Adet Düzensizliği Neden Olur?

Sağlıklı kadınlarda normal aralıklarla görülmesi gereken adet kanaması, daha erken ya da daha geç aralıklarla yaşanabiliyor. 21-35 gün arasında değişen adet döngüsünün arka arkaya 3 kereden fazla kaçırılması ya da fazla aralıklarla görülen dönemler adet düzensizliğinin varlığına işaret eder. Dönemler arası kanamaların şiddeti, ağrı ve adet krampları gibi belirtilerin takibi önemlidir. Adet düzensizliğinin stresten daha ciddi sağlık sorunlara kadar pek çok nedeni bulunur. Merakla araştırılan adet düzensizliği neden olur? Sorusuna dair tüm detaylar haberimizde…

Ergenlik dönemi ile başlayan menopoza kadar devam eden adet kanamaları; düzensizlikler, ağrılar ve şiddetli kanamalar ile kadınların yaşamı boyunca başlıca sorunlarından biri haline gelebiliyor. Adet düzensizliği genelde ilk adet kanamasının ardından 1-2 yıl içinde adet olan genç kızlarda ve menopoza girecek olan kadınlarda görülmekle beraber her yaş grubunu etkilemektedir. Düzensizlikler fizyolojik sebeplerden ya da farklı bir hastalık sebebi ile de yaşanabilir. Dikkatle araştırılması gereken adet düzensizliğinin sebebi polip ve tümör gibi ciddi bir sorundan kaynaklanabileceği için hekime gidilmelidir. Peki, adet düzensizliği neden olur? İşte detaylar…

Adet Düzensizliği Nedir?

Normal bir adet kanaması düzenli olarak 21-35 günde bir meydana gelir. Adet düzensizliğinin 21-35 günden az ya da fazla aralıklarla görülmesi halinde adet düzensizliği söz konusudur. Aynı zamanda adet düzensizliği yaşayan kadınlar adet dönemi dışında kanamalarla karşılaşabileceği gibi, kanamaların daha az ya da fazla olması gibi sorunlara maruz kalabilirler. 

Birçok kadın 5-7 gün süren menstrüal döneme sahiptir ve genelde bu süre kadınlar arasında farklılık gösterir. Adet döngüsünde bir değişiklik yaşandığında dönemin ne zaman başlayıp ne zaman bittiği takip edilmeli, kanama miktarı hatta büyük kan pıhtıları geçirilip geçirilmediğine dikkat edilmelidir.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Düzenin dışında yaşanan adet kanamaları varlığında buna sebep olabilecek birçok faktörden söz etmek mümkündür. Hipofiz, hipotalamus, rahim ve yumurtalığın sistemli çalışması adet düzeninin meydana gelmesinde önemli yere sahiptir. Adet düzensizliğine yol açabilecek bazı nedenler şunlardır;

• Enfeksiyonel durumlar

• Kist, polip ya da miyom

• Hormonal ilcaların kullanımı

• Yumurtlama sorunları

• Hormonal bozukluklar

• Yumurtalık kanserleri

• Adenomyozis

• Böbrek ve karaciğer hastalıkları

• Hipotiroidi

• Stres

• Ağır egzersizler

• Diyabet

• Polikistik over sendromu

Sigara kullanımı

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Adet kanamasında sapmaların belirlenebilmesi için altta yatan tıbbi durumların değerlendirilmesi gerekir.  Hipotiroidizm ve polikistik over sendorumu adet düzensizliğinin yaygın nedenleri arasında yer alır. Tedavide temel amaç vücuttaki hormonların dengesini düzene sokmaktır. Hipotiroidiniz varsa tiroit hormonları almanız gerekebilir. Polikistik over sendromu varlığında doktorunuz doğum kontrol hapları ya da farklı hormonlar tavsiye edebilir. Beslenme bozuklukları veya stres gibi hormonları etkileyen durumlar karşısında yaşam koşullarına dikkat edilmelidir.

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!