Şu anda ise ODTÜ'de kurduğu laboratuvarda 15 kişilik ekibi ile beraber araştırma ve projelerini yürütüyor Bilge Hoca.

Ekibine büyük değer veriyor; aldığı ödülleri onlarla birlikte aldığını düşünüyor ve bunu belirtiyor.

Bu muazzam eğitim ve tecrübelerinin yanı sıra, kariyeri dünyanın birçok farklı ülkesindeki kurum ve kuruluşlardan aldığı ödül, burs ve üyeliklerle dolu.

Kendisi sadece kendi araştırmaları ve projeleri ile de meşgul değil. Bir yandan da çocuk ve gençleri bilim ile buluşturacak, onları teşvik edecek projelere katılıyor. Üniversitelere konuşmalara gidiyor, sergiler düzenliyor.

Gençler için ne büyük fırsat!

Hocamız tüm bu çalışmaların ve başarılarının yanında piyano çalıyor; konserlere ve sanat etkinliklerine de zaman ayırıyor.

Hakikaten kendisine tüm yüreğimle 'helal olsun!' diyorum. Doçent Dr. M. Bilge Demirköz ile büyük gurur duyduk ve mutlu olduk. Kendisinin başarılarının devamını diliyoruz. Kendisi gerçekten bütün gençler için gerçek bir rol model, umarız onun yolundan giden birçok genç öğrencimiz olur! 👏👏👏

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
29.03.2017

yaklaşık 5 yıldır takip ederim Bilge Hocayı. Akademik kariyeri olsun öğrencileriyle iletişimi olsun tam anlamıyla muazzam bir insan.verdiğiniz bilgilere ek olarak CERN de AMS-02 deneyinde ve ATLAS deneyinde karanlık madde arayışı için çalışmıştır.ekibinde bulunan Tansu Daylan ı da takip etmenizi öneririm fiziğe ve evrene meraklıysanız =)

29.03.2017

Hayran kaldım akademisyen olmaya çalışan bir birey olarak, görüyorsa başarılarının devamını içtenlikle diler, saygılar sunarım.

29.03.2017

Dolu dolu bir hayat hayran kaldım. Kendisinden ders almak isterdim. Akademisyen dediğin böyle olur.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ