Adeta Oyuncu Yetiştirme Fabrikası: Son 10 Yılda Transferden En Çok Kâr Eden 10 Takım

Son 10 yılda futbolda adeta oyuncu yetiştirme fabrikası olan ülke futbolumuza örnek olacak birçok takım var. Transferlerden kâr eden takımları incelediğimizde özellikle Portekiz Ligi'nin devlerini görüyoruz. Bu takımları takip edip izlediğimizde futbol kulüplerinin sadece zarar eden bir kuruluş olmak yerine kar eden, uluslararası futbola yeni genç yetenekleri kazandıran kuruluşlar olduğunu görüyoruz. 

İşte örnek alınması gereken son 10 yılda transferlerden en çok kâr eden 10 kulüp...

1. Benfica - 622 Milyon Euro

Kar eden kulüpler arasında en üst sıra 622 milyon euro kâr ile Benfica'ya ait. 2019/2020 sezonun başında Joao Felix'i Atletico Madrid kulübüne bonuslar ile birlikte 127 milyon euro gibi yüksek bir meblağ karşılığında transfer satışını yapan Benfica, dünya futbol gündeminde ses getirmiş ve kendi kulüp rekorunu kırmıştı. Aynı zamanda Ruben Dias, Ederson, Axel Witsel, Raul Jimenez gibi isimler ile de kasasını dolduran kulüp son 10 yıl içinde transferlerden en çok kâr eden takım oldu.

2. Porto - 379 milyon Euro

Benfica'yı son 10 yılda gerçekleşen 379 milyon euro transfer karı ile takip eden kulüp ezeli rakibi de olan bir başka Portekiz devi Porto’dur. Son Portekiz şampiyonu Porto Eliaquim Mangala, James Rodriguez, Hulk, Fabio Silva, Radamel Falcao ve Jackson Martinez gibi birçok önemli isimden kâr etmeyi başardı. Bu zamana kadar en yüksek transfer satışını ise bu sene Eder Milito’yu Real Madrid’e satarak yaptı.

3. Ajax - 343 milyon Euro

3. sırada ise oyuncu yetiştirme dediğimizde aklımıza gelen ilk liglerden Hollanda Ligi'nin devi Ajax var. Aynı dönemin oyuncuları olan Frenkie de Jong ve Matthijs de Lig toplam 170 milyon euro kazanan kulüp, oyuncu yetiştirme konusunda tüm dünya futboluna örnek oldu ve son 10 yılda toplam 343 milyon euro kâr etti. 3. sırada olma sebebi ise aynı zamanda dış transferlerde de çok aktif olmalısıdır.

4. Lille - 265 milyon Euro

Fransa’nın eski ve önemli kulüplerinden olan Lille geçmişte çok başarılı olamamış olsa da son yıllarda hem futbol hem de transfer anlamında yükselişe geçmiş durumda. Özellikle yeni sportif direktörleri sayesinde oyuncu pazarlama ve genç yetenek bulma konusunda oldukça iyi bir yol kat etti. En büyük satışını 80 milyon euro kazandığı Nicolas Pepe transferiyle gerçekleştirdi. Aynı zamanda Victor Osimhen, Eden Hazard gibi isimler sayesinde de 265 milyon euro gibi yüksek rakamda kâr sağladı.

5. Red Bull Salzburg - 245 milyon Euro

Avusturya Ligi'ne neredeyse ambargo koymak üzere olan Red Bull Salzburg, transfer politikaları ve oyuncu yetiştirme programı ile göze çarpan kulüplerden oldu. Naby Keita, Sadio Mane, Erling Haaland gibi çok önemli yıldızları Avrupa sahnesine armağan eden Salzburg, bu süreçte 245 milyon euro kâr etti.

6. Sporting Lizbon - 238 milyon Euro

Listeye baktığımızda tekrar Portekiz takımlarının transfer konusunda ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Listenin 6 numarasında 238 milyon euro ile bir diğer Portekiz devi Sporting Lizbon bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 55 milyon euro kazandığı Bruno Fernandes transferiyle kulüp rekorunu kırmış bulunan takım son 10 yılda ise Joao Mario, Islam Slimani, Adrien Silva, Gelson Mar-tins ve Raphinha gibi birçok oyuncuyu büyük liglere transfer etmeyi başardı. Transfer satışları ve alışlarına baktığımızda 238 milyon euro kâr ettiğini görüyoruz.

7. Udinese - 211 milyon Euro

Efsane oyuncusu Di Natale’nin gidişinin ardından sportif anlamda İtalya’da çok başarılı olamayan Unidese takımı transfer konusunda ise bunun tam tersi durumda. Son 10 yılda Alex Meret, Alexis Sanchez, Juan Cuadrado, Kwadwo Asamoah, Gökhan İnler gibi yıldızlarıyla kasasını dolduran ekip, transfer konusunda 211 milyon euro ile İtalya’nın en kârlı takımı konumunda bulunuyor.

8. Genoa - 189 milyon Euro

İtalya’da Unidese’nin ardından transfer konusunda 2’inci sırada bulunan Genoa’da son 10 yılda sportif anlamda başarısız olsa da transfer konusunda oldukça başarılıdır. Son 10 yıllık zamanda kendi ligine Krzysztof Piatek, Cristian Romero, Stephan El Shaarawy, Giovanni Simeone, Diego Laxalt gibi isimleri gönderen ekip, Pietro Pellegri ve Domenico Criscito`yu da ülke sınırlarının dışına sattı.

9. Braga - 179 milyon Euro

Portekiz ekipleri neredeyse listenin yarısını kaplamakta. 9. sırada ise Portekiz’in dördüncü büyüğü olduğunu söyleyebileceğimiz Braga bulunmakta. Çok büyük transfer hamleleri olmasa da küçük ama oldukça fazla ve etkili transfer ile bu listede bulunmakta.

10. Lyon - 172 milyon Euro

Fransız devi Lyon, son yıllarda sportif anlamda PSG’nin gerisinde bulunuyor olsa da bu sene şampiyonluk yarışında. Transfere çok para harcamasına rağmen satışlarıyla dünyada en çok kâr eden kulüpler arasına girmeyi başardı. Son 10 yılda ise dünya devlerini beslemeye devam ediyor. Kulüp rekorunu Tanguy Ndombele satışıyla kıran ekip, Alexandre Lacazette, Ferland Mendy, Corentin Tolisso, Samuel Umtiti gibi futbolcuları da başarılı bir şekilde satmayı başardı.

Futbol keyfi Ruffles’la bir başka! Peki maç keyfini arkadaşınla doyasıya yaşamak için Messi’nin yardımına ne dersin?

Sen de Messi ile arkadaşını maça davet et!

Popüler İçerikler

Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
YORUMLAR
08.04.2021

Bizimkiler de 35'liklerle yola devam etsinler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ